27℃ 18℃
június 3. Klotild, Cecília, Károly
Ház, táj blog

A sertéshús- és baromfihús-ágazat a járvány nagy vesztese

hirado.hu/NAK

A koronavírus-járvány a húspiacot is megszorongatta. A vendéglátóipar leállása miatt csökkentek a húspiac árai – mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Éder Tamás szerint idei év még jól indult, az elemelkedő bérek és a bővülő fogyasztás stabilizálta a korábbi években a felvásárlási árakat is, ám a fertőzés terjedésével a turizmus, a vendéglátás, a közétkeztetés leállásával a legnagyobb felvásárolók tavaszra eltűntek a piacról, ráadásul épp akkor, amikor az exportlehetősségek is beszűkültek.

Mint mondta, a legnagyobb problémát a sertéshús- és baromfihús-ágazatban okozta a koronavírus-járvány. Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus. Tehát, már komoly problémákkal küzdő ágazatot talált meg a koronavírus okozta gazdasági hatás. Hozzátette, a koronavírus-járvány következtében több mint 100 forinttal is csökkent az élő állat ára.

Elmondta, a húságazatban a tenyésztőnek és a feldolgozóiparnak ellentétes érdekeik vannak. Hozzátette, a tenyésztők akkor örülnek, amikor jó áron tudják eladni az élő állataikat, azonban ez bizonyos esetekben a húsiparnak jelentős problémát jelent mindaddig, amíg a plusz költséget át nem tudja adni a fogyasztónak. Arra is kitért, hogy az elmúlt két hét ismét változást eredményezett a piacon annak köszönhetően, hogy Európa-szerte kezdtek megnyitni a vendéglátóegységek. Hozzátette, ennek következtében a korábban az európai uniós piacon szinte folyamatos élőállatár-esés megállt és lassan emelkedés is kezdődik.

Növényfelismerő applikációk – mit érdemes tudni a használatukról?

2025. május 27. 05:40

Kézenfekvő megoldás, hogy a mindig nálunk lévő mobiltelefonokra letöltsünk egy növényfelismerő applikációt, hiszen gyorsan elővesszük, készítünk egy fényképet a kérdéses növényről, és várjuk az alkalmazás segítségét: a fajmeghatározást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

A malacfarokkurtítás a múlté - Van jobb megoldás!

2023. október 17. 09:10

A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban. Megelőzése, megszüntetése érdekében sokszor alkalmazzák a gazdák a rutinszerű farokkurtítást, amely állatjóléti szempontból kifogásolható módszer. Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.

Az unió szarvasmarha- és sertésállománya is csökkent

2022. június 28. 08:02

Szarvasmarhatartás szempontjából kiemelkedik Franciaország a 17,3 milliós állományával, de Németországban is 10 milliónál több állatot tartanak.

Magyar sertéshúsexportról tárgyalt a japán agrártárca képviselője Budapesten

2019. július 5. 17:33

Magyarország az első uniós tagállam, amely megállapodott Japánnal a regionalizációról, az egyezség azonban még csak a baromfihúsra terjed ki, a sertésre nem.

Húsüzemi dolgozók fertőződtek meg Romániában

2020. július 21. 08:34

Az üzem Temes megyében található, a termelés csak egy alapos fertőtlenítés és a dolgozók újabb tesztelése esetén indulhat újra.