Házikert

Különleges paradicsomfajták, amik otthon is megteremnek

Agrofórum Online

Eddig csak a koktélparadicsommal, vagy a befőzővel próbálkoztál? Vannak még izgalmas fajták, melyeket érdemes házikertbe is vetni, mert rendkívül finomak!

A legtöbben a paradicsomnál főleg a pirosakat kedvelik és a legkevesebb színeltérést sem szeretik. Pedig onnantól, hogy kikukucskálunk a piros paradicsomok világából, igazán izgalmas ízek és aromák lesznek a tányérunkon.

A fehér paradicsom is paradicsom

A Nagy fehér és a Színtelen cseresznyeparadicsom néven érhető el a legtöbbször a gyöngyházfényű színtől egészen a halvány sárgáig az úgynevezett fehér paradicsomfajták sokasága.

A Nagy fehér fajta termései igen nagyok, ahogy neve is utal rá, egészen az egy kilogrammos termésekig is hozhat bogyót. Előnye, hogy termése repedésmentes és jól tárolható konyhai körülmények között.

Ezzel ellentétben a Színtelen cseresznyeparadicsom amolyan ping-pong labda méretű terméseket hoz és rendkívül fűszeres ízű.

Fekete paradicsom – az elmúlt évek sztárja

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett a különféle fekete paradicsomfajták kínálata. A gazdaboltokban az első különlegességek között fogytak el a vetőmagok is. Személy szerint nekem nem jön be, mert nem emlékeztet ízélmény szinten a paradicsomra, rendkívül fűszeres, már-már szendvicsben zavaró. Nagy előnye viszont az, hogy jól mutat befőzve is, szépen mélyíti a színét a paradicsomos szószoknak, így érdemes használni. Ráadásul pont fűszeressége miatt érdekes, mert különleges ízvilágot is ad egy mártásnak.

Nagytermetű bokrot nevel és alaposan karózni kell, mert tenyérnyi méretű bogyókat érlel a legtöbb fajta, amihez kell a támaszték.

Létezik egy úgynevezett kék paradicsom (Indigo rose fajta) is, mely az utóbbi években tűnt fel a vetőmagkínálatban.

Zöld paradicsomok és cirmos fajták

A különlegességek kedvelőinek valók a zöld paradicsomfajták, ízükben is más a megszokott piroshoz képest, de állagra is lédúsak többnyire. Savanyításra érdemes termelni belőle, a cirmos fajták szépen mutatnak a befőttesüvegben is.

Érdekesség az eperparadicsom

Ízében és formájában is érdekességnek számít az úgynevezett eperparadicsom. Mivel folytonnövő fajta, így főleg üvegházi, fóliaházas termesztésre való.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Tőzeg kontra kókuszrost: fenntarthatósági kérdések

2025. március 9. 05:40

Nézzük meg, mennyi érdekességet lehet tudni a tőzegről és a kókuszrostról, hiszen ez a két leggyakoribb közeg a kertészeti termesztésben!

Paradicsomproblémák és megoldásaik

2024. július 28. 08:10

A paradicsomon többféle kórokozó is jelen van, ugyanakkor igazán látványos, gyors és durva kártételt általában a paradicsomvész, vagy fitoftóra (Phytophthora infestans) tud előidézni.

Fókuszban a gyakorlatorientált növényvédelmi kutatás

2018. február 6. 12:17

Az atkáktól a gyapottok-bagolylepkén és tripszeken át a mozaik vírusig. Keszthelyen gyűlt össze a növényvédős szakma.

Mi okozza a paradicsom leveleinek barnulását és leszáradását?

2023. szeptember 16. 10:39

Aggasztó jelenségre lettem figyelmes idén a paradicsomtöveim kapcsán. Mi okozza a paradicsom leveleinek idő előtti barnulását és leszáradását?

Magyar Paradicsom Napja

2022. május 31. 12:49