A tél közeledtével csökken a szezonális zöldség- és gyümölcsválaszték, pedig a szervezetünk most igényli a leginkább a vitamin- és rostgazdag táplálkozást. A csírák és a mikrozöldek otthoni termesztése kisegíthet minket, csak tudnunk kell, melyikhez hogyan fogjunk hozzá, és mik az alapvető különbségek közöttük.
A csíráztatás és a mikrozöldek nevelése fenntartható és egészséges alternatívát jelent a lecsökkent zöldség- és gyümölcsválaszték idején. Jelentős könnyebbség, hogy otthon, a konyhapulton vagy az ablakpárkányon is sikerrel nevelhetünk mikrozöldeket, és a csíráztatást is egyszerűen megoldhatjuk.
Mi a különbség?
A mikrozöldek és a csírák közötti legfontosabb különbségek a következőkben nyilvánulnak meg:
- eltér a termesztési módszer;
- más a termesztés közege;
- más fejlődési szakaszban „szüretelünk”;
- és különböző növényi részeket fogyasztunk el.

A mikrozöldeket földben (jellemzően jó minőségű, morzsalékos, tápanyagdús palántaföldben) termesztjük, és a fiatal növény szárat, valamint a leveleket fogyasztjuk. Ezzel szemben a csírákat vízbe kell áztatni, majd nedves közegben nevelni, és a mikrozöldekkel ellentétben az egész csírát elfogyasztjuk (ami magába foglalja a magot, a fejlődésnek indult gyökeret és a szárkezdeményt is). A mikrozöldeknek tovább kell fejlődniük, mint a csíráknak, mielőtt betakarítanák őket.
| Csíráztatás | Mikrozöld-nevelés | |
| Termesztés közege | Víz | Föld |
| Elfogyasztott növényi rész | Egész csíranövényt (gyökeret, szárat, szikleveleket) | Fiatal növény szára, levele |
| Növények fejlődéséhez szükséges idő | Kb. 2 nap | 7-14 nap (növényfajtól függően) |
| Ami szükséges hozzá | Csíráztató üvegedény, magok, víz | Termesztőtálca, termesztőfény, rostlap / rostkorong / virágföld, öntözéshez kanna vagy szórófejes flakon |

Alkalmas növényfajok
A csíráztatáshoz és a mikrozöldek neveléséhez is megvannak az arra alkalmas növényfajok, amelyeket nemcsak webáruházban, de kertészetekben, gyógynövényeket és étrendkiegészítőket értékesítő szaküzletekben is kaphatunk. Kísérletezzünk bátran, próbáljunk ki többfélét!
| Növények csíráztatáshoz | Gabonafélék: árpa, zab, rizs, kukorica, köles, rozs, búza, durumbúza Zöldségnövények: brokkoli, karalábé, jégcsapretek, cékla, vízitorma, zsázsa, spenót, rukkola, kelkáposzta, endíviasaláta, vöröskáposzta, póréhagyma, hagymafélék Fűszernövények: koriander, bazsalikom Hüvelyesek: borsó, csicseriborsó, galambborsó, takarmánylucerna, görögszéna, azukibab, mungóbab, szójabab, lencse Továbbiak: lucerna, lóhere, hajdina, amaránt, len, fehér mustár, quinoa, napraforgó |
| Mikrozöldnek alkalmas növények | Brokkoli Borsó Cékla Retek Vöröskáposzta Napraforgó |

Csíranövények és mikrozöldek felhasználása
A mikrozöldekkel intenzív ízviláguk és dekoratív funkciójuk miatt egyre több étteremben is találkozhatunk. Az otthon termesztett fiatal növényeket nemcsak salátákban és szendvicsekben, hanem fűszernövényként is használhatjuk, jól illenek húsos és halas ételekhez (pl.: pörkölthöz, lazachoz), tojásból készült reggelikhez (pl.: omlett, rántotta), feldobhatjuk velük a gyümölcsös smoothie-t vagy a krémeket (pl.: avokádókrém), és díszíthetjük is vele a tányért.
A csírák felhasználása ugyanilyen sokrétű, bár egyes receptoldalakat böngészve az szomorúan megállapítható, hogy nem ülepedett le a csíranövények és a mikrozöldek közötti fogalmi különbség: sok esetben a csírák felhasználásánál is mikrozöldekbe botlunk bele. Na, de ahol tényleg a csírákat tudjuk felhasználni: öntetekben, salátákban, köretekben (quinoa, rizs vagy galuska feldobásához), de wrapokhoz, szendvicskrémekhez, zöldséges rakottas ételekhez, wokban készült finomságokhoz is ajánlják.

Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a csírákban és a mikrozöldekben is rendkívül koncentráltan jelennek meg a tápanyagok, és az idősebbeknek, kismamáknak, ételérzékenységben szenvedőknek nagy mennyiségben gondot is okozhatnak, ezért fogyasztásuk körültekintést, és akár szakember megerősítését is igényelheti!
Képek forrása: pixabay.com és MIgardener.
Kapcsolódó cikkek: