Házikert

Így készül az ázalék – és mennyi mindenre jó!

Agrofórum Online

A zöldtrágyaoldat számos előnnyel rendelkezik a talaj javítása és a növények egészségének elősegítése szempontjából, alkalmazható például öntözéssel kijuttatva zöldtrágyaként vagy akár permetezve a kertevők ellen.

Az ázalék valójában a növényekből nyert kivonatokat jelenti. Különböző tápanyagokban gazdag, mint például a foszfor, magnézium, kálium és vas, amelyek pozitívan segítik a talaj tápanyagellátását. Talajba juttatva a benne lévő nitrogén felszabadul, elősegítve a környező növények növekedését.

Nem utolsó sorban előállítása során a létrejövő növényi maradványok pozitívan hatnak a talaj humuszképződésére, javítva ezzel a talaj szerkezetét, valamint a vízmegtartó képességét.

Áztassunk!

Az oldat készítése pofon egyszerű, nem jelent mást, mint különböző növények leveleinek vízben való áztatását. Ennek eredményeképpen elkezdenek bomlani, így a bennük lévő tápanyag pedig a vízben kioldódik.

Ezt a kész oldatot megfelelő hígítással visszalocsolhatjuk vagy akár permetezhetjük a növényekre, amely csak a kívánt eredménytől függ.

Nagy sűrűségű polietilén hordóban is elkészíthetjük akár otthon, de kertészeti kereskedésekben már beszerezhető kifejezetten erre a célra gyártott ázalékhordó is. Ez a hordó azért lehet jobb választás, mert a növényeket kifejezetten zárt térben tudjuk rohasztani, ezek a hordók pedig csappal és belső szűrővel rendelkeznek.

Maga az előállítás rendkívül egyszerű, amennyiben megvan az edényünk (ez lehet akár kőből, cserépből, vagy akár egy fadézsa és a korábban már említett speciálisan erre a célra készített hordó).

Gyűjtsük össze a választott növényünk leveleit (ez lehet csalánlevél vagy paradicsom, akár gyermekláncfű). A legnépszerűbb ázalék általában a csalánból készült oldat, amelyből 1 kilogrammra van szükség 10 liter vízhez.

Érdemes a leveleket összeaprítani, mielőtt ráöntenénk a vizet, mert így fog sokkal gyorsabban erjedni.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a víz nem lepi el kellőképpen a zöld részeket, érdemes felöntenünk, amelyhez esővizet és csapvizet egyaránt használhatunk. Ha biztosra akarunk menni, a levelekre tehetünk nehezéket, hogy biztosan elkerüljük, hogy a víz tetején lebegjenek. Hiszen számunkra akkor ideális, ha a víz ellepi a leveleket, mivel így gyorsabb az erjedés.

Mikor érett?

Pár nap elteltével a jó idő hatására forrni kezd, amely jelzi, hogy hamarosan megérett az oldat, azonban érés előtt még érdemes azért ránézni. Az érés folyamatát segíthetjük, ha naponta egyszer oxigént juttatunk bele egy jó erős átkeveréssel. Az érési időszakban figyeljük, mennyire éri nap, amennyiben pedig megkívánja, tegyük át az edényt egy naposabb oldala, hogy az erjedés gyorsabban végbemenjen.

Az oldat érettnek tekinthető, amennyiben megsötétedett, már nem habzik, szaga pedig enyhülni kezd.

Levelekre permetezve kiválóan bevethető a kártevők ellen, azonban előtte még át kell szűrni, akár abban az esetben is, amennyiben a speciális hordó segítségével készítettük el. Ehhez a permetezőgép dugulásának elkerülése érdekében finomszűrőre lesz szükség, tehát amennyiben a levet a zöldségek tövéhez öntjük, erre nincs gondunk.

Ami viszont minden felhasználás esetén fontos, hogy az ázalékot hígítanunk kell minimum tízszeres folyadékkal, vagyis 1 deciliter ázalékhoz 1 liter vizet kell kevernünk! Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az ilyen típusú zöldtrágyaoldat hosszú ideig tárolható és gyakorlatilag bármikor felhasználható.

Lóhere: bosszantó gyom vagy zöld szövetséges?

2025. május 17. 13:10

A lóhere megjelenése nem mindig rossz hír: talajjavítóként és méhcsalogatóként hasznos lehet – de nem minden gyep tulajdonos örül neki.

Dieffenbachia gondozása: így marad egészséges a buzogányvirág

2025. május 16. 13:10

A Dieffenbachia a Dél-Amerikai vidékekről származó, feltűnő megjelenésű szobanövény, amely leginkább nagyméretű, mintázott leveleivel hívja fel magára a figyelmet.

Vakond a kertben: védekezzen humánusan és hatékonyan!

2025. május 15. 16:10

A vakond, bár első pillantásra ártalmatlannak tűnhet, komoly kihívást jelenthet a gondosan karbantartott kertek tulajdonosai számára. Fontos tudni, hogy ez az apró, föld alatt élő állat nem véletlenül választja éppen az ön kertjét életteréül.

A menta ereje: termesztés, felhasználás, gyógyhatás

2025. május 15. 13:10

A menta igazi kincs a kertben és a balkonládában: illatos, dekoratív, és mindig kéznél van, ha frissítő teára vagy emésztést segítő főzetre van szüksége.

Őszi teendők a termékenyebb legelőkért

2024. november 24. 08:10

Az ősz kiváló időszak arra, hogy legalább 2-3 évente talajmintát vegyünk és az eredmények alapján javítsuk a legelő termékenységét.

Zöldségnövényeken előforduló levélsárgulás okai és gyógyításuk, III. rész – Makroelemek – kálium

2024. április 25. 09:10

A nitrogén is javítja a minőséget (pl. búza fehérjetartalom stb.), és a kálium is limitálhatja a termésmennyiséget (pl. burgonya stb.).

Zöldségféléken előforduló molibdénhiány kezelése és megelőzése

2024. október 7. 11:10

A molibdént egészen kevés, nyomokban előforduló mennyisége miatt a mikroelemekhez (mások az ultra-mikroelemekhez) sorolják.

Új módszer a növényállomány hatékony öntözésére és tápanyagpótlására

2022. május 25. 06:36

A konzolos öntözésnek előnye, hogy a széles körben alkalmazott szórófejek használatával az öntözőkonzolokon is megvalósítható az adott talajtípusra és növényállományra legalkalmasabb cseppméret és szóráskép.