Házikert

Így készül az ázalék – és mennyi mindenre jó!

Agrofórum Online

A zöldtrágyaoldat számos előnnyel rendelkezik a talaj javítása és a növények egészségének elősegítése szempontjából, alkalmazható például öntözéssel kijuttatva zöldtrágyaként vagy akár permetezve a kertevők ellen.

Az ázalék valójában a növényekből nyert kivonatokat jelenti. Különböző tápanyagokban gazdag, mint például a foszfor, magnézium, kálium és vas, amelyek pozitívan segítik a talaj tápanyagellátását. Talajba juttatva a benne lévő nitrogén felszabadul, elősegítve a környező növények növekedését.

Nem utolsó sorban előállítása során a létrejövő növényi maradványok pozitívan hatnak a talaj humuszképződésére, javítva ezzel a talaj szerkezetét, valamint a vízmegtartó képességét.

Áztassunk!

Az oldat készítése pofon egyszerű, nem jelent mást, mint különböző növények leveleinek vízben való áztatását. Ennek eredményeképpen elkezdenek bomlani, így a bennük lévő tápanyag pedig a vízben kioldódik.

Ezt a kész oldatot megfelelő hígítással visszalocsolhatjuk vagy akár permetezhetjük a növényekre, amely csak a kívánt eredménytől függ.

Nagy sűrűségű polietilén hordóban is elkészíthetjük akár otthon, de kertészeti kereskedésekben már beszerezhető kifejezetten erre a célra gyártott ázalékhordó is. Ez a hordó azért lehet jobb választás, mert a növényeket kifejezetten zárt térben tudjuk rohasztani, ezek a hordók pedig csappal és belső szűrővel rendelkeznek.

Maga az előállítás rendkívül egyszerű, amennyiben megvan az edényünk (ez lehet akár kőből, cserépből, vagy akár egy fadézsa és a korábban már említett speciálisan erre a célra készített hordó).

Gyűjtsük össze a választott növényünk leveleit (ez lehet csalánlevél vagy paradicsom, akár gyermekláncfű). A legnépszerűbb ázalék általában a csalánból készült oldat, amelyből 1 kilogrammra van szükség 10 liter vízhez.

Érdemes a leveleket összeaprítani, mielőtt ráöntenénk a vizet, mert így fog sokkal gyorsabban erjedni.

Amennyiben úgy látjuk, hogy a víz nem lepi el kellőképpen a zöld részeket, érdemes felöntenünk, amelyhez esővizet és csapvizet egyaránt használhatunk. Ha biztosra akarunk menni, a levelekre tehetünk nehezéket, hogy biztosan elkerüljük, hogy a víz tetején lebegjenek. Hiszen számunkra akkor ideális, ha a víz ellepi a leveleket, mivel így gyorsabb az erjedés.

Mikor érett?

Pár nap elteltével a jó idő hatására forrni kezd, amely jelzi, hogy hamarosan megérett az oldat, azonban érés előtt még érdemes azért ránézni. Az érés folyamatát segíthetjük, ha naponta egyszer oxigént juttatunk bele egy jó erős átkeveréssel. Az érési időszakban figyeljük, mennyire éri nap, amennyiben pedig megkívánja, tegyük át az edényt egy naposabb oldala, hogy az erjedés gyorsabban végbemenjen.

Az oldat érettnek tekinthető, amennyiben megsötétedett, már nem habzik, szaga pedig enyhülni kezd.

Levelekre permetezve kiválóan bevethető a kártevők ellen, azonban előtte még át kell szűrni, akár abban az esetben is, amennyiben a speciális hordó segítségével készítettük el. Ehhez a permetezőgép dugulásának elkerülése érdekében finomszűrőre lesz szükség, tehát amennyiben a levet a zöldségek tövéhez öntjük, erre nincs gondunk.

Ami viszont minden felhasználás esetén fontos, hogy az ázalékot hígítanunk kell minimum tízszeres folyadékkal, vagyis 1 deciliter ázalékhoz 1 liter vizet kell kevernünk! Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen az ilyen típusú zöldtrágyaoldat hosszú ideig tárolható és gyakorlatilag bármikor felhasználható.

Magaságyás ősszel: hosszabbítsa meg a szezont!

2025. augusztus 28. 12:10

Ősszel is beültethető a magaságyás! A megfelelő zöldségek választásával a hideg hónapokban is friss vitaminforráshoz juthatunk.

Muskátli a kánikulában – így ápolja helyesen!

2025. augusztus 27. 13:10

A muskátli a magyar kertek és erkélyek egyik legnépszerűbb dísznövénye. A nyári hőségben azonban különös gondoskodást igényel.

Miért ültessünk borostyánt – és hogyan tartsuk kordában?

2025. augusztus 26. 11:10

A borostyán nemcsak szép, hanem hasznos is: díszít, védi a talajt, szigetel és táplálékot ad a kert élőlényeinek.

Miért hasznosak a hozzáadott mikorrhizák a növények számára a kertben?

2025. augusztus 26. 05:40

A hozzáadott mikorrhizának is megvan a helye a kert rendszerében. Sok olyan eset van, amikor nagyon jót teszünk vele a kertnek!

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

2024. április 15. 06:40

A szárazság, vagy a kórokozók miatti gyenge indulás ellensúlyozására segítsük növényeinket természetes módon, élő algát tartalmazó biostimulátorral, az Algafix-el, kiegészítve szükséges mikro- és makroelem lomtrágyákkal.

Mitől sárgulnak és barnulnak a babérmeggy levelei?

2025. április 11. 04:40

Mi okozhatja a babérmeggy levelén a képen látható tüneteket? A levelek barnulása és sárgulása a növény alsóbb levelein tapasztalható, sajnos a tünetek által a növény kopaszodása is megindult. Ültessem át nagyobb cserépbe? Hogyan orvosolhatnám ezt?

Őszi teendők a termékenyebb legelőkért

2024. november 24. 08:10

Az ősz kiváló időszak arra, hogy legalább 2-3 évente talajmintát vegyünk és az eredmények alapján javítsuk a legelő termékenységét.

Itt a tavasz! - Fel kell gyorsítani az aktuális tennivalók elvégzését a kertben

2020. február 26. 15:06

A kertekben fel kell gyorsítani a teendőket, különösen a metszési munkálatokat, a talajerő visszapótlását és a tél végi lemosó permetezések elvégzését.