Ház, táj blog

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

Agrofórum Online

A gilisztakomposzt előállítása egyszerű folyamatok összessége, mégis a hosszútávú, jó működés érdekében odafigyelést igényel. Milyen hibák miatt válhat büdössé? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Milyen ételhulladék kerülhet a gilisztakomposztba?

A következő listában szereplő összetevőkből bőséggel adhatunk a gilisztáknak:

  • gyümölcsök fel nem használt részei: almacsutka, almahéj, dinnyehéj;
  • zöldségek fel nem használt részei: hagyma, káposztafélék, salátafélék, gyökérzöldségek és burgonya hámozása és tisztítása után megmaradt növényi részek;
  • tojáshéj;
  • komposztálható teafilter, teafű maradéka;
  • kávézacc;
  • elhervadt virágok, levelek.

Kisebb mennyiségben, de adhatunk a gilisztáknak még:

  • gabonaféléket (pl. megmaradt kenyeret),
  • citrusfélék héját.

Amit semmiképpen ne adjunk a gilisztáknak!

Semmi esetre se adjunk a gilisztáknak olajos és zsíros ételeket, csontot, halat, nyers vagy főtt húst, feldolgozott ételeket, csonthéjas termésű gyümölcsök magjait és tejtermékeket!

A helyes „etetés”

Egy kicsit furcsa etetésnek hívni, de valójában tényleg ezt tesszük: odaadjuk a gilisztáknak a „pozitív listában” felsorolt anyagokat, amiket szépen lassan elfogyasztanak.

Amit itt érdemes tudni:

  • etethetjük a gilisztákat naponta kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy
  • hetente egyszer az egész heti mennyiséget egyszerre is odaadhatjuk nekik;
  • fel kell vágni kisebb részekre azokat a növényi részeket, amik nagyobb darabokban kerültek bele a hulladékba (pl.: brokkoli torzsája, dinnye héja, nagyobb méretű elhervadt levelek);
  • ugyanez vonatkozik a tojáshéjra a nagyobb darabokban maradt kávézaccra: össze kell törni kisebb darabokra.

Amikor behelyezzük a gilisztáknak az ételmaradékokat, kicsit toljuk félre a tápközeget, és annak üres helyére tegyük a felhasználható zöldhulladékokat! Ezután takarjuk be a behelyezett maradékokat friss, száraz tápközeggel!

Tojáshéjat csak összetörve
Tojáshéjat csak összetörve

A giliszták az ételmaradékokat és a tápközeget is szépen lassan elfogyasztják, majd azt megemésztve és kiürítve sötét, sűrű anyaggá alakítják. Ez a gilisztakomposzt.

A tápközeg pótlására kb. havonta egyszer kell időt szánni, de érdemes hetente ellenőrizni, hogy elegendő mennyiségű van-e még a gilisztáknak.

A gilisztakomposzt begyűjtése

A giliszták etetésének kezdetétől számított 1-4 hónapon belül meg lehet kezdeni a gilisztakomposzt begyűjtését. Akkor látjuk, hogy jó lesz az anyag, ha a tápközeg sötét színű, morzsalékos szerkezetűvé kezd válni.

Ha az előző cikkben leírt gilisztakomposzt-ládát készítettük el vagy vásároltuk meg, akkor csak le kell emelnünk a tároló felső részét, és kivesszük a kész humuszanyagot.

Ha egy egyszerűbb tárolóba nevelgettük a gilisztákat, akkor a következő a dolgunk:

  • Elsőként toljuk a láda teljes tartalmát tároló egyik oldalára!
  • Tegyünk friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és helyezzünk rá bőséggel friss, csalogató ételmaradékot!
  • Kb. 3-4 hét alatt a giliszták az új tápközegbe mozognak át, így kiszedhetjük a tárolóból a gilisztakomposztot.
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak

Ha problémát észlelünk

Nagyon fontos tudni, hogy ha megfelelően használjuk a gilisztakomposztot, akkor a folyamat egyáltalán nem jár kellemetlen szagokkal. Mégis előfordulhat, hogy elkövetünk néhány apró hibát, amitől kifejezetten kellemetlen szagúvá válhat a komposztunk. Vegyük sorra ezeket a hibákat, amiket szerencsére könnyebb elkerülni, mint elkövetni:

  • Túl nedves a láda: ne tegyünk a ládába egyszerre sok magas víztartalmú ételt (pl. dinnyét) és adjunk hozzá szárazabb tápközeget, alaposan belekeverve!
  • Nincs elég levegő a ládában: ez ahhoz vezet, hogy felszaporodnak az anaerob (vagy levegőtlen) körülmények között élő baktériumok. Ezt elkerülendő tegyünk a ládába friss, száraz tápközeget és pár napig naponta keverjük át a tartalmát!
  • Helytelenül etettük a gilisztákat: a bomlásukkor avasodó és rendkívüli bűzt árasztó ételeket mindenképpen kerüljük a gilisztakomposztban (ezek a már említett húsok, csontok, tejtermékek)!
  • A ládát túl meleg helyre tettük: a giliszták 10 °C és 27 °C között tenyésznek, próbáljunk meg ebben a tartományban maradni!
  • A ládában túlszaporodnak az atkák: néhány példány még senkit nem zavar, de ha nagy mennyiségben vannak jelen a ládában, akkor zavarni fogják a gilisztákat. Ezt megelőzendő csökkenteni kell a tápközeg nedvességtartalmát, szükség esetén cserélni, és eltávolítani azt az ételmaradékot, ami bevonzotta az atkákat!

Nagyon fontos!

Ügyelnünk kell a folyamatos egyensúlyra, ugyanis ha túl nedves a láda, a giliszták meg is fulladhatnak, ha túl száraz, akkor kiszáradhatnak, ha pedig a ládában nincs elég levegő, akkor a giliszták megfulladnak.

Ha nem etetjük elegendő maradékkal a gilisztákat, a giliszták a tápközeget is maradéktalanul elfogyasztják. Sőt, ha ezt is hagyjuk elfogyni, a giliszták elkezdik a saját ürüléküket enni, ami számukra mérgező.

Ha bővebben szeretnénk a témának utánajárni, angol nyelvű cikkeket és videókat is ajánlott elolvasni és hallgatni, ugyanis az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában hosszabb ideje felfedezték ezt a nagyszerű lehetőséget otthoni humuszanyag-előállításra.

A gilisztakomposztálást más néven vermikomposztálásnak is nevezik – ezt érdemes tudni, ha külföldi szakirodalmaknak is utána szeretnénk nézni, mert az angol vermicompost kifejezést használják a cikkekben.

Kapcsolódó cikkek a komposztteáról:

Kapcsolódó cikkek a házikerti talaj tápanyag-utánpótlásáról:

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Az élelmiszer-védjegyek jelentősége

2025. december 16. 05:40

Az élelmiszerek csomagolásán sokféle jelölés jelenik meg, amelyek a termék előállításának, életútjának, vagy akár csomagolásának minősítését is jelzik.

Vigyázzunk a tűzifacsalókkal!

2025. december 11. 05:40

Tűzifa vásárlás előtt erősen javasolt, hogy minden esetben ellenőrizzük a hirdetésben vagy a hirdető weboldalán feltüntetett adatokat.

Hogyan használjuk a komposztot a kertben tavasszal?

2023. április 3. 05:38

Az a tapasztalatom, hogy sokan nem tudják a komposztot igazán jól használni. Nézzük sorra, mire is jó a komposzt, és hogyan célszerű alkalmazni!

Mekkora és milyen komposztáló szükséges egy 400 négyzetméteres kertbe?

2022. december 12. 04:36

Tervezem a komposztálás elkezdését családi ház körüli kertemben. Mekkora, milyen méretű és típusú komposztálót javasolnak? 4 fős család konyhai hulladékát és kb. 400 nm kerti terület zöldhulladékát szeretnénk majd komposztálással hasznosítani. Vannak idős és fiatal fák, bokrok is a kertben. Rendezett kertről van szó, esztétikus megoldásra gondolok.

Hajmeresztő alapanyagok a komposztba

2024. augusztus 29. 07:40

A komposztálás megkezdésével a konyhába is vásároljunk egy szemetest, amibe olyan dolgokat dobálunk, amelyeket aztán kivihetünk a komposztba.

A tavasz első hírnökei és az aktuális kerti munkák

2023. február 27. 05:38

Éled a kert és máris itt a nyakunkon a tavasz. Szerintem sokan örülnek neki, hogy eltűnik hamarosan a borongós és sötét téli időszak, és lesben állnak már, mikor mehetnek ki a kertbe dolgozni.