Ház, táj blog

Ismerjük meg a hagyományos, magyar tojásdíszítési technikákat!

Agrofórum Online

Mit jelent a berzselés? Milyen az azsúrozott tojás? Hogyan készülnek az írott remekművek, és hogyan karcolják, metszik a tojást? Ismerkedjünk meg ezekkel a csodálatos, hagyományos módszerekkel!

Számos régi hagyomány kötődik a húsvét alkalmával készített hímes tojásokhoz. Már magának a tojásnak, mint jelképnek is igen gazdag a jelentésvilága. A legősibb termékenységszimbólum, ami ha húsvétkor piros színt kap, Jézus Krisztus vérét jelképezi.

Maga a tojásfestés nem újkori „találmány”, sőt! Régészeti leletek bizonyítják, hogy már nomád őseink is díszítettek tojásokat: megörökítették például a mindennapi életük és hitviláguk mozzanatait, így a tojásokon megjelennek többek között a pásztorkodás, a természet, a sámánizmus egyes jelképei, a világmindenség akkori tudásuk szerinti ábrázolása, kezdetleges technikával elkészítve.

A hagyományőrzés jegyében készített hímes tojások egyenesen remekművek! Tájegységenként változó technikák és motívumok teszik gazdaggá a formavilágot, és nemcsak a színekkel, de a különböző jelképekkel is változatos műremekek készülnek.

Ezeket a technikákat természetes festőlevekbe mártott tojásokkal lehet a leginkább hagyományőrző módon elkészíteni. A különböző fűszerek, zöldségek, gyümölcsök és egyéb konyhai alapanyagok segítségével változatos színű tojásokat kapunk.

Ismerkedjünk meg közelebbről a hagyományos magyar tojásdíszítési technikákkal!

Berzselés

A berzselést batikolásként vagy levélrátétes díszítésként is ismerik. Az egyik legnépszerűbb módszer, mivel otthon a konyhában, gyerekekkel együtt is elkészíthető, és különösebb kézügyesség nélkül is szép tojásokat alkothatunk.

A berzselt tojásokon a karéjos vagy szeldelt levelek és egyszerű virágok mutatnak a legszebben. Egy tojásra többféle levél vagy virág is kerülhet. A leggyakoribb „minta” a petrezselyemlevél, de használhatjuk az árvácska vagy az ibolya virágát, rózsa vagy fűszernövények leveleit és így tovább. A tojásokra rásimítjuk a kiválasztott leveleket, majd szorosan bekötjük egy gézbe vagy harisnyába, majd belerakjuk őket a festőlébe. A hagyomány szerint a vöröshagyma beáztatott héjából készült festőlébe helyezzük a tojásokat, aminek eredményeképpen gyönyörű bronzbarna színt kapunk. A kész tojásokon, a kicsomagolás után ott marad a tojás eredeti színében a levél vagy virág lenyomata.

Írott tojások

Az írott tojásokat más néven viaszolt tojásnak is nevezzük. Ennél a díszítési technikánál jelenik meg a leghangsúlyozottabban a magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége: a tojásfelület mértani felosztása. Az osztóköröket és a „mezőkben” lévő motívumokat az írott tojások esetében egy hagyományos segédeszközzel, írókával készítik. Az írókára segítségével viasszal rajzoljuk meg a tojásra a díszítést. Ezt követően langyos festőlébe kerülnek a tojások a kívánt színárnyalat eléréséig. Miután kivettük a tojásokat a festőléből és megszáradtak, a viaszt leolvasztjuk a tojásról, így a viasz által fedett felületek alatt kirajzolódik a minta. A kész tojásokat szalonna bőrkéjével vagy zsírral bekenve fényezzük.

Karcolás

A karcolás bizonyos szempontból a viaszolás inverze, ugyanis a karcoláshoz elsőként megadjuk a tojásnak az alapszínt, majd ezt követően alkotunk rá. A karcolás lényege, hogy a megfestett tojásokon valamilyen karcolásra alkalmas eszközzel (pl. vastagabb tű, szike, éles kés) lekaparjuk a festéket. A karcolt minták sokrétűek: vastagabb vagy vékonyabb vonalak, gyönyörűen kidolgozott, aprólékos minták, de még színátmenetek is készülhetnek.

Metszés

A tojásmetszés ritkább és igen nehéz eljárás. Az írott tojásokat savanyú káposzta levében vagy ecetben órákon át áztatják, ennek eredményeképpen a viasszal megírt terület kivételével lebomlik a tojáshéj egy része.

Pingált tojás

A már alapszínnel rendelkező tojásokra vékony ecsettel megfestjük a motívumokat. Ennél a technikánál lehetőség van részletes szimbólumrendszer kidolgozására, vagy egy tájegység (pl. kalocsai) mintavilágának megörökítésére is. A legaprólékosabb munkával, a tűfestéssel igazán csodálatos tojások születnek.

Azsúrozás, csipketojás

Véleményem szerint az azsúrozott tojás és a csipketojás készítése a díszítési technikák királynői. Igen bonyolult, rendkívül idő-, türelem- és gyakorlatigényes módszer, melynek során a tojásra felrajzolt mintát áttörik. Végeredményben úgy néz ki a tojás, mintha textilből alkották volna meg. A mintákat nemcsak tyúk-, hanem nagyobb méretű strucc- vagy lúdtojásra is készíthetik.

Kapcsolódó cikkek:

Segít a Nébih Maradék nélkül adagkalkulátora – tervezzük meg tudatosan az ünnepi menüt!

2025. december 6. 05:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül program és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége adagkalkulátorral segíti a karácsonyi menütervezést.

November 30-ig szavazhatunk a 2026-os Év Fájára!

2025. november 29. 05:40

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium kezdeményezésére és szervezésében már tizenkettedik alkalommal kerül sor az online nyílt szavazásra.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

2025. november 22. 05:40

A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején.

Ökológiai sövény gondozása

2025. november 14. 06:10

Mivel az ökológiai sövény számos cserjefajból áll, azt várnánk, hogy jelentős figyelmet kell szentelni a gondozására. Pedig éppen ellenkezőleg!

Húsvét: a megúnt nyúl szabadon engedése bűncselekmény!

2019. április 9. 17:48

Az ünnepek alatt az ajándékba kapott élő állatok pillanatnyi öröme után néhány héttel gondot okozhat a családnak az állat táplálása, a lakást piszkító szőrzet, a rendszeresen keletkező ürülék vagy az állatok szaga.

Húsvéti kirándulás

2019. április 12. 08:15

Áprilisi lapszámunk bevezetőjéből ragadtam ki egy-egy részletet, mert az idő – mint már annyiszor – a természet és a közelgő ünnep felé sodorta a gondolataimat.

Megindult a keresletnövekedés a sonka és a tojás iránt

2019. április 1. 09:33

A jövedelmek bővülése az elmúlt évek során a keresletet érzékelhetően eltolta a jobb minőségű, drágább készítmények felé.

Mi kerül a szentelőkosárba?

2021. április 4. 11:32

Mai napig emlékszem az első találkozásunkra. Egy barátnőm édesanyja hozta Miskolcról, ezt az addig ismeretlen ételt. Érdeklődésemre pedig, hogy mégis ez mi, a világ legtermészetesebb hangján a következőt válaszolta: ez bizony sárgatúró.