Ház, táj blog

„Almát eszem, ropog a fogam alatt”…

Agrofórum Online

A bibliai tiltott gyümölcs fogyasztása ma már nem jár a paradicsomból való kiüzetéssel, sőt összehangolt akció, kampány indul az almafogyasztás növelésére.

Az alma a legértékesebb gyümölcseink közé tartozik. A csecsemőket is először reszelt almával szoktatják a szilárd ételekhez a kiváló étrendi és emésztést javító hatása miatt – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter Budapesten, az Allee Bevásárlóközpont előterében rendezett kampánynyitón szeptember 17-én.
Almatermelésünk meghatározó mind Európában, mind a hazai gyümölcspiacon. Ez évben is 700-750 ezer tonna almatermésre számítunk. Az lenne a jó – folytatta a miniszter, ha néhány év múlva arról beszélhetnénk, hogy elkelt az összes alma, mert nőtt az egy főre eső fogyasztás és a feldolgozók is felvásárolták – jó áron – az ipari almát; ami jelenleg nem kívánatos arányban szerepel a fajtaszerkezetben.

Az ipari alma jelentős részét Lengyelországban és Magyarországon dolgozzák fel sűrítménnyé.

Kívánatos lenne a fajtaszerkezet átalakítása és a technológia korszerűsítése, hogy a megcélzott 50-50%-os arányt elérjük az étkezési és léalma fogyasztásban, zárta szavait a miniszter; akinek láthatóan megdobogtatta a szívét – Újfehértói születése okán – a rendezvény nyitányaként bemutatott csárdás Szabolcsból.

*

Győrffy Balázs a NAK elnöke szintén a jelenlegi fajtaszerkezetet kifogásolta, melyet az 1/4 étkezési és 3/4 ipari alma pozícióból az agrárminiszter által is jelzett arányban kell a közeljövőben megváltoztatni.

Az alma árára vonatkozóan elmondta, hogy Kínában 11 millió tonna almát dolgoznak fel, ami szinte azonos Európa almatermelésével. Időjárási okok miatt ez a mennyiség kiesett. Arra lehetett számítani, hogy ez a relatív hiány majd „feldobja” az árakat. Sajnos nem így történt. Így a szokásosnál 2-3 héttel korábban érő alma alacsony felvásárlási áron jutott piacra. Az étkezési almát 60-80 Ft/kg, az ipari almát – hosszas alkudozás után – 20 Ft/kg-os áron tudták értékesíteni a termelők. Ezért is szükség lenne, ahogy erről már szó esett, egy termelői tulajdonban lévő feldolgozó létesítése.

*

Egy megjegyzés: Ha lemegyünk itt az Alleeban lévő Spar áruházba, 300-400 Ft alatt nem találunk almát, de van 900 Ft-os import alma is!

*

Célunk, hogy a kereskedők és viszonteladók láncolatát kikapcsolva a termelőktől közvetlenül jusson az alma az áruházak polcaira – fejezte be előadását a Kamara elnöke.

*

Ondré Péter, az AMC ügyvezető igazgatója gerillaharcot hirdetett alma ügyben, ami azt jelenti, hogy a fővárosban a legváratlanabb helyeken és időpontokban bukkannak fel almatermékeket kóstoltatva az arra járókkal. Ezzel egyidőben, az országot járva promóciós kampányt indítanak a helyi termelők bevonásával. 15 évvel ezelőtt 30 kg/fő volt az éves almafogyasztás, ez ma mindössze 15 kg/fő, ráadásul a lakosság 30%-a egyáltalán nem eszik almát. Ezen is változtatni kell!

*

Hunyadi István, a FruitVeB szakmai igazgatója beszámolt az almatermesztés helyzetéről. Jelenleg üzemi méretű termesztés 24 ezer ha-on folyik. Ebből 17 ezer ha van Szabolcsban, az alma „hazájában”. Sokat javult a technológia és nőttek a hozamok is.

A jelenlegi gyümölcstermő-területnek 30%-a az alma és hajlandóság mutatkozik további telepítésekre is.

Jellemző, hogy mindenütt csökken az almafogyasztás az EU-ban, mivel a déligyümölcsök választéka olyan mértékben megnövekedett, ami az ún. „őshonos” gyümölcsök fogyasztásának visszaesését eredményezte.

Cél a legalább 20 kg/fő éves almafogyasztás elérése.

A tábla szélén és is „almát eszem”… – Dr. Bódis László

Mindent a keleti sünről

2025. augusztus 23. 05:40

A sünhöz számos közkedvelt mese, északi hiedelem fűződik, és gyakori vendég lehet a kertünkben, nem árt egy-két dolgot tudnunk róla.

Szőlő aranyszínű sárgaság betegség – amit a kerttulajdonosoknak is tudniuk kell!

2025. augusztus 21. 05:40

A szőlő aranyszínű sárgaság betegség jelenti a legnagyobb veszélyt jelenleg a magyar szőlőtermesztés számára. A hatékony védekezéshez elengedhetetlen minden érintett közreműködése.

Mit kell tudni a fitoplazmáról?

2025. augusztus 19. 05:40

Miután hazánk szőlőültetvényei is sorban fertőződnek a szőlő legpusztítóbb, bejelentésköteles kórokozójával, a szőlő aranyszínű sárgaság betegségét okozó fitoplazmával, sajnos érdemes közelebbről is megismerkednünk ezzel a kórokozóval.

Kutyáink és macskáink ivartalanítása – a leggyakoribb kérdések és tévhitek

2025. július 28. 05:40

Az vitán felül áll, hogy állatorvosi és állatvédelmi szempontból is számos egészségügyi előnnyel jár a kutya és a macska ivartalanítása, de nem szabad felkészületlenül berontanunk az állatorvosi rendelőbe!

Dinamikusan ellenőrzött almák – Avagy milyen az alma legkorszerűbb tárolástechnikája?

2019. június 1. 22:54

Ha hosszan szeretnénk tárolni az almát, azt kell elérnünk, hogy az utóérés minél lassúbb legyen. Ennek egyik fő eszköze a hőmérséklet csökkentése, de az is eredményre vezet, ha a biokémiai folyamat bemenő anyagának mennyiségét lecsökkentjük, a kimenő anyag koncentrációját pedig feldúsítjuk a tároló légterében. A korszerű tárolástechnikának van egy olyan irányzata is, amely az etilénképződés blokkolásán alapszik.

Tűzelhalás betegségre számíthatunk az almatermésű gyümölcsösökben

2019. április 13. 08:36

A kórokozó baktérium korábban zárlati (karantén) státuszú volt, ami ellen hatóságilag irányított, kötelező védekezést kellett folytatni valamennyi termelőnek. A betegség ellen ma is szükséges fellépni, de a növényvédő szeres kezelések csak pontos időzítés és megfelelő kijuttatás mellett biztosítanak védelmet.

Alma: megindult a varasodásfertőzés

2024. március 28. 12:40

Ha a márciusi időjárás átlagos lesz, már akár március 20-30. között számítanunk kell a varasodásfertőzés megindulására. Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az áttelelő gombatestek, melyekben kialakulnak a tavaszi fertőzést elindító ivaros spórák.

Mitől vannak az almafákon fehér, vattaszerű képződmények?

2020. április 14. 10:46

A fák vértetűtől való megvédése nem könnyű feladat, összetett védekezést igényel. A helyes metszéssel, vízhajtások eltávolításával, a szellős lombkorona kialakításával és a sebek ápolásával is sokat tehetünk.