Lehetséges, hogy paradicsomvész fertőzte meg a paradicsomot?

Agrofórum Online

Lehetséges, hogy paradicsomvész fertőzte meg a paradicsom terméseit a még kinn élő, meghagyott töveken? Van-e értelme még a védekezésnek ellene?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A küldött képen egyértelműen a paradicsomvész betegség tünetei látszanak. Az idei nyár hosszú, extra száraz hetei alatt a paradicsomnál sem terjedtek a gombabetegségek. Szokatlan volt ez a jelenség, de érthető, hiszen a magas hőmérséklet és a vele járó száraz levegő nem kedvezett a paradicsomvészt okozó Phytophthora infestans nevű gombának sem. Ezért fordult elő, hogy védekezés nélkül paradicsomvész-mentesek voltak a növények minden kémiai védekezés nélkül nyár végéig. A helyzet a gyakori esős időszakra megváltozott.

Szokatlan időben lépett fel ez a betegség Önnél, de máshol is, hiszen nem jellemző, hogy ilyen későn, október közepén életerős, növekedésben lévő, virágokkal is és zöld, valamint érésben lévő paradicsommal teli növények legyenek szabadföldi viszonyok között. Volt arra alkalmas gazdanövény, az időjárás is megváltozott, a gomba számára is kedvezőre változott, és a gomba még jelen volt aktív formában.

Bogyó- és hajtásfertőzés

A gomba fertőzéséhez alacsony, 12-15 °C-os, majd ezt követően a gomba fejlődéséhez már a 18-22 °C-os hőmérséklet megfelelő. Mellette magas páratartalom, és nedves növényi felület is nélkülözhetetlen, hogy a fertőzés megtörténjen. A magas hőmérsékletű száraz nyár végi időszakot tartósan esős, szokatlan hűvös napok követték, több napon keresztül különböző intenzitással és gyakorisággal esett az eső, a paradicsomnövények tartósan vizesek voltak, lombjuk nem száradt fel. Optimális körülmények voltak ezek a paradicsomvész fertőzésének.

A paradicsomvész a paradicsomnövény minden föld feletti részét megfertőzi: a leveleken nagy kiterjedésű, gyors elhalásokat, elszáradásokat, levélnyélen, száron hosszanti, szabálytalan alakú sötétbarna elszíneződést, szövetelhalást, okoz. Legjelentősebb a bogyókon előidézett fertőzés: nagyméretű, általában a bogyókocsány körül induló barnuló, márványozott elszíneződés, néha zónázott vonalakkal. Kezdetben a folt kemény, később rohadás követheti. A gomba a növekedésben lévő 2-3 cm-es méretű zöld bogyókat szokta megfertőzni, viszont a tünetek azt követően csak 1-2 hét múlva fejlődnek ki. A még zöld tünetes termések nem most, hanem legalább 1 héttel korábban fertőződtek meg. Amikor a betegség a bogyókon láthatóvá válik, ellene a kémiai védekezés már nem hatékony.

De védekezni szükséges a jövő évi paradicsomok védelme érdekében. A gomba által fertőzött növényi maradványokon képes áttelelni a talajon, ezért a beteg növényt, növényi részeket ne hagyja elszóródni a talajon, gyűjtse össze! A fertőzött zöld bogyókat is távolítsa el a tőről mielőbb! A betegség fellépését a termőhely évenkénti változtatásával csökkenteni lehet. A paradicsomtermesztés során biztosítani kell a növények közötti szabad légjárást, a szellős növényállományt, ami lehetővé teszi a vizes lombozat gyors felszáradását. Léteznek paradicsomvészre kevésbé fogékony fajták, érdemes olyan fajtákat termeszteni.

Áremelést szeretnének az amerikai paradicsomtermelők

2020. március 16. 08:17

Ha a termelők kérései teljesülnének, az Amerikai Egyesült Államok lenne az egyetlen fő feldolgozó ország, amely ebben a szezonban áremelésről állapodik meg, míg eddig a többi ország fő feldolgozói a 2019-es az árakon írtak alá szerződéseket.

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Miként orvosolhatjuk a paradicsomok rothadását, illetve zöld foltosságát?

2024. július 26. 04:38

Mi baja lehet a paradicsomnak? Sok termésnek az alja rothad, de vannak olyan termések is melyekben éretlen, zöld foltok maradnak. Hogyan lehetne ezt orvosolni?

Magyar innováció hozhat áttörést a paradicsomokat támadó egyik vírus ellen

2022. május 24. 17:42

A fertőtlenítési és tisztítási megoldásokat kínáló Ecowian Magyarország Kft., és a MATE biotechnológiai kutatóintézet kutatócsoportja megtalálta a megoldást a paradicsom- és paprika termesztését veszélyeztető, paradicsom barna termésráncosodás vírussal szemben.