15℃ 12℃
szeptember 26. Jusztina, Kozma, Damján
Ház, táj blog

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

Agrofórum Online

A gilisztakomposzt előállítása egyszerű folyamatok összessége, mégis a hosszútávú, jó működés érdekében odafigyelést igényel. Milyen hibák miatt válhat büdössé? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Milyen ételhulladék kerülhet a gilisztakomposztba?

A következő listában szereplő összetevőkből bőséggel adhatunk a gilisztáknak:

  • gyümölcsök fel nem használt részei: almacsutka, almahéj, dinnyehéj;
  • zöldségek fel nem használt részei: hagyma, káposztafélék, salátafélék, gyökérzöldségek és burgonya hámozása és tisztítása után megmaradt növényi részek;
  • tojáshéj;
  • komposztálható teafilter, teafű maradéka;
  • kávézacc;
  • elhervadt virágok, levelek.

Kisebb mennyiségben, de adhatunk a gilisztáknak még:

  • gabonaféléket (pl. megmaradt kenyeret),
  • citrusfélék héját.

Amit semmiképpen ne adjunk a gilisztáknak!

Semmi esetre se adjunk a gilisztáknak olajos és zsíros ételeket, csontot, halat, nyers vagy főtt húst, feldolgozott ételeket, csonthéjas termésű gyümölcsök magjait és tejtermékeket!

A helyes „etetés”

Egy kicsit furcsa etetésnek hívni, de valójában tényleg ezt tesszük: odaadjuk a gilisztáknak a „pozitív listában” felsorolt anyagokat, amiket szépen lassan elfogyasztanak.

Amit itt érdemes tudni:

  • etethetjük a gilisztákat naponta kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy
  • hetente egyszer az egész heti mennyiséget egyszerre is odaadhatjuk nekik;
  • fel kell vágni kisebb részekre azokat a növényi részeket, amik nagyobb darabokban kerültek bele a hulladékba (pl.: brokkoli torzsája, dinnye héja, nagyobb méretű elhervadt levelek);
  • ugyanez vonatkozik a tojáshéjra a nagyobb darabokban maradt kávézaccra: össze kell törni kisebb darabokra.

Amikor behelyezzük a gilisztáknak az ételmaradékokat, kicsit toljuk félre a tápközeget, és annak üres helyére tegyük a felhasználható zöldhulladékokat! Ezután takarjuk be a behelyezett maradékokat friss, száraz tápközeggel!

Tojáshéjat csak összetörve
Tojáshéjat csak összetörve

A giliszták az ételmaradékokat és a tápközeget is szépen lassan elfogyasztják, majd azt megemésztve és kiürítve sötét, sűrű anyaggá alakítják. Ez a gilisztakomposzt.

A tápközeg pótlására kb. havonta egyszer kell időt szánni, de érdemes hetente ellenőrizni, hogy elegendő mennyiségű van-e még a gilisztáknak.

A gilisztakomposzt begyűjtése

A giliszták etetésének kezdetétől számított 1-4 hónapon belül meg lehet kezdeni a gilisztakomposzt begyűjtését. Akkor látjuk, hogy jó lesz az anyag, ha a tápközeg sötét színű, morzsalékos szerkezetűvé kezd válni.

Ha az előző cikkben leírt gilisztakomposzt-ládát készítettük el vagy vásároltuk meg, akkor csak le kell emelnünk a tároló felső részét, és kivesszük a kész humuszanyagot.

Ha egy egyszerűbb tárolóba nevelgettük a gilisztákat, akkor a következő a dolgunk:

  • Elsőként toljuk a láda teljes tartalmát tároló egyik oldalára!
  • Tegyünk friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és helyezzünk rá bőséggel friss, csalogató ételmaradékot!
  • Kb. 3-4 hét alatt a giliszták az új tápközegbe mozognak át, így kiszedhetjük a tárolóból a gilisztakomposztot.
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak

Ha problémát észlelünk

Nagyon fontos tudni, hogy ha megfelelően használjuk a gilisztakomposztot, akkor a folyamat egyáltalán nem jár kellemetlen szagokkal. Mégis előfordulhat, hogy elkövetünk néhány apró hibát, amitől kifejezetten kellemetlen szagúvá válhat a komposztunk. Vegyük sorra ezeket a hibákat, amiket szerencsére könnyebb elkerülni, mint elkövetni:

  • Túl nedves a láda: ne tegyünk a ládába egyszerre sok magas víztartalmú ételt (pl. dinnyét) és adjunk hozzá szárazabb tápközeget, alaposan belekeverve!
  • Nincs elég levegő a ládában: ez ahhoz vezet, hogy felszaporodnak az anaerob (vagy levegőtlen) körülmények között élő baktériumok. Ezt elkerülendő tegyünk a ládába friss, száraz tápközeget és pár napig naponta keverjük át a tartalmát!
  • Helytelenül etettük a gilisztákat: a bomlásukkor avasodó és rendkívüli bűzt árasztó ételeket mindenképpen kerüljük a gilisztakomposztban (ezek a már említett húsok, csontok, tejtermékek)!
  • A ládát túl meleg helyre tettük: a giliszták 10 °C és 27 °C között tenyésznek, próbáljunk meg ebben a tartományban maradni!
  • A ládában túlszaporodnak az atkák: néhány példány még senkit nem zavar, de ha nagy mennyiségben vannak jelen a ládában, akkor zavarni fogják a gilisztákat. Ezt megelőzendő csökkenteni kell a tápközeg nedvességtartalmát, szükség esetén cserélni, és eltávolítani azt az ételmaradékot, ami bevonzotta az atkákat!

Nagyon fontos!

Ügyelnünk kell a folyamatos egyensúlyra, ugyanis ha túl nedves a láda, a giliszták meg is fulladhatnak, ha túl száraz, akkor kiszáradhatnak, ha pedig a ládában nincs elég levegő, akkor a giliszták megfulladnak.

Ha nem etetjük elegendő maradékkal a gilisztákat, a giliszták a tápközeget is maradéktalanul elfogyasztják. Sőt, ha ezt is hagyjuk elfogyni, a giliszták elkezdik a saját ürüléküket enni, ami számukra mérgező.

Ha bővebben szeretnénk a témának utánajárni, angol nyelvű cikkeket és videókat is ajánlott elolvasni és hallgatni, ugyanis az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában hosszabb ideje felfedezték ezt a nagyszerű lehetőséget otthoni humuszanyag-előállításra.

A gilisztakomposztálást más néven vermikomposztálásnak is nevezik – ezt érdemes tudni, ha külföldi szakirodalmaknak is utána szeretnénk nézni, mert az angol vermicompost kifejezést használják a cikkekben.

Kapcsolódó cikkek a komposztteáról:

Kapcsolódó cikkek a házikerti talaj tápanyag-utánpótlásáról:

Növények a fesztiválok középpontjában II.

2025. szeptember 22. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Ebben a cikkben a káposzta, a burgonya és a paprika főbb hazai ünnepeit ismertetjük.

Növények a fesztiválok középpontjában I.

2025. szeptember 20. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Az első részben a tökfélék, a gesztenye, a dió és a hagyma a főszereplők.

Allergiás kertészkedik – allergiás tünetek és keresztallergia

2025. szeptember 15. 05:40

Összességében az allergia fogalmába mindazokat a túlérzékenységi reakciókat foglalják össze, melyeket egy immunreakció vált ki. Mi történik akkor, ha keresztallergia alakul ki?

2025-ben fészkelt először hazánkban a feketeszárnyú kuhi!

2025. szeptember 13. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hírt adott arról, hogy feketeszárnyú kuhi idén először, sikeresen költött hazánkban.

A trágya és komposzt lehet a talaj probiotikumja?

2024. augusztus 27. 11:40

Kutatók vizsgálták, milyen hatása van a szerves talajjavító anyagoknak a patogén és antibiotikum-rezisztens baktériumokra. Az eredmények biztatók.

A giliszták: a talaj elfeledett ápolói

2024. november 5. 17:10

Sokan óckodnak a gilisztáktól, jóllehet a talajélet fenntartásában betöltött szerepük, élettevékenységük nyomán hátramaradó anyagcsere-termékeik a talaj szervesanyag-tartalmát gazdagítva a sikeres növénytermesztés ,,alapköveivé" kellene, hogy emeljék őket.

Télen is tud még érni a komposzt?

2025. február 1. 04:38

Kérem szépen segítségüket! Honnan tudhatom, hogy a komposzt már kiszórható a kertbe? Télen is tud még érni?

Íme, a példa: sikeres üzlet lehet a földigiliszta-tenyésztés

2024. október 7. 14:40

Egy biogazdálkodó több mint 30 éve tenyészt és ad el jövedelmezően földigilisztákat, állít elő komposztot, és izgalmas kutatásokban is részt vesz.