Ház, táj blog

Gilisztakomposzt előállítása otthon, egyszerűen II. rész

Agrofórum Online

A gilisztakomposzt előállítása egyszerű folyamatok összessége, mégis a hosszútávú, jó működés érdekében odafigyelést igényel. Milyen hibák miatt válhat büdössé? Mit szabad adni a gilisztáknak, és mi tilos?

Milyen ételhulladék kerülhet a gilisztakomposztba?

A következő listában szereplő összetevőkből bőséggel adhatunk a gilisztáknak:

  • gyümölcsök fel nem használt részei: almacsutka, almahéj, dinnyehéj;
  • zöldségek fel nem használt részei: hagyma, káposztafélék, salátafélék, gyökérzöldségek és burgonya hámozása és tisztítása után megmaradt növényi részek;
  • tojáshéj;
  • komposztálható teafilter, teafű maradéka;
  • kávézacc;
  • elhervadt virágok, levelek.

Kisebb mennyiségben, de adhatunk a gilisztáknak még:

  • gabonaféléket (pl. megmaradt kenyeret),
  • citrusfélék héját.

Amit semmiképpen ne adjunk a gilisztáknak!

Semmi esetre se adjunk a gilisztáknak olajos és zsíros ételeket, csontot, halat, nyers vagy főtt húst, feldolgozott ételeket, csonthéjas termésű gyümölcsök magjait és tejtermékeket!

A helyes „etetés”

Egy kicsit furcsa etetésnek hívni, de valójában tényleg ezt tesszük: odaadjuk a gilisztáknak a „pozitív listában” felsorolt anyagokat, amiket szépen lassan elfogyasztanak.

Amit itt érdemes tudni:

  • etethetjük a gilisztákat naponta kisebb mennyiségű táplálékkal, vagy
  • hetente egyszer az egész heti mennyiséget egyszerre is odaadhatjuk nekik;
  • fel kell vágni kisebb részekre azokat a növényi részeket, amik nagyobb darabokban kerültek bele a hulladékba (pl.: brokkoli torzsája, dinnye héja, nagyobb méretű elhervadt levelek);
  • ugyanez vonatkozik a tojáshéjra a nagyobb darabokban maradt kávézaccra: össze kell törni kisebb darabokra.

Amikor behelyezzük a gilisztáknak az ételmaradékokat, kicsit toljuk félre a tápközeget, és annak üres helyére tegyük a felhasználható zöldhulladékokat! Ezután takarjuk be a behelyezett maradékokat friss, száraz tápközeggel!

Tojáshéjat csak összetörve
Tojáshéjat csak összetörve

A giliszták az ételmaradékokat és a tápközeget is szépen lassan elfogyasztják, majd azt megemésztve és kiürítve sötét, sűrű anyaggá alakítják. Ez a gilisztakomposzt.

A tápközeg pótlására kb. havonta egyszer kell időt szánni, de érdemes hetente ellenőrizni, hogy elegendő mennyiségű van-e még a gilisztáknak.

A gilisztakomposzt begyűjtése

A giliszták etetésének kezdetétől számított 1-4 hónapon belül meg lehet kezdeni a gilisztakomposzt begyűjtését. Akkor látjuk, hogy jó lesz az anyag, ha a tápközeg sötét színű, morzsalékos szerkezetűvé kezd válni.

Ha az előző cikkben leírt gilisztakomposzt-ládát készítettük el vagy vásároltuk meg, akkor csak le kell emelnünk a tároló felső részét, és kivesszük a kész humuszanyagot.

Ha egy egyszerűbb tárolóba nevelgettük a gilisztákat, akkor a következő a dolgunk:

  • Elsőként toljuk a láda teljes tartalmát tároló egyik oldalára!
  • Tegyünk friss, nedves tápközeget a másik oldalra, és helyezzünk rá bőséggel friss, csalogató ételmaradékot!
  • Kb. 3-4 hét alatt a giliszták az új tápközegbe mozognak át, így kiszedhetjük a tárolóból a gilisztakomposztot.
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak
Csonthéjas gyümölcsök magjait ne adjuk oda a gilisztáknak

Ha problémát észlelünk

Nagyon fontos tudni, hogy ha megfelelően használjuk a gilisztakomposztot, akkor a folyamat egyáltalán nem jár kellemetlen szagokkal. Mégis előfordulhat, hogy elkövetünk néhány apró hibát, amitől kifejezetten kellemetlen szagúvá válhat a komposztunk. Vegyük sorra ezeket a hibákat, amiket szerencsére könnyebb elkerülni, mint elkövetni:

  • Túl nedves a láda: ne tegyünk a ládába egyszerre sok magas víztartalmú ételt (pl. dinnyét) és adjunk hozzá szárazabb tápközeget, alaposan belekeverve!
  • Nincs elég levegő a ládában: ez ahhoz vezet, hogy felszaporodnak az anaerob (vagy levegőtlen) körülmények között élő baktériumok. Ezt elkerülendő tegyünk a ládába friss, száraz tápközeget és pár napig naponta keverjük át a tartalmát!
  • Helytelenül etettük a gilisztákat: a bomlásukkor avasodó és rendkívüli bűzt árasztó ételeket mindenképpen kerüljük a gilisztakomposztban (ezek a már említett húsok, csontok, tejtermékek)!
  • A ládát túl meleg helyre tettük: a giliszták 10 °C és 27 °C között tenyésznek, próbáljunk meg ebben a tartományban maradni!
  • A ládában túlszaporodnak az atkák: néhány példány még senkit nem zavar, de ha nagy mennyiségben vannak jelen a ládában, akkor zavarni fogják a gilisztákat. Ezt megelőzendő csökkenteni kell a tápközeg nedvességtartalmát, szükség esetén cserélni, és eltávolítani azt az ételmaradékot, ami bevonzotta az atkákat!

Nagyon fontos!

Ügyelnünk kell a folyamatos egyensúlyra, ugyanis ha túl nedves a láda, a giliszták meg is fulladhatnak, ha túl száraz, akkor kiszáradhatnak, ha pedig a ládában nincs elég levegő, akkor a giliszták megfulladnak.

Ha nem etetjük elegendő maradékkal a gilisztákat, a giliszták a tápközeget is maradéktalanul elfogyasztják. Sőt, ha ezt is hagyjuk elfogyni, a giliszták elkezdik a saját ürüléküket enni, ami számukra mérgező.

Ha bővebben szeretnénk a témának utánajárni, angol nyelvű cikkeket és videókat is ajánlott elolvasni és hallgatni, ugyanis az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában hosszabb ideje felfedezték ezt a nagyszerű lehetőséget otthoni humuszanyag-előállításra.

A gilisztakomposztálást más néven vermikomposztálásnak is nevezik – ezt érdemes tudni, ha külföldi szakirodalmaknak is utána szeretnénk nézni, mert az angol vermicompost kifejezést használják a cikkekben.

Kapcsolódó cikkek a komposztteáról:

Kapcsolódó cikkek a házikerti talaj tápanyag-utánpótlásáról:

A sünbarát kert növényei

2025. október 16. 05:40

Nagyon fontos, hogy segítsük a környezetünkben élő hasznos rovar-, kétéltű-, madár- és emlősfajokat, hogy hosszú távon egészséges kertet gondozhassunk!

Jó hír: egyre kevesebb élelmiszer kerül a szemétbe a magyar háztartásokban

2025. október 14. 05:40

A Nébih 8 éve vizsgálja hazánkban a családi élelmiszerhulladék-termelést. A legújabb összesítés szerint harmadával csökkent az élelmiszer-pazarlásunk.

Növények a fesztiválok középpontjában III.

2025. október 9. 05:40

Cikksorozatunkban összegyűjtöttük hazánk legnépszerűbb, növényekről szóló ünnepeit. Most érkezzenek a hagyományos sütemények, pálinkák és lekvárok legfinomabb alkotóelemei!

Növényszaporítás a kiskertben – évelők tőosztása

2025. szeptember 29. 05:40

A tőosztás a növények szaporításának egyik legelterjedtebb módszere, amelynek során a növény kifejlett vagy még fejlődés alatt lévő vegetatív részeit használjuk fel.

Sürgős tennivalók a kertben, még a tél beállta előtt

2024. november 13. 14:40

Mindezt pár nap, így akár egy hétvége alatt is el lehet végezni, kiváltképp, ha jó idő van, ezért érdemes kesztyűt húzni és megtenni, amit még meg kell tennünk odakint.

Mit kell tudni a gilisztakomposztról?

2025. március 20. 05:40

A szakemberek szerint a talajban jelen lévő, kiemelkedően jó minőségű, a növények számára leghatékonyabban hasznosítható szerves anyagot a giliszták állítják elő.

Mindent a magaságyásokról - ha most kezdenénk neki

2023. október 17. 06:40

Itt egy kis szösszenet a magaságyások valódi világáról, amit érdemes tudni, mielőtt belekezdünk.

Hogyan lesz a baromfitrágyából tápanyagforrás?

2024. október 30. 15:10

A baromfitrágya komposztként történő használata csodát tesz a kertben. De hogyan hasznosítsuk újra, hogyan lesz belőle tápanyag?