Házikert

Így neveljük a majoránnát – több dologra is érdemes odafigyelni

Agrofórum Online

A majoránna a konyhakert királynője. Ez a csodás növény évelőként és egynyáriként is helytáll, ráadásul nyár elején hozza bájos virágait. Konyhakertje nélkülözhetetlen lakója lehet, hiszen levelei tökéletes fűszerek húsokhoz, levesekhez és szószokhoz.

A termesztése egyszerű, de néhány alapvető gondozási szempontot érdemes betartani, hogy egészséges és bőségesen termő növényünk legyen. Noha igényes is tud lenni, ha nem megfelelően gondozzuk, azonban a kívánt körülmények biztosításával könnyen nevelhető lehet.

Először is, kifejezetten fényigényes növény, a napos, fényes helyeket kedveli.

Ügyeljünk arra, hogy olyan helyre ültessük, ahol bőségesen éri a napfény, így akár a tűző napra is ültethetjük. Talaj szempontjából a morzsalékos, jó vízelvezető földet részesíti előnyben. Amennyiben kertbe ültetjük, és a talajunk nem ilyen, egyszerűen lazítsunk rajta némi tőzeggel vagy perlittel, így segíthetjük biztosítani a megfelelő vízelvezetést és a növény optimális fejlődését.

A majoránna vízigénye mérsékelt, öntözését akkor végezzük, amikor a talaj nagyon száraz, viszont fontos, hogy ne adjunk túl sok vizet egyszerre, mert ez káros lehet számára. Sok kertész figyelmét elkerüli, hogy a talaj rendszeres ellenőrzése.

Ez azért fontos, mert sekélyen gyökerezik, így elég gyorsan kiszáradhat, azonban fontos időben pótolni a vizet, megelőzve a nedvességhiány kialakulását. Ezekkel az egyszerű lépésekkel biztosíthatjuk, hogy a majoránna szépen fejlődjön kertünkben, és bőségesen ellásson minket aromás leveleivel, amelyek számtalan ételhez kiváló fűszerként szolgálnak majd.

Nevelésére számos módszer közül választhatunk, így szerencsée mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet. Lehetőségünk van magról szaporítani, dugványozni, vagy palántát vásárolni.

Mindegyik módszernek megvannak a saját előnyei, de fontos tudni, hogy a magról való szaporítás gyakran nehéz feladat, és még a legügyesebb kertészeknek is kihívást jelenthet. Ez teljesen normális, és nem kell elkeseredni, ha elsőre nem sikerül.

Magról vetése

Ha mégis a magról való szaporítást választjuk, a legideálisabb módszer, ha cserépbe ültetjük a magokat és a lakásban helyezzük el őket. Ezt a folyamatot időben, a tél közepén, január környékén érdemes elkezdeni.

A cserépben nevelt magok rendszeres öntözést igényelnek, és körülbelül 15 fokos hőmérsékletre van szükségük a csírázáshoz. Amint a magokból kis palánták fejlődnek, és a fagyok már elmúltak, kiültethetjük őket a kertbe.

A kiültetés után két héten belül megkezdődik a csírásodás, és hamarosan erős, egészséges növényekkel gazdagodhat kertünk. A gondos előkészületek és odafigyelés meghozzák gyümölcsüket, és a majoránna hamarosan dúsan zöldellő levelekkel hálálja meg a törődést.

Hajtásdugványozás

Jó hír, hogy ha kaptunk valakitől egy levágott szárrészt, az bizony szaporítható! Fontos azonban, hogy a megfelelő szárrészt válasszuk a siker érdekében. Az ideális szárrész késő tavasszal vagy nyár elején levágott, még nem virágzott hajtás legyen, amelynek hossza minimum 10 cm.

A szaporításhoz először távolítsuk el a levelek egy negyedét a hajtás alsó részéről. Ezután mártsuk a gyökereztető hormonba. A következő lépésben helyezzük a hajtást morzsalékos, jó vízelvezetésű talajba, ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves legyen, de ne túl vizes. A hajtás néhány héten belül megered, és új növényként kezd fejlődni.

Palántanevelés

Mint sok más növény esetében, a majoránna szaporítására is a legegyszerűbb módszer a kész palánta beszerzése. A szakkereskedések széles választékban kínálnak majoránnapalántákat, amelyekkel könnyedén és gyorsan gazdagíthatjuk konyhakertünket.

(Fotó: Markéta Klimešová/Pixabay)

Örökzöldek szerepe a téli kertben – miért nélkülözhetetlenek?

2025. december 23. 05:40

Az örökzöldek nélkül a téli kert sokkal sivárabb lenne. Jelenlétük állandóságot, karaktert és életet visz a hideg hónapokba.

Hullik a citromfa levele? 5 ok, amit azonnal nézzen meg!

2025. december 22. 11:10

A citromfa levélhullása mindig stresszjelzés. Egyenletes öntözés, jó drén, stabil teleltetés – és visszafordítható a gond.

Karácsonyfa – régi hagyományok, új szokások

2025. december 22. 05:40

A karácsony legelterjedtebb jelképe a feldíszített fenyőfa, amely ebben a formájában egy újabb keletű szokás a téli keresztény ünnepkörben.

A mulcsnak is lehet negatív hatása, kerüljük el a buktatókat

2025. december 21. 11:10

A mulcshasználat számos előnnyel jár, de érdemes a mulcsozásra használt anyag kiválaszásakor több szempontot figyelembe venni.

Vanília: mind a mai napig kézzel termékenyítik

2024. április 20. 12:10

Kapható többféle színű, formájú kis tasakban, műanyag flakonocskában az igazit pedig üvegkapszulába zárják, hogy semmihez sem fogható aromáját megőrizze. Hogy miről beszélek? Természetesen a vaníliáról.

Fűszernövények termesztése kis helyen, virágtartóban - a gyakorlat

2021. február 25. 11:05

Vajon lehetséges a kedvelt fűszernövényeink sikeres termesztése kis helyen, akár az erkélyünkön? Milyen igényeire kell figyelnünk az egyes fajoknak? Milyen a megfelelő ültetőközeg a részükre?

Gazdainfó: áprilisban jön a pályázati kiírás ültetvények telepítésére - gépekre is lesz forrás

2021. február 22. 08:54

Az Agrárminisztérium már az AKG-hosszabbítással egy időben, tavaly év végén közölte szándékát egy új ültetvény telepítési pályázat kiírására. A szakmai és szakmaközi szervezetekkel együtt dolgoznak a részleteken, hogy minden szempontból a piaci igények kielégítésnek megfelelő támogatást készítsenek elő.

Így szárítjuk a fűszereket a szüret után

2021. június 29. 05:29

Talán mondhatom már azt, hogy régi motoros vagyok a fűszerszárításban és nem csak azért, mert már gyerekkorban rámragadt, hogy mindent megszedtem és leszárítottam vagy préseltem, hanem egy élelmiszermanufaktúra egyik tulajdonosaként gyakori vendég nálunk a saját szárítású fűszer és sok év kísérletezés volt, mire minden úgy száradt, ahogyan én szerettem volna. Magas ízélménnyel és megmaradó színekkel, ahogyan illendő, ha már prémium élelmiszert akarunk gyártani.