8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Ház, táj blog

A sertéshús- és baromfihús-ágazat a járvány nagy vesztese

hirado.hu/NAK

A koronavírus-járvány a húspiacot is megszorongatta. A vendéglátóipar leállása miatt csökkentek a húspiac árai – mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Éder Tamás szerint idei év még jól indult, az elemelkedő bérek és a bővülő fogyasztás stabilizálta a korábbi években a felvásárlási árakat is, ám a fertőzés terjedésével a turizmus, a vendéglátás, a közétkeztetés leállásával a legnagyobb felvásárolók tavaszra eltűntek a piacról, ráadásul épp akkor, amikor az exportlehetősségek is beszűkültek.

Mint mondta, a legnagyobb problémát a sertéshús- és baromfihús-ágazatban okozta a koronavírus-járvány. Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus. Tehát, már komoly problémákkal küzdő ágazatot talált meg a koronavírus okozta gazdasági hatás. Hozzátette, a koronavírus-járvány következtében több mint 100 forinttal is csökkent az élő állat ára.

Elmondta, a húságazatban a tenyésztőnek és a feldolgozóiparnak ellentétes érdekeik vannak. Hozzátette, a tenyésztők akkor örülnek, amikor jó áron tudják eladni az élő állataikat, azonban ez bizonyos esetekben a húsiparnak jelentős problémát jelent mindaddig, amíg a plusz költséget át nem tudja adni a fogyasztónak. Arra is kitért, hogy az elmúlt két hét ismét változást eredményezett a piacon annak köszönhetően, hogy Európa-szerte kezdtek megnyitni a vendéglátóegységek. Hozzátette, ennek következtében a korábban az európai uniós piacon szinte folyamatos élőállatár-esés megállt és lassan emelkedés is kezdődik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Tájékoztató fórumokat tart a kamara az afrikai sertéspestis miatt

2019. szeptember 17. 12:46

A NAK szeptember folyamán soron kívüli tájékoztató rendezvényt tart az afrikai sertéspestis kapcsán az állattartók részére Miskolcon, illetve Nádudvaron.

Épül az ország egyik legnagyobb sertéshizlaldája

2018. március 30. 08:01

Magyarország egyik legnagyobb sertéshizlaldáját építteti meg a magyar tulajdonú Claessens Group a Somogy megyei Böhönyén, a 4 milliárd forintos beruházással.

Sertésben mutatták ki a H5N1 madárinfluenza-vírust

2024. november 3. 14:10

A virológusok már megjósolták, és most megtörtént: az Egyesült Államokban a H5N1 madárinfluenza-vírus első alkalommal fertőzött meg sertéseket.

Így zárt a baromfi-, sertés-, juh-, húsmarha- és tejelő ágazat - Állattenyésztési évértékelő 2019

2020. február 2. 21:28

Az átlagosnál jobb évet zárt a magyar állattenyésztés 2019-ben, ám ez a kijelentés csak összességében állja meg a helyét, az ágazatokat külön-külön vizsgálva sokkal árnyaltabb a kép.