Terményárak
Terményárak

Amerikában a szójabab betakarításának 76 százalékával végeztek

Amerikában a szójabab betakarításának 76 százalékával végeztek

Agrofórum Online

Amerikában vegyesen zártak a terményárak kedden, Európában viszont inkább eladói fölényt lehetett megfigyelni. Chicagóban a búza enyhén, 0,1 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal drágult. Ezzel szemben a kukorica 1,2 százalékkal, a repce pedig 2,1 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke emelkedett.

Elemzők szerint a chicagói kukorica határidős jegyzésára kedden azért esett a harmadik egymást követő kereskedési napon, és közeledett a kéthetes mélyponthoz, mert az amerikai betakarítás és technikai alapú eladások nyomást gyakoroltak a kurzusra. A határidős búza árszintje is mínuszban járt a nap nagy részén, ám estére enyhe pluszba fordult, a szójabab ára azonban megugrott.

Az Egyesült Államokban a kukorica és a szójabab gyors betakarítási üteme várhatóan folytatódik mindaddig, amíg az előrejelzések szerint a következő heves esőzések áthaladnak a kukoricatermelő övezeten a héten.

A mezőgazdasági termelők szójababtermésük 76%-át és kukoricájuk 59%-át betakarították vasárnapra – közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA), miután hétfőn véget ért a kereskedés. A számok nagyjából a kereskedelmi várakozásoknak megfelelően alakultak és minden termény esetében meghaladták az ötéves átlagos ütemet.

„A termelők a kukoricát és a szójababot meleg, száraz körülmények között takarítják be, még a közeledő csapadékos időszak előtt” – közölte az USDA.

Az Archer-Daniels-Midland kereskedőcég vezérigazgatója, Juan Luciano szerint a szójaliszt-exportőr Argentínában valószínűleg ki fog fogyni novemberben a feldolgozható szójabab. Az Egyesült Államokban a szójalisztre vonatkozó azonnali árajánlatokat az erős exportkereslet ösztönözte, ami arra késztette az amerikai belföldi felhasználókat, hogy többet fizessenek szükségleteik fedezésére – mondták a kereskedők.

A hírek szerint egy iparági csoport közölte, hogy közben áruimportőrök kínai delegációja megállapodásokat írt alá több milliárd dollár értékű mezőgazdasági termék vásárlásáról. 

Európában a malmi búza 3,25 eurós mínusz után 234,5 euróba, a kukorica 1,75 eurós árcsökkenést követően 203,5 euróba, a repce 14,15 eurós drágulás hatására 405,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2,65 angol fontos mínusz után 186 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Az Edamame nem olyan szója – de akkor milyen?

2024. március 14. 07:10

Folyamatosan emelkedik a növényi alapanyagokból készült élelmiszerek fogyasztása a jóléti társadalmakban. A hagyományos, jól ismert alapanyagok mellé sorra érkeznek az egzotikus gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek is, mint például az Edamame.

Nincs megállás: tíz hónapos mélyponton a szójabab kurzusa

2020. március 14. 06:17

A szójabab ára a 312,91 dollár/tonnás szintig ment le, utoljára tavaly május közepén adtak ennyit egy tonna szójababért.

Válasszon az Önhöz legközelebb álló fajtákból!

2018. március 22. 07:58

Sikeres növénytermesztést, és a fajták között jó szemezgetést kíván az Agromag Kft.!

Egy hónapos mélyponton a szója ára

2019. november 13. 10:17

Enyhe, 0,1 százalékos csökkenést követően 916,75 dollárcentre süllyedt a szójabab vékánkénti ára. Ez jó egy hónapos mélypontot jelent a termény kurzusában.