Kiskerti teendők

Csicsóka: ízletesek a gumói, de vigyázzunk, mert a növény agresszíven terjed!

Agrofórum Online

A csicsóka ősszel szépséges sárga virágokat hoz. Télen a termését kiáshatjuk az ágyásokból, és a gumókból ízletes ételeket készíthetünk.

Igen egészséges növényként tartható számon a csicsóka. Sajnos manapság ritkán kapható a piacon és a boltokban. Ennek ellenére régebben gyakran szerepelt az étlapon.

A csicsóka (Helianthus tuberosus) a fészkesvirágzatúak családjába tartozik, a növény augusztustól virágzik. Virágai nagyon hasonlítanak a napraforgóéra, csak sokkal kisebbek és később is nyílnak.

A szára vékonyabb, mint a napraforgóé, de nagyon magasra, akár három méteresre is megnőhet. A termesztése a burgonyához hasonló, ha azonban egyszer teremni kezd, szinte kiirthatatlan. A gumó télen sem fagy el.

Csicsóka virágai
A csicsóka virágai (Forrás: Pixabay)

Sokféle névvel illetik

A csicsókát nem csak világszerte, hanem hazánkban is sok különböző névvel illetik. Topinambur és jeruzsálemi articsóka néven is találkozhatunk vele. Ezek is azt jelzik, hogy a csicsóka valaha rendszeresen került az asztalra.

A harmincéves háború alatt a csicsóka az emberek fő tápláléka volt. Idővel azonban kiszorította a burgonya, így lassacskán feledésbe merült.

A csicsóka gumója nyersen és főzve is fogyasztható, enyhén diós és édes ízű, roppant egészséges étel. Ezeken kívül a növény kevés gondozást igényel, ezért mondhatjuk azt, hogy megéri a kertben termeszteni.

Dióhéjban a csicsókáról

  • Család: Fészkesvirágzatúak
  • Méret: Több méter magas is lehet
  • Talaj: Tápanyagszegény talajon is megél, de komposzttal vagy trágyával magasabb terméshozamot érhetünk el
  • Hely: Napos vagy félárnyékos
  • Virágzata: Sárga virágai 4–8 cm átmérőjűek
  • Évelő: Igen
  • Télálló: Igen
  • Termése: Gumók
  • Íze: Diós és enyhén édes
  • Felhasználása: Főzés, sütés, pirítás, párolás
  • Egészségre gyakorolt hatás: A gumók inulint tartalmaznak, alacsony kalóriatartalmúak, rostdúsak
Csicsóka a kertben
Csicsóka a kertben (Forrás: Pixabay)

A csicsóka termesztése

Magról nem lehet termeszteni. Aki csicsókát akar termeszteni, annak a gumókat meg kell vennie. Ezeket október és április között, 60–80 centiméteres sortávolságban kell elültetni. A gumók közti távolság kb. 40 centiméter kell, hogy legyen. A gumókat rüggyel felfelé, kb. 10 centiméter mélyen kell elültetni.

A csicsóka nem igényel speciális talajt. Félárnyékban is jól fejlődik, de a napos területeket is kedveli. Tápanyagszegény talajon is megél, de szegényebb talajban általában kisebbek lesznek a gumói. Trágyával és komposzttal növelhető a terméshozam.

Ugyanazon a helyen több évig is megél a csicsóka, így nem kell újra ültetni. Tavasszal a bent hagyott gumók újra kihajtanak. A növény agresszívan nő, ha meg akarjuk akadályozni a kertben a túlzott elburjánzását, akkor egyszerűen ássuk ki a fölösleges gumókat.

Elkészítése

A csicsóka novembertől egész télen át betakarítható. Meg kell hámozni, ezt követően főzve vagy pirítva fogyasztjuk. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, egytálételt vagy salátát is. A csicsóka nyersen is fogyasztható – bár úgy nem olyan ízletes és jó állagú, mint megfőzve.

Nyár végi öntözési tippek, ha túl nagy a szárazság

2025. augusztus 25. 05:40

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, hogy hatékonyan, takarékosan és növényei egészségét szem előtt tartva öntözhessen ebben a kritikus időszakban.

Nyár végi gyepápolás: erős alap jövő tavaszra

2025. augusztus 23. 14:10

Nyár végén fontos a folyamatos gyepgondozás – ekkor történik a talaj regenerálása, tápanyag-utánpótlás és a tél előtti felkészítés.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

A világ egyik legegészségesebb zöldségnövénye a brokkoli

2018. szeptember 29. 04:36

A brokkoli napjaink egyik sikernövénye, a világtermelés meghaladja a 22 millió tonnát (a karfiol 2 millió tonna). A világ legegészségesebb élelmiszereinek listájában előkelő helyezést ér el, minden tekintetben értékes táplálék.

Lehetőségek a kukorica termesztéstechnológiájának megújítására

2025. január 8. 16:10

Míg korábban a szemes kukoricát bő 1 millió hektáron termesztették, addig a vetésterülete az elmúlt 23 évben 800 ezer ha-ra csökkent.

Így maximalizáljuk a kukorica hozamát: megfelelő lombtrágyázás + növényvédelem

2020. május 14. 12:16

A kukorica termésátlaga erősen évjáratfüggő. Hazánkban csapadékmennyiségtől, a légköri aszállyal sújtott időszak hosszától függően 4,0 és 8,1 tonna/hektár átlageredmények váltakoztak az elmúlt években. Az idei tavasz a szárazsággal, fagyokkal szintén kedvezőtlenül indult. Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, de két kritikus ponton megadhatjuk növényeinknek a kellő lendületet a kimagasló terméshozam megőrzéséhez.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.