Házikert

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

Agrofórum Online

A szorgos kertész télen sem pihen, talán csak rövid ideig, de mindig talál elfoglaltságot. Íme a lista, mely zöldségeket vethetjük még ilyenkor ősszel is!

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget, de az is nagy segítség lesz a konyhakertben, mint friss elemózsia.

Milyen zöldségeket vethetünk ősszel?

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük. Ilyenkor cél kell legyen, hogy még a vetés évében begyökeresedő, életerős növény fejlődjön belőlük.

A fejlődésnek indult növények a téli fagyos időben “hibernálódnak”, és kora tavasszal az első napsugarak hatására újra növekedésnek indulnak.

Ilyen zöldségek a teljesség igénye nélkül:

  • spenót,
  • fejes saláta,
  • madársaláta,
  • fokhagyma,
  • dughagyma,
  • metélőpetrezselyem,
  • hónapos retek,
  • rukkola,
  • fodros kel.

Sok esetben a fokhagymának a dughagymáját igen drágán lehet csak beszerezni, így ha csak a saját konyhakertjébe szánná a fokhagymát, akkor a gerezdekre szedett fokhagyma is jó szolgálatot fog tenni. Duggassuk el nyugodtan a szétszedett fej gerezdjeit!

A fent felsorolt növénylistában csak fajok szerepelnek, de fajtaválasztásnál mindig figyeljünk oda arra, hogy hidegtűrő, tél alá is vethető fajtát válasszunk.

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük (fotó: Pexels)

A levélzöldségek előnye

A salátaféléknek az a nagy előnye, ami miatt mi magunk is minden évben vetünk ősszel salátafélét, hogy ha enyhe a tél, akkor akár egész télen is szedhetjük a konyhaasztalra valót. Mivel télen a szezonális zöldségek listája igen rövid, így pár salátaféle is nagy öröm lehet a családnak.

Újhagyma a karácsonyi krumplisalátához? Miért is ne!

Ha lehet kapni dughagymát, akkor mindenképp érdemes eltenni belőle ősszel, hogy enyhe télen legyen a reggelihez és salátákhoz frissen szedett újhagymánk is. Persze azt nem mondom, hogy a zöldje ugyanolyan fain lesz és szép zöld, nagy, mint a nyári időszakban, de teljesen vállalható méretre meg tud nőni és zsenge lesz a télen betakarítható újhagyma is. Így akár, ha ügyesen kertészkedünk, akkor a karácsonyi krumplisalátához is lesz bőven mennyiség.

Ha van kalepalántánk…

Ha augusztusban vetettünk kalét, akkor most már szépen palántázás utáni ültetési méretben van. A párleveles kalét nyugodtan kiültethetjük szabadföldre, egész télen egy masszív levélszerkezetű és a fagyokat is kibíró leveles zöldségünk lesz általa, melynek leveleit megszedve rakottas ételeket is készíthetünk, de akár egészséges, aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag superfood chips is készülhet.

Kiemelt kép: Pexels

Ez a titok: ezért lesz biztonságos a mókusetető!

2025. december 2. 11:10

A jószándék kevés: a mókusetető csak akkor biztonságos, ha kialakítása és tartalma valóban megfelel a kis erdei állatoknak.

Krizantém: már nem csak a temetők dísze

2025. december 1. 05:40

A krizantém sok helyen jól mutat, csak érdemes előre megfontolni, milyen szerepet szánnak neki

Ön ismeri a kert titkos lakóit? Madárhatározás könnyedén!

2025. november 30. 11:10

Csicsereg, suhan, bóklászik – de vajon melyik faj lehet? Egyszerű, kezdőbarát madárhatározó magyar kertekhez.

Tematikus kert: kell-e valamilyen tematikát választani a magánkertben?

2025. november 30. 05:40

A tematikus kert olyan tér, amelyben a növényválasztás, a színek, a formák, a burkolatok és a kiegészítők egy meghatározott koncepció köré rendeződnek.

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

2021. május 23. 12:12

A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

A belga bébispenót javára vált a korlátozott dél-európai kínálat

2023. március 26. 07:36

A belga bébispenót és baby leaf saláta számára jó volt a tél. Az üvegházas termesztési problémák ellenére a Rik Vanackere számára a hozam megfelelő maradt.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Mi a teendő, ha sárgul a spenót levele?

Sz. Lajos kérdése: Az eső után, napsütéses délutánon kimentem a kertembe és a spenót levele messziről sárgult. Közelebbről még jobban látszódott és szürke színűvé vált. Mi ez és mit tehetek ellene? Ettől még fogyasztható?