Házikert

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

Agrofórum Online

A faeper vagy inkább faszeder talán az egyik legmegosztóbb növény a köznyelvben, legalábbis ami a nevét illeti, amely biztosan okoz némi fennakadást.

Valószínűleg mindenki találkozott már ezzel a vadon termő, ehető gyümölcsű fával, mivel imádják a városokban szabadban ültetni. Ha másról nem is, de arról biztosan megismerheti, hogy „szemetel”, így termő időszakban a termése a fától és a talajtól elkezdve mindenütt felfedezhető.

Velem még sosem fordult elő, amikor szóba jött ez a növény, hogy ne kellett volna magyarázkodnom és pontosítanom, mire is gondolok. Így itt az ideje végre tiszta vizet önteni a pohárba.

A faszeder valójában csak a köznyelvben létező dolog, míg a faeper vagy eperfa két faja is ismert. A Morus alba, a fehér eperfa termése pirosas, esetleg fehér, és ugyan a termés maga málnára hasonlít leginkább, azonban rendszertani besorolását tekintve eper.

A másik a Morus nigra, vagyis a fekete eperfa, és kétségkívül általa jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder, vagyis tudományos nevén a Rubus fruticosus. Ezek megkülönböztetése azért is ennyire nehéz, mert tulajdonképpen egy gyűjtőfajról beszélünk.

Most, hogy tisztába tettük, pontosan melyek is ezek a növények, érdemes megvitatni, miért is annyira népszerűek a városi kertészet számára, ha már annyira „mocskos” körülöttük minden. Ennek pedig egészen egyszerű oka van: több előnyös tulajdonsággal is rendelkeznek, amelyek miatt ültetésre vonzóak az önkormányzati kertészek számára.

Sok szempontból hasznosak

Mind a Morus alba, mind a Morus nigra gyönyörű megjelenésű fák, amelyek sokszínűséget és érdekes textúrát hoznak a városi tájba. A levelek változatos formájúak és a gyümölcsök színesek lehetnek, ami szép látványt nyújt. Legalábbis mindaddig, amíg le nem hullajtja termését, és a járókelők bele nem lépnek.

Persze ez nem az egyetlen indok. Egy városias környezetben igen ellenálló növényekre van szükség, és a Morus fajok viszonylag ellenállóak a városi körülmények között, például a levegőszennyezéssel és a szárazsággal szemben. Ezáltal sokkal kevesebb gondoskodást igényelnek, mint néhány más díszfa.

Mindezt úgy, hogy a fák helyi gyümölcsforrást jelenthetnek a lakosok számára, és akár gazdasági hasznot is hajthatnak, ha a termést értékesítik vagy feldolgozzák. Ez leginkább a közösségi kertek terméseire vonatkozik, vagy olyan helyen, ahol az önkormányzat nem rendelkezik helyi rendelettel a közterületen lévő növények terméseit illetően.

A szabadon leszedhető gyümölcsök esetében fontos megfelelő módon és dokumentációval kezelni a helyzetet, hogy ne legyenek jogi vagy adózási problémák. Az, hogy egy fa gyümölcse ehető és gazdasági hasznot hozhat, nem jelenti automatikusan, hogy bárki jogosult lenne arra, hogy azokat engedély nélkül leszedje és értékesítse.

Az értékesítéshez vagy a közterületről való gyümölcsszedéshez szükséges engedély megszerzése fontos lépés annak biztosítására, hogy minden tevékenység megfeleljen a helyi jogszabályoknak és szabályozásoknak.

Ami viszont teljesen biztos, hogy a Morus fák gyümölcsei vonzzák a madarakat és más kisebb állatokat, ami hozzájárul a városi ökoszisztéma gazdagításához és a biodiverzitás növeléséhez. Ez pedig napjaink legnagyobb kihívása a városiasodás alatt, így ez a „szemetelő” díszfa – amire sokszor mérgesen gondolunk, amikor belelépünk a földön fekvő termésében – az egyik megoldása a kertészeknek a természetes körforgás megtartására.

Nagy mennyiségű oxigént termel egy ilyen fa, ami javítja a városi levegő minőségét. Emellett a fák árnyékot nyújtanak, csökkentik a hőmérsékletet, és segítenek csökkenteni a városi hőszigetelést, ami fontos szempont a városi környezetben és előny egy bokor telepítésével szemben.

Ezért ültesse ön is!

Azon túl, hogy gyümölcstermése vizuálisan vonzóvá teszi kertünket, a termése is jótékony hatású. Így ha alkalmunk van telepíteni, egy kiváló ásványianyag-forráshoz juthatunk a jövőben. A Morus fajok gyümölcsei sok fontos tápanyagot tartalmaznak, mint például vitaminok (C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok), ásványi anyagok (kalcium, vas, kálium) és egyéb antioxidánsok.

Ezek az összetevők fontosak az egészséges életmód fenntartásához, pozitív hatással lehetnek a szív- és érrendszeri egészségre, a vérnyomás szabályozásában, a vérkeringés javításában és a koleszterinszint csökkentésében.

Gyümölcsei pedig nemcsak hasznosak, de finomak és sokoldalúan felhasználhatóak. Frissen fogyaszthatók, lekvárokba, dzsemekbe, szörpökbe, vagy akár süteményekbe és desszertekbe is felhasználhatók.

Felkopaszodott a jukka? Mit tehetünk vele?

2025. május 18. 05:40

Előfordulhat, hogy a jukka alulról felkopaszodik: levelei elsárgulnak, lehullanak. Nem kell azonnal megválni tőle - megfelelő beavatkozással megfiatalítható.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

A lóhere megjelenése nem mindig rossz hír: talajjavítóként és méhcsalogatóként hasznos lehet – de nem minden gyep tulajdonos örül neki.

Dieffenbachia gondozása: így marad egészséges a buzogányvirág

2025. május 16. 13:10

A Dieffenbachia a Dél-Amerikai vidékekről származó, feltűnő megjelenésű szobanövény, amely leginkább nagyméretű, mintázott leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Vakond a kertben: védekezzen humánusan és hatékonyan!

2025. május 15. 16:10

A vakond, bár első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, komoly kihívást jelenthet a gondosan karbantartott kertek tulajdonosai számára. Fontos tudni, hogy ez az apró, föld alatt élő állat nem véletlenül választja éppen az ön kertjét életteréül.

Termesszünk szedret!

2023. március 25. 06:34

Mit tehetünk, ha friss, megfizethető szedret akarunk enni? Nos, nekiállunk mi magunk megtermeszteni.

Mi okozhatja sárga színű foltok megjelenését a szeder szárán?

2019. április 23. 12:17

K. Ildikó kérdése: Tüskétlen szeder zöld szárain élénksárga, kissé kiemelkedő foltokat látok. Mik lehetnek ezek?

Miért nem érett meg a szeder gyümölcseinek nagy része?

2023. február 16. 04:36

Vajon miért nem érett meg tavaly a szeder gyümölcseinek nagy része? Kérem szépen szakmai véleményüket!

Metszés tavasztól télig IV. rész – mit metsszünk ősszel?

2019. október 2. 04:38

Naptárunkhoz tökéletesen igazodva érkezett meg idén az ősz. Szeptember első napjaiban jobban lehűltek az éjszakák, és a nyári tűző nap heve is egyszerre alábbhagyott. Mostanra már megcsípte az első dér a csipkebogyót, a színes falevelek pedig hűvös szellőn vitorláznak. Növényeink elkezdték felkészülésüket a nyugalmas téli hónapokra. Mi pedig az őszi metszési időszakra készítjük a metszőollókat.