13℃ 10℃
május 7. Gizella, Gusztáv, Bendegúz
Házikert

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

Agrofórum Online

A szorgos kertész télen sem pihen, talán csak rövid ideig, de mindig talál elfoglaltságot. Íme a lista, mely zöldségeket vethetjük még ilyenkor ősszel is!

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget, de az is nagy segítség lesz a konyhakertben, mint friss elemózsia.

Milyen zöldségeket vethetünk ősszel?

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük. Ilyenkor cél kell legyen, hogy még a vetés évében begyökeresedő, életerős növény fejlődjön belőlük.

A fejlődésnek indult növények a téli fagyos időben “hibernálódnak”, és kora tavasszal az első napsugarak hatására újra növekedésnek indulnak.

Ilyen zöldségek a teljesség igénye nélkül:

  • spenót,
  • fejes saláta,
  • madársaláta,
  • fokhagyma,
  • dughagyma,
  • metélőpetrezselyem,
  • hónapos retek,
  • rukkola,
  • fodros kel.

Sok esetben a fokhagymának a dughagymáját igen drágán lehet csak beszerezni, így ha csak a saját konyhakertjébe szánná a fokhagymát, akkor a gerezdekre szedett fokhagyma is jó szolgálatot fog tenni. Duggassuk el nyugodtan a szétszedett fej gerezdjeit!

A fent felsorolt növénylistában csak fajok szerepelnek, de fajtaválasztásnál mindig figyeljünk oda arra, hogy hidegtűrő, tél alá is vethető fajtát válasszunk.

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük (fotó: Pexels)

A levélzöldségek előnye

A salátaféléknek az a nagy előnye, ami miatt mi magunk is minden évben vetünk ősszel salátafélét, hogy ha enyhe a tél, akkor akár egész télen is szedhetjük a konyhaasztalra valót. Mivel télen a szezonális zöldségek listája igen rövid, így pár salátaféle is nagy öröm lehet a családnak.

Újhagyma a karácsonyi krumplisalátához? Miért is ne!

Ha lehet kapni dughagymát, akkor mindenképp érdemes eltenni belőle ősszel, hogy enyhe télen legyen a reggelihez és salátákhoz frissen szedett újhagymánk is. Persze azt nem mondom, hogy a zöldje ugyanolyan fain lesz és szép zöld, nagy, mint a nyári időszakban, de teljesen vállalható méretre meg tud nőni és zsenge lesz a télen betakarítható újhagyma is. Így akár, ha ügyesen kertészkedünk, akkor a karácsonyi krumplisalátához is lesz bőven mennyiség.

Ha van kalepalántánk…

Ha augusztusban vetettünk kalét, akkor most már szépen palántázás utáni ültetési méretben van. A párleveles kalét nyugodtan kiültethetjük szabadföldre, egész télen egy masszív levélszerkezetű és a fagyokat is kibíró leveles zöldségünk lesz általa, melynek leveleit megszedve rakottas ételeket is készíthetünk, de akár egészséges, aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag superfood chips is készülhet.

Kiemelt kép: Pexels

Vadnövények, melyek díszértékkel is bírnak

2025. május 7. 05:40

A vadnövények nemcsak szépek, de ellenállók, alkalmazkodók, ráadásul az ökológiai egyensúly megőrzésében is fontos szerepet játszanak.

Páfrány ültetése: üde zöld oázis az árnyékban

2025. május 6. 11:10

A páfrányok megfelelő fejlődéséhez fontos az optimális ültetési időpont, a kedvező talajtípus és az ideális környezet kiválasztása.

A gyep új szabályai: így marad szép a klímaváltozás idején

2025. május 5. 11:10

A klímaváltozás hatására a gyepápolás új szabályokat kíván: mutatjuk, mire figyeljen, ha idén is zöld pázsitot szeretne!

Hatékony tisztítás: így válasszon magasnyomású mosót!

2025. május 4. 16:10

Makacs szennyeződések ellen nem elég a kefe – egy jó magasnyomású mosó megkönnyíti a kerti tisztítást tavasszal és nyáron is.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?

Lehetőségek a fűtés nélküli fóliasátrak őszi hasznosítására II.: spenót hajtatás

2023. augusztus 1. 06:10

Az őszi hajtatásnál egy fontos szabályt kell a termesztőknek szem előtt tartani!

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Spenótból – palacsintát!

2024. március 2. 08:10

A legtöbben a spenótból főzeléket főzünk vagy nyersen, salátába tépkedve fogyasztjuk el. De miért ne lehetne a spenótot másféleképpen is elkészíteni? Például palacsintatésztába sütni, sonkával, sajttal megpakolni, rétegezni, és úgy, harsogó zöld levelekkel kisütve, olvadó sajttal a közepében a család elé rakni?