Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

Tavaszi-nyári támogatás a termésbiztonság érdekében

AGRO.bio Hungary Kft.

Növényeink nyári támogatásával sokat tehetünk a stresszhatások okozta termésveszteség elkerüléséért, illetve többlettermés eléréséért. A szárazság, vagy a kórokozók miatti gyenge indulás ellensúlyozására segítsük növényeinket természetes módon, élő algát (NEM DÖGLÖTT) tartalmazó biostimulátorral, az Algafix-el, kiegészítve szükséges mikro- és makroelem lomtrágyákkal.

Az Algafix® balatoni élő algát (Scenedesmus obtisausculus) tartalmazó mikrobiológiai biostimulátor. Az élő mikrobák mellett makro- és mikroelemeket, valamint az algasejtek által termelt növényi növekedési hormont, kinetint tartalmaz a hazai piacon a legnagyobb mértékben. Mivel szinte 100%-ban csak ezt a hormont tartalmazza, ezért tűpontos, okszerű beavatkozást lehet vele elérni a növekedés serkentésére.

A kijuttatást követően is – megfelelő körülmények között – folyamatosan termeli a kinetint, melyet a növény a levélen keresztül vesz fel. Az algák elhalása után a sejtjeikben tárolt anyag (a hormonok) is felszívódnak, így az Algafix® esetében dupla hatással számolhatunk, ami a hozamnövelésben kiveszi részét. Segíti a stresszhatások kivédését, növeli a betegségekkel szembeni ellenállóságot, javítja a tápanyagok hasznosulását.

Algafix élőalgás biostimulátor napraforgóban
A kontroll 100%-ához viszonyítva az ÉLŐ ALGA fejlődési potenciált növelő hatása (+7-14%), ami a különböző termesztési feltételek hatásainak mentén is (+11%) realizálódott a termésképletek mérésekor.

Algafix élőalgás biostimulátor szójában
A kontroll 100%-ához viszonyítva az ÉLŐ ALGA fejlődési potenciált növelő hatása (+5-31%), amely aztán a különböző termesztési feltételek – akár korlátozó – hatásainak mentén is (+9%) realizálódott a termés mennyiségében.

Régebben a tápanyaggazdálkodási tervek a talajon keresztüli tápanyagellátásra alapoztak, azonban az elmúlt évtizedekben a levélen keresztüli tápanyagpótlás létjogosultsága elvitathatatlanná vált. A korszerű fajták megnövekedett mikroelemigényének intenzív ellátására való törekvésének nyomán a lombtrágyázás fix technológiai elemmé vált a növénytermesztési gyakorlatban.

A tápanyaghiány tüneti megjelenése már súlyos ellátottsági problémákat eredményezhet, ezért a kijuttatás helyes időzítése jelentősen meghatározza a lombtrágyák hasznosulását.

Korszerű lombtrágyáink alkalmazásával hatékonyan megelőzhető, illetve orvosolható az egyes hiánytünetek kialakulása, mert az Algafix és az AminoBór, MicroFull és AminoKén lombtrágyák jól kiegészítik egymás hatásait.

A MicroFull komplex mikroelem-tartalmú lombtrágya, amely (1,5% réz, 1% mangán, 0,5% cink, 0,3% vas, 0,04% molibdén) kiválóan segíti a fotoszintetikus folyamatokat, a klorofill megfelelő működését – 2,0 l/ha dózisban.

Az AminoBór javítja a terméskötődést, hozzájárul a növényi sejtfalak képződéséhez, a szénhidrátok szállításához, a stresszhelyzetek átvészeléséhez. Növeli az olajos növények olajtartalmát. Magas és a növény számára felvehető bórtartalma biztosítja a bórhiány hatékony kezelését. Virágzás kezdetén 1 l/ha Algafix + 1-2 l/ha AminoBór kombinációban javasoljuk.

AminoKén – Optimális kén-nitrogén összetételű (150 g/l N, 570 g/l SO3) levéltrágya, olajos növények kénhiányának megelőzésére 2-5 l/ha dózisban, olajosokban bimbós állapotig alkalmazható.

A részletekkel és további technológiai információkkal kapcsolatban keresse területi szaktanácsadóinkat, vagy látogasson el honlapunkra (www.agrobio.hu)!

Daoda Zoltán
szakmai igazgató
AGRO.bio Hungary Kft.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Gyökeres változás küszöbén a növényvédelem és a növénytáplálás

2023. augusztus 4. 12:10

A klasszikus értelemben vett biológiai megoldások több évszázados múltra tekintenek vissza, ennek ellenére hosszú ideig háttérbe szorultak a kémiai alternatívák mellett.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

A profi termelők fegyvere lett a biostimulátor

2021. szeptember 16. 10:54

Két évtizeddel a hazai megjelenésük után a magyar növénytermesztők is egyre tudatosabban használják az agrár hi-technek számító biostimulátorokat. A legprofibb gazdaságok már tudják, hogy az elérhető eredményben a szakmai támogatásnak legalább akkora szerepe van, mint a kiváló készítményeknek – állítja Pálinkó Zsolt, a legnagyobb hazai forgalmazó Malagrow Kft. kereskedelmi vezetője, akit az „ördög ügyvédjeként” szembesítettünk a biostimulátorokkal kapcsolatos leggyakoribb termesztői felvetésekkel is.

Batallon - az új generációs biostimulátor

2023. június 6. 11:41

A KIMITEC egy fiatal, dinamikus, mezőgazdasági biotechnológiai vállalat, ahol az R&D&I tevékenység elköteleződött a mezőgazdasági termelők számára hatékony biológiai megoldások fejlesztésére.