Házikert

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

Agrofórum Online

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

A legtöbb kertész, ha teheti, az egész nyarat a szabadban tölti, gyönyörködik a friss zöldségekben és gyümölcsökben, és bőségesen fűszerezi az ételeit a saját kertjében szedett illatos fűszernövényekkel. A fűszerkertek többnyire mindig a zöldséges mellett helyezkednek el, így ha épp nincs is rá szüksége az embernek, akkor is érezheti a menta, a bazsalikom vagy a kakukkfű illatát akkor is, ha épp nem az illatorgia közepén dolgozik. De most, hogy a tél közeleg, és a fagy mindent megöl, a legtöbb kertész betakarításos-üzemmódra vált, és kreatívan kitalálja, mihez kezdjen a házi termesztési fűszernövényeivel, hogy azok egész télen a mindennapos főzés részei maradjanak. Az alábbiakban ezeket a fortélyokat szeretnénk megosztani a kedves Olvasókkal, hogy ezáltal mindenki annyi saját fűszert használhasson a receptjeihez, amennyit csak akar.

Friss fűszernövények betakarítása és a kert rendbetétele télire

Fontos tudnia, hogy a fűszernövényei egynyáriak, kétnyáriak vagy évelők, mivel ez befolyásolja a betakarítás módját. Az olyan egynyári növényeket, mint amilyen a bazsalikom, a koriander és a kapor, nyugodtan vágja le a szár tövénél. Ezek a növények nem nőnek újra ki, így nem kell különösebben finomkodnia, hisz a szezon végén, a hideg beálltával úgyis kifagynának.

A kétéves és évelő növények esetében azonban, mivel ezek legalább még egy szezonra kihajtanak, fontos, hogy óvatos legyen a betakarításkor. A legismertebb és leggyakrabban termesztett évelő fűszernövények (amelyek évről évre visszatérnek): a menta, a rozmaring (egyes övezetekben), a kakukkfű, az édeskömény, a metélőhagyma és az oregánó. A kétnyári növények közé tartoznak az olyan fűszernövények, mint a zsálya és a petrezselyem.

Ezeknél a fűszernövényeknél a termés betakarítása után le kell vágni az elhalt szárakat, és el kell távolítani a gyomokat a növények környékéről. Ha nem távolítja el az elhalt növényi részeket, és nem vágja vissza a növényt, a növény nagy valószínűséggel magokat ereszt, a szél pedig a kert és az udvar más részeire hordja majd azokat. Néhány évelő növény invazív lehet, ha nem vágják vissza gondosan minden évben. Ilyen például a menta, ami nagyon el tud vadulni, ha nem figyelnek rá kellőképpen oda, és mire a tapasztalatlan kertész kettőt pislog, egy hatalmas mentamező fogadja, ami még csak nem is illatos.

A fűszernövények szárítása

A friss fűszernövények tartósításának legnépszerűbb módja a szárítás. Az olyan növényeket, mint a zsálya, szorosan összekötheti füstölőpálcának való kötegekbe, vagy felakaszthatja őket csokrokba kötve egy keresztgerendára, hogy szépen kiszáradjanak a levegőn. Ha ezek egyike sem szimpatikus önnek, felgyorsíthatja a folyamatot sütő, mikrohullámú sütő vagy élelmiszer-dehidratáló segítségével, ha konyhai felhasználásra használja őket. Gondolja végig, hogy melyik módszer működik a legjobban a saját fűszernövényei esetében, és melyik módszer a legszimpatikusabb Önnek. Miután a fűszernövényeket (vagy gyógynövényeket) megszárította, légmentesen záródó edényekben (üvegedényekben), hűvös, száraz szekrényben kell tárolni őket. A tapasztalatok szerint a szárításos módszerrel lehet elérni a leghatásosabb és legaromásabb eredményt.

A fűszernövények lefagyasztása

Ha nincs elegendő szabadideje arra, hogy a fűszernövényei szárításával foglalkozzon, létezik egy gyorsabb módja is annak, hogy az ősszel begyűjtött illatos hajtásokat egész télen fel tudja használni – ez pedig nem más, mint a fagyasztás. Ehhez a betakarítás után öblítse le a fűszernövényeket, és hagyja őket egy rétegben egy papírtörlőn körülbelül egy órán át száradni, majd tegye őket felcímkézett fagyasztózacskókba. A fagyasztó zacskókat alkoholos filccel feliratozza, legyen rájuk írva, mi van bennük, és a fagyasztás napja. Higgye el, ez jó szolgálatot tesz majd, mert fagyos állapotban sok fűszernövény összekeverhető egymással. Miután lefagyasztotta őket, a fűszernövényeket könnyen szét lehet szedni a recepthez szükséges kisebb mennyiségben, ami pedig nem használt fel, az visszakerülhet a fagyasztóba. Sokan szeretik ezt a módszer, mert könnyen lehet így petrezselymet vagy kaprot lefagyasztani a levesfélékhez vagy a főzelékekhez, hiszen mindig csak egy kicsit kell belőlük a már kész ételbe morzsolni.

Fotó: foodgardening.mequoda.com

A fűszernövények tartósítása olajban és vajban

A fűszernövények még gyorsabb tárolási módszere az, ha megmossa és finomra vágja őket, majd kis halmokat helyez belőlük egy jégkockatartó mélyedésébe. Ezután (extra szűz) olíva olajat vagy olvasztott vajat kell ráönteni a fűszernövényekre, majd a tálcát a fagyasztóba tenni. Miután megfagyott a „rakomány”, a jégkockatartót kiürítheti egy felcímkézett fagyasztó zacskóba. Ezek az apró kockák remekül felhasználhatók sültekhez, levesekhez és pörköltekhez, ráadásul nagyon mutatósak és egészségesek is.

Mi az Ön titka? Örömmel vennénk, ha megosztaná velünk, miként teszi el télire a fűszernövényeit annak érdekében, hogy a hidegebb hónapokban is a saját kertjében termesztett finomságokkal főzhessen!

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Verbéna ültetése augusztusban – így virágzik őszig

2025. augusztus 7. 14:10

A verbéna augusztusi ültetése sem késő, ha betartja a legfontosabb szabályokat. Így biztosítható a gyors begyökeresedés és a hosszú virágzás.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

5 kedvelt díszfa, melyek kellemes árnyékot adnak

2025. augusztus 6. 05:40

Az alábbiakban olyan díszfákat mutatunk be, amelyek kedveltek a kertbarátok körében, és kellemes árnyékot biztosítanak a melegebb hónapokban.

Komposztálás balkonon? Így csinálja szagmentesen, kis helyen is!

2025. augusztus 5. 11:10

Komposztálna, de csak egy erkélye van? Mutatjuk a legjobb városi megoldásokat, amelyek szagmentesek, hatékonyak, és kis helyen is elférnek!

A búzatermésnek csak a fele van jó állapotban Franciaországban

2024. július 29. 12:10

A búza 50 százaléka volt jó vagy kiváló állapotban július 22-én, ami csökkenés az egy héttel korábbi 52 százalékhoz képest.

Eddig 37,6 millió tonnás az ukrán gabonatermés

2020. szeptember 27. 12:03

A kijevi agrárminisztérium arra számít, hogy a gabonatermés 2020-ban 68 millió tonnára eshet vissza a 2019-es rekord 75 millió tonnáról az ország legnagyobb részén jelentkező súlyos aszály miatt.

A lassú betakarítás és a rossz termésviszonyok miatt drágult a búza

2023. július 6. 09:46

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent a következő határidőre.

Hogyan tároljuk télen a betakarított zöldségeket?

2023. november 8. 07:10

Az őszi betakarítás sokkal több zöldséget és gyümölcsöt eredményez, mint amennyit el tudunk fogyasztani. A termés egy részét le lehet fagyasztani, be lehet főzni, de a többit hűvös kamrában, pincében, sötét helyen kell tárolni. Kérdés, hogy hogyan?