Házikert

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

Agrofórum Online

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

A legtöbb kertész, ha teheti, az egész nyarat a szabadban tölti, gyönyörködik a friss zöldségekben és gyümölcsökben, és bőségesen fűszerezi az ételeit a saját kertjében szedett illatos fűszernövényekkel. A fűszerkertek többnyire mindig a zöldséges mellett helyezkednek el, így ha épp nincs is rá szüksége az embernek, akkor is érezheti a menta, a bazsalikom vagy a kakukkfű illatát akkor is, ha épp nem az illatorgia közepén dolgozik. De most, hogy a tél közeleg, és a fagy mindent megöl, a legtöbb kertész betakarításos-üzemmódra vált, és kreatívan kitalálja, mihez kezdjen a házi termesztési fűszernövényeivel, hogy azok egész télen a mindennapos főzés részei maradjanak. Az alábbiakban ezeket a fortélyokat szeretnénk megosztani a kedves Olvasókkal, hogy ezáltal mindenki annyi saját fűszert használhasson a receptjeihez, amennyit csak akar.

Friss fűszernövények betakarítása és a kert rendbetétele télire

Fontos tudnia, hogy a fűszernövényei egynyáriak, kétnyáriak vagy évelők, mivel ez befolyásolja a betakarítás módját. Az olyan egynyári növényeket, mint amilyen a bazsalikom, a koriander és a kapor, nyugodtan vágja le a szár tövénél. Ezek a növények nem nőnek újra ki, így nem kell különösebben finomkodnia, hisz a szezon végén, a hideg beálltával úgyis kifagynának.

A kétéves és évelő növények esetében azonban, mivel ezek legalább még egy szezonra kihajtanak, fontos, hogy óvatos legyen a betakarításkor. A legismertebb és leggyakrabban termesztett évelő fűszernövények (amelyek évről évre visszatérnek): a menta, a rozmaring (egyes övezetekben), a kakukkfű, az édeskömény, a metélőhagyma és az oregánó. A kétnyári növények közé tartoznak az olyan fűszernövények, mint a zsálya és a petrezselyem.

Ezeknél a fűszernövényeknél a termés betakarítása után le kell vágni az elhalt szárakat, és el kell távolítani a gyomokat a növények környékéről. Ha nem távolítja el az elhalt növényi részeket, és nem vágja vissza a növényt, a növény nagy valószínűséggel magokat ereszt, a szél pedig a kert és az udvar más részeire hordja majd azokat. Néhány évelő növény invazív lehet, ha nem vágják vissza gondosan minden évben. Ilyen például a menta, ami nagyon el tud vadulni, ha nem figyelnek rá kellőképpen oda, és mire a tapasztalatlan kertész kettőt pislog, egy hatalmas mentamező fogadja, ami még csak nem is illatos.

A fűszernövények szárítása

A friss fűszernövények tartósításának legnépszerűbb módja a szárítás. Az olyan növényeket, mint a zsálya, szorosan összekötheti füstölőpálcának való kötegekbe, vagy felakaszthatja őket csokrokba kötve egy keresztgerendára, hogy szépen kiszáradjanak a levegőn. Ha ezek egyike sem szimpatikus önnek, felgyorsíthatja a folyamatot sütő, mikrohullámú sütő vagy élelmiszer-dehidratáló segítségével, ha konyhai felhasználásra használja őket. Gondolja végig, hogy melyik módszer működik a legjobban a saját fűszernövényei esetében, és melyik módszer a legszimpatikusabb Önnek. Miután a fűszernövényeket (vagy gyógynövényeket) megszárította, légmentesen záródó edényekben (üvegedényekben), hűvös, száraz szekrényben kell tárolni őket. A tapasztalatok szerint a szárításos módszerrel lehet elérni a leghatásosabb és legaromásabb eredményt.

A fűszernövények lefagyasztása

Ha nincs elegendő szabadideje arra, hogy a fűszernövényei szárításával foglalkozzon, létezik egy gyorsabb módja is annak, hogy az ősszel begyűjtött illatos hajtásokat egész télen fel tudja használni – ez pedig nem más, mint a fagyasztás. Ehhez a betakarítás után öblítse le a fűszernövényeket, és hagyja őket egy rétegben egy papírtörlőn körülbelül egy órán át száradni, majd tegye őket felcímkézett fagyasztózacskókba. A fagyasztó zacskókat alkoholos filccel feliratozza, legyen rájuk írva, mi van bennük, és a fagyasztás napja. Higgye el, ez jó szolgálatot tesz majd, mert fagyos állapotban sok fűszernövény összekeverhető egymással. Miután lefagyasztotta őket, a fűszernövényeket könnyen szét lehet szedni a recepthez szükséges kisebb mennyiségben, ami pedig nem használt fel, az visszakerülhet a fagyasztóba. Sokan szeretik ezt a módszer, mert könnyen lehet így petrezselymet vagy kaprot lefagyasztani a levesfélékhez vagy a főzelékekhez, hiszen mindig csak egy kicsit kell belőlük a már kész ételbe morzsolni.

Fotó: foodgardening.mequoda.com

A fűszernövények tartósítása olajban és vajban

A fűszernövények még gyorsabb tárolási módszere az, ha megmossa és finomra vágja őket, majd kis halmokat helyez belőlük egy jégkockatartó mélyedésébe. Ezután (extra szűz) olíva olajat vagy olvasztott vajat kell ráönteni a fűszernövényekre, majd a tálcát a fagyasztóba tenni. Miután megfagyott a „rakomány”, a jégkockatartót kiürítheti egy felcímkézett fagyasztó zacskóba. Ezek az apró kockák remekül felhasználhatók sültekhez, levesekhez és pörköltekhez, ráadásul nagyon mutatósak és egészségesek is.

Mi az Ön titka? Örömmel vennénk, ha megosztaná velünk, miként teszi el télire a fűszernövényeit annak érdekében, hogy a hidegebb hónapokban is a saját kertjében termesztett finomságokkal főzhessen!

A cikket fordította: Ordódy Eszter

A mulcsnak is lehet negatív hatása, kerüljük el a buktatókat

2025. december 21. 11:10

A mulcshasználat számos előnnyel jár, de érdemes a mulcsozásra használt anyag kiválaszásakor több szempontot figyelembe venni.

Karácsonyfa ápolása vágott és földlabdás formában – így marad friss, tartós és egészséges az ünnepek alatt

2025. december 21. 05:40

A gondosan kezelt fenyő hosszú ideig az ünnepek dísze maradhat – sőt, ha földlabdás változatot választ, akár évtizedekig is élhet a kertben.

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

2022. július 3. 16:26

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított.

A kombájnfejlesztés trendjei - Agritechnica 2019

2020. január 23. 04:37

Áttekintve a kombájnfejlesztési trendeket megállapítható, hogy a gépek teljesítménye, hatékonysága és intelligenciája növekszik. Természetesen ezek az előnyök a kombájnok árában is megjelennek.

Mindent a nyári betakarításról

2021. május 25. 09:07

A betakarítás egy ünnep. Az egész éves munkánkat ünnepeljük ilyenkor, a sok befektetett energia gyümölcsét. Hiszen a megfelelő mértékű hozam eléréséhez, megfeszített figyelem és fegyelmezett munka kell, a szoros technológiai elvárások és rövidülő munkaidő-ablakok elvárják a kellő mértékű odafigyelést.

Ukrajna megkezdte a kukorica betakarítását

2021. szeptember 7. 06:32

A gazdák befejezték a 2021-es repce betakarítását, 2,79 millió tonna termeléssel, és megkezdték a napraforgómag feldolgozását.