afrikai sertéspestis

Agrárhírek / Állattenyésztés

A sertéspestis idáig csak rövidtávú bizonytalanságot okozott az ágazatnak

2019. május 7.

Az ASP rövidtávon bizonytalanságokat okozott az ágazatnak, de összességében nem billentette meg, és a hazai sertésállomány mennyisége sem változott számottevően.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Afrikai sertéspestis: már Hajdú-Bihar megyében is

2019. május 1.

Hajdú-Bihar megye megfigyelés alatt álló területén három elhullott vaddisznóból mutatta ki április 29-én az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma.

Agrárhírek / Agrárközélet

Könnyebben lehet jelentkezni az online ASP járványügyi képzésre

2019. április 9.

Hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területein egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Franciaország is kerítést építene

2019. február 14.

Megkezdődött egy 1,5 méter magas vadkerítés építése a francia-belga határ mentén az Ardennek erdejében, miután két, sertésvészben elpusztult vaddisznót találtak Belgiumban.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Stratégiai cél megállítani a sertésállomány csökkenését

2019. február 11.

Lényeges új javaslati elem a PRRS „mentes vakcinázott” (mV) állomány fogalma, amely szerint a mentesítési folyamat során az utódállomány mentességét kell elérni és nem cél a tenyészállatok teljes vírusmentessége.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Sepsiszentgyörgyön hatvan sertést öltek le az afrikai sertéspestis miatt

2019. február 4.

A sertéspestis a 2017-es romániai megjelenése óta először jelentkezett Székelyföldön. 2017 júliusa óta az országban 364 920 sertést kellett elpusztítani, hogy így próbálják megállítani a fertőzés terjedését.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Romániában újabb megyékben tűnt fel az afrikai sertéspestis

2019. január 29.

A fertőző gócok csaknem felét a Duna-deltát magába foglaló Tulcea megyében tartják számon, ahol a vaddisznók és a szabadon kóborló háztáji sertések akadálytalan érintkezése miatt terjedt el a kór.

Agrárhírek / Agrárközélet

Vadászoknak kötelező a járványügyi képzés az ASP-vel fertőzött területeken

2019. január 22.

A fertőzött területeken egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Újra gyilkolt az afrikai sertéspestis Borsod megyében

2019. január 15.

Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Agrárhírek / Bulvár

Egy autópályát is eltorlaszoltak a tüntető lengyel gazdák

2018. december 13.

A tüntetőkkel közvetlenül tárgyaló mezőgazdasági miniszter elmondta: házi sertéseknél legutóbb szeptember közepén találtak ASF-vírust Lengyelországban.