Házikert

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

Agrofórum Online

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.

A legtöbb kertész, ha teheti, az egész nyarat a szabadban tölti, gyönyörködik a friss zöldségekben és gyümölcsökben, és bőségesen fűszerezi az ételeit a saját kertjében szedett illatos fűszernövényekkel. A fűszerkertek többnyire mindig a zöldséges mellett helyezkednek el, így ha épp nincs is rá szüksége az embernek, akkor is érezheti a menta, a bazsalikom vagy a kakukkfű illatát akkor is, ha épp nem az illatorgia közepén dolgozik. De most, hogy a tél közeleg, és a fagy mindent megöl, a legtöbb kertész betakarításos-üzemmódra vált, és kreatívan kitalálja, mihez kezdjen a házi termesztési fűszernövényeivel, hogy azok egész télen a mindennapos főzés részei maradjanak. Az alábbiakban ezeket a fortélyokat szeretnénk megosztani a kedves Olvasókkal, hogy ezáltal mindenki annyi saját fűszert használhasson a receptjeihez, amennyit csak akar.

Friss fűszernövények betakarítása és a kert rendbetétele télire

Fontos tudnia, hogy a fűszernövényei egynyáriak, kétnyáriak vagy évelők, mivel ez befolyásolja a betakarítás módját. Az olyan egynyári növényeket, mint amilyen a bazsalikom, a koriander és a kapor, nyugodtan vágja le a szár tövénél. Ezek a növények nem nőnek újra ki, így nem kell különösebben finomkodnia, hisz a szezon végén, a hideg beálltával úgyis kifagynának.

A kétéves és évelő növények esetében azonban, mivel ezek legalább még egy szezonra kihajtanak, fontos, hogy óvatos legyen a betakarításkor. A legismertebb és leggyakrabban termesztett évelő fűszernövények (amelyek évről évre visszatérnek): a menta, a rozmaring (egyes övezetekben), a kakukkfű, az édeskömény, a metélőhagyma és az oregánó. A kétnyári növények közé tartoznak az olyan fűszernövények, mint a zsálya és a petrezselyem.

Ezeknél a fűszernövényeknél a termés betakarítása után le kell vágni az elhalt szárakat, és el kell távolítani a gyomokat a növények környékéről. Ha nem távolítja el az elhalt növényi részeket, és nem vágja vissza a növényt, a növény nagy valószínűséggel magokat ereszt, a szél pedig a kert és az udvar más részeire hordja majd azokat. Néhány évelő növény invazív lehet, ha nem vágják vissza gondosan minden évben. Ilyen például a menta, ami nagyon el tud vadulni, ha nem figyelnek rá kellőképpen oda, és mire a tapasztalatlan kertész kettőt pislog, egy hatalmas mentamező fogadja, ami még csak nem is illatos.

A fűszernövények szárítása

A friss fűszernövények tartósításának legnépszerűbb módja a szárítás. Az olyan növényeket, mint a zsálya, szorosan összekötheti füstölőpálcának való kötegekbe, vagy felakaszthatja őket csokrokba kötve egy keresztgerendára, hogy szépen kiszáradjanak a levegőn. Ha ezek egyike sem szimpatikus önnek, felgyorsíthatja a folyamatot sütő, mikrohullámú sütő vagy élelmiszer-dehidratáló segítségével, ha konyhai felhasználásra használja őket. Gondolja végig, hogy melyik módszer működik a legjobban a saját fűszernövényei esetében, és melyik módszer a legszimpatikusabb Önnek. Miután a fűszernövényeket (vagy gyógynövényeket) megszárította, légmentesen záródó edényekben (üvegedényekben), hűvös, száraz szekrényben kell tárolni őket. A tapasztalatok szerint a szárításos módszerrel lehet elérni a leghatásosabb és legaromásabb eredményt.

A fűszernövények lefagyasztása

Ha nincs elegendő szabadideje arra, hogy a fűszernövényei szárításával foglalkozzon, létezik egy gyorsabb módja is annak, hogy az ősszel begyűjtött illatos hajtásokat egész télen fel tudja használni – ez pedig nem más, mint a fagyasztás. Ehhez a betakarítás után öblítse le a fűszernövényeket, és hagyja őket egy rétegben egy papírtörlőn körülbelül egy órán át száradni, majd tegye őket felcímkézett fagyasztózacskókba. A fagyasztó zacskókat alkoholos filccel feliratozza, legyen rájuk írva, mi van bennük, és a fagyasztás napja. Higgye el, ez jó szolgálatot tesz majd, mert fagyos állapotban sok fűszernövény összekeverhető egymással. Miután lefagyasztotta őket, a fűszernövényeket könnyen szét lehet szedni a recepthez szükséges kisebb mennyiségben, ami pedig nem használt fel, az visszakerülhet a fagyasztóba. Sokan szeretik ezt a módszer, mert könnyen lehet így petrezselymet vagy kaprot lefagyasztani a levesfélékhez vagy a főzelékekhez, hiszen mindig csak egy kicsit kell belőlük a már kész ételbe morzsolni.

Fotó: foodgardening.mequoda.com

A fűszernövények tartósítása olajban és vajban

A fűszernövények még gyorsabb tárolási módszere az, ha megmossa és finomra vágja őket, majd kis halmokat helyez belőlük egy jégkockatartó mélyedésébe. Ezután (extra szűz) olíva olajat vagy olvasztott vajat kell ráönteni a fűszernövényekre, majd a tálcát a fagyasztóba tenni. Miután megfagyott a „rakomány”, a jégkockatartót kiürítheti egy felcímkézett fagyasztó zacskóba. Ezek az apró kockák remekül felhasználhatók sültekhez, levesekhez és pörköltekhez, ráadásul nagyon mutatósak és egészségesek is.

Mi az Ön titka? Örömmel vennénk, ha megosztaná velünk, miként teszi el télire a fűszernövényeit annak érdekében, hogy a hidegebb hónapokban is a saját kertjében termesztett finomságokkal főzhessen!

A cikket fordította: Ordódy Eszter

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Királydinnye és átoktüske: bosszantó gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

2025. november 6. 05:40

A királydinnye és az átoktüske remek példák arra, hogy a természetben nincs éles határ gyom és gyógynövény között.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

A 4 legjobb beltéri pálma, ha trópusi hangulatot szeretnénk otthonra

2025. november 4. 14:10

A pálmák nemcsak díszei a lakásnak, hanem javítják a levegőt és nyugalmat árasztanak. Nézzük, melyik négy faj érzi legjobban magát beltérben!

Az ukrán termés hektáronként átlagosan 4,41 tonna

2021. október 11. 05:36

Az ukrán gazdaságok 49,4 millió tonna gabonát takarítottak be a vetésterület 70,2 százalékáról.

Egyre több búzát adnak el a gazdálkodók

2024. szeptember 25. 06:40

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A fagykárok felismerése és megelőzése az őszi zöldségek esetében

2023. október 30. 16:40

Az ősszel betakarított zöldségek érzékenyek lehetnek a korai, éjszakai hideg-betörésekre, ám olykor a megelőző intézkedések sem bizonyulnak elegendőnek, a növények pedig megsérülnek. De miből tudhatjuk, mekkora a fagykár, visszafordítható-e ez az állapot?

Az időjárás igen kedvező a levéltetű-kolóniák gyors kialakulásához a kelő állományokban

2019. október 15. 11:13

A kedvező időjárásban egyre több őszi árpa és búza bújik elő. A kelő állományok most még a kevés csapadék miatt meglehetősen egyenetlenek. Az 1-2 leveles növényeken máris megjelentek a szárnyas gabona-levéltetű egyedek.