Címke: Afrikai sertéspestis

afrikai sertéspestis

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagyon ragályos, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. A beteg sertések valamennyi váladékukkal (bélsárral, vizelettel, nyállal, orrváladékkal, ondóval, hüvely- és méhváladékkal) ürítik a vírust és ezáltal közvetlenül megfertőzik a velük érintkező társaikat. Egyelőre sem a betegség megelőzéséhez, sem a  gyógyításához semmilyen állatgyógyászati készítmény nem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. A betegség heveny (akut) kórformájának házisertéseken megfigyelhető tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, gyengeség, bizonytalan mozgás, magas láz (40,5-42 °C), test szerte vérzések a bőrön (különösen a füleken, a has alján, és a combokon), a bőr vöröses-lilás elszíneződése, hányás, véres-habos orrfolyás,  véres hasmenés. A betegségre gyanút keltő tünetek előfordulását és a sertés elhullását az állattartó köteles haladéktalanul bejelenteni az állatorvosnak. A bejelentett esetekben az állatok elhullása, leölése után az állami kártalanítás mértéke az állatok forgalmi értékének 100%-a. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs. Az állategészségügyi aktualitásokról mindig friss információkat talál az Agrofórum Online Állattenyésztés rovatában.

Kapcsolódó címkék

állategészségügyállategészségügyi üzletágállategészségügyi exportbizonyítványAlföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokKaposvári Állattenyésztési NapokállattenyésztésÁllattenyésztésiXXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda NapokAlföldi Állattenyésztési Napokállattenyésztési támogatásokállattenyésztési törvénysertésafrikai sertéspestissertéspestisvagósertéssertésstratégiaMagyar Fajtatiszta Sertés-tenyésztők EgyesületeKiváló Minőségű Sertéshús védjegysertéshúsMagyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségeélősertéssertéstartássertés állatjóléti támogatássertéságazatsertéshizlaldasertés reprodukció és légzőszervi szindróma vírussertéstakarmánysertéstartókjogsértéssertésembrió-elhalássertésfertőzéssertésfarmsertéstelepszarvasmarhamagyar szürke szarvasmarhaszarvasmarha áraSzarvasmarha Szemináriumszarvasmarhacsordajuhjuhászatracka juhanyajuhanyajuh-támogatásMagyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségejuhtenyésztésanyajuhtartásátmeneti nemzeti anyajuhtartásjuhászkutyaKevi Juhászfesztiváljuhászjuh ágazati konferenciabaromfibaromfifeldolgzóBaromfi Termék Tanácsbaromfi állatjóléti támogatástenyészbaromfiMagyar Baromfi TerméktanácsbaromfihúsbaromfiállománybaromfiimportbaromfivirslibaromfipiacBaromfi Világnapvágobaromfibaromfitakarmánybaromfi állatjóléti támogatásokbaromfiexportMagyar Baromfi Védjegybaromfiágazatbaromfiár
Agrárhírek / Állattenyésztés

Tovább nőtt a sertéspestissel fertőzött terület Pest megyében

2019. december 7.

A tájékoztatás szerint december 4-én a Nébih diagnosztikai laboratóriuma két elhullottan talált vaddisznó mintájából is kimutatta az afrikai sertéspestist, melyeket Pest megyében a korábban fertőzéssel érintett vadaskerten kívül találtak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Afrikai sertéspestis: havonta 19,5 millió dolláros veszteség

2019. december 7.

Az afrikai sertéspestis miatt az ágazatot érő veszteség havonta egymilliárd pezó, vagyis 19,5 millió dollár körül van a Fülöp-szigeteken.

Agrárhírek / Agrárközélet

230-400 forintért veszik át a vaddisznót - jelenleg csúcsszezon van

2019. november 19.

Az összes vadfajra és annak minden fő húsrészére van az évnek ebben a szakaszában igény, azonban az őszi-téli hónapokban jellemzően a vaddisznóra a legmagasabb.

Agrárhírek / Agrárközélet

Afrikai sertéspestis: 13 ezer házisertést kell leölni

2019. november 2.

Csaknem 13 ezer újabb sertés elpusztításáról döntött pénteken a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA), miután afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatták ki egy Arges és egy Olt megyei farmon - közölte a Mediafax hírügynökség.

Agrárhírek / Állattenyésztés

A húsárak drágulására lehet számítani - Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

2019. október 26.

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak sertéspestisben megbetegedett állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Tavaly óta mintegy kétezer vaddisznó lett sertéspestises

2019. október 8.

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti.

Agrárhírek / Agrárközélet

Figyeljünk oda a plakátokra a budai erdőkben!

2019. október 7.

Fontos, hogy az erdők lezárására nem kerül sor, a turistaútvonalak továbbra is látogathatóak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Újra szállíthat hazánk Szerbiába friss sertéshúst

2019. október 5.

A gazdasági kár mérséklése érdekében a magyar országos főállatorvos haladéktalanul megkezdte a tárgyalásokat a szerb főállatorvossal a regionalizációról.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Több száz afrikai sertéspestis miatt elhullott vaddisznót találtak Budakeszin

2019. október 1.

Az biztos, hogy emberi közvetítéssel jutott be a vírus, hiszen Budakeszi környezetében, a természetben még nincs jelen.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Budakeszin is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis

2019. szeptember 30.

A Budakeszi Erdészet elkerített vadászterületéről több esetben is vaddisznók elhullását jelezték az elmúlt napokban a Nébih-nek.