Házikert

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

Agrofórum Online

A szorgos kertész télen sem pihen, talán csak rövid ideig, de mindig talál elfoglaltságot. Íme a lista, mely zöldségeket vethetjük még ilyenkor ősszel is!

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget, de az is nagy segítség lesz a konyhakertben, mint friss elemózsia.

Milyen zöldségeket vethetünk ősszel?

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük. Ilyenkor cél kell legyen, hogy még a vetés évében begyökeresedő, életerős növény fejlődjön belőlük.

A fejlődésnek indult növények a téli fagyos időben “hibernálódnak”, és kora tavasszal az első napsugarak hatására újra növekedésnek indulnak.

Ilyen zöldségek a teljesség igénye nélkül:

  • spenót,
  • fejes saláta,
  • madársaláta,
  • fokhagyma,
  • dughagyma,
  • metélőpetrezselyem,
  • hónapos retek,
  • rukkola,
  • fodros kel.

Sok esetben a fokhagymának a dughagymáját igen drágán lehet csak beszerezni, így ha csak a saját konyhakertjébe szánná a fokhagymát, akkor a gerezdekre szedett fokhagyma is jó szolgálatot fog tenni. Duggassuk el nyugodtan a szétszedett fej gerezdjeit!

A fent felsorolt növénylistában csak fajok szerepelnek, de fajtaválasztásnál mindig figyeljünk oda arra, hogy hidegtűrő, tél alá is vethető fajtát válasszunk.

Általános szabály, hogy ősszel a hidegtűrő zöldségek magjait vethetjük (fotó: Pexels)

A levélzöldségek előnye

A salátaféléknek az a nagy előnye, ami miatt mi magunk is minden évben vetünk ősszel salátafélét, hogy ha enyhe a tél, akkor akár egész télen is szedhetjük a konyhaasztalra valót. Mivel télen a szezonális zöldségek listája igen rövid, így pár salátaféle is nagy öröm lehet a családnak.

Újhagyma a karácsonyi krumplisalátához? Miért is ne!

Ha lehet kapni dughagymát, akkor mindenképp érdemes eltenni belőle ősszel, hogy enyhe télen legyen a reggelihez és salátákhoz frissen szedett újhagymánk is. Persze azt nem mondom, hogy a zöldje ugyanolyan fain lesz és szép zöld, nagy, mint a nyári időszakban, de teljesen vállalható méretre meg tud nőni és zsenge lesz a télen betakarítható újhagyma is. Így akár, ha ügyesen kertészkedünk, akkor a karácsonyi krumplisalátához is lesz bőven mennyiség.

Ha van kalepalántánk…

Ha augusztusban vetettünk kalét, akkor most már szépen palántázás utáni ültetési méretben van. A párleveles kalét nyugodtan kiültethetjük szabadföldre, egész télen egy masszív levélszerkezetű és a fagyokat is kibíró leveles zöldségünk lesz általa, melynek leveleit megszedve rakottas ételeket is készíthetünk, de akár egészséges, aminosavakban, ásványi anyagokban gazdag superfood chips is készülhet.

Kiemelt kép: Pexels

Így marad gyönyörű a jukka a nyár végéig

2025. augusztus 19. 13:10

A jukka nyári virágzása látványos, de csak megfelelő gondozással tartható meg a friss, díszes állapot egészen a szezon végéig.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

5 ok, amiért a beporzók rajonganak a kasvirágért

2025. augusztus 17. 13:10

A kasvirág nemcsak szép, hanem nélkülözhetetlen is a beporzók számára – egész nyáron táplálja őket és életet visz a kertbe.

Miért jó a paradicsom gyökerét a talajban hagyni?

2025. augusztus 16. 16:10

A paradicsom gyökerei a talajban kincset érnek. Javítják a talajszerkezetet, táplálják a talajéletet és növelik a termékenységet.

Mi a teendő, ha sárgul a spenót levele?

Sz. Lajos kérdése: Az eső után, napsütéses délutánon kimentem a kertembe és a spenót levele messziről sárgult. Közelebbről még jobban látszódott és szürke színűvé vált. Mi ez és mit tehetek ellene? Ettől még fogyasztható?

Spenót, ami ilyenkor is vethető

2022. október 11. 06:34

Koraiságából adódóan, valamint rövid tenyészideje miatt alkalmas a fogyasztási idény széthúzására.

A spenótlevél szerkezete alkalmas lehet laboratóriumi hústenyésztésre

2021. május 23. 12:12

A spenótlevél egy költséghatékony és környezetkímélő megoldásnak tűnik, amely feltételezhetően felgyorsítja a laboratóriumi húselőállítás folyamatát.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.