Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Szakmázzunk a BAYER-rel – Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Szakmázzunk a BAYER-rel – Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Bayer Hungária Kft.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlanok. A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. Időrendben az első támadást a kórokozók a vetőmag ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatóak. Kártételük gyakran csak későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról van szó.

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Azonban egyetlen csávázószer sem nyújthat 100%-os védelmet, s ha a maximális hatékonysághoz szükséges feltételek nem teljesülnek, nem várható el optimális biológiai hatás sem. A jó minőségű csávázás érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy:

  • csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot válasszunk ki csávázásra;
  • a csávázógép állapota (szivattyú, magadagoló, keverőberendezés, csávázószer-adagoló stb.) nagyban befolyásolja a csávázás minőségét, ezért azt a munka kezdetekor ellenőrizni, a gépek folyamatos karbantartásáról pedig gondoskodni kell;
  • mindig a csávázószer-gyártó által ajánlott dózist kell alkalmazni.

A Bayer Crop Science Magyarországon tíz évvel ezelőtt 2009-ben vezette be a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelemben minőségi változást hozott. A Lamardor® a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik. Ezek a hatások – melyeket így együttesen csak a Lamardor® nyújt – fontos előnyöket jelentenek a növényeink és a készítmény felhasználója számára.

1.Jobb kezdeti fejlődés (vigor). Az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként a Lamardor®-ral csávázott vetőmagból nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően. A mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor®-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan. A Lamardor® csávázás hosszabb gyökereket eredményez, ezáltal javítja a vízfelvételt és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények. A Lamardor® kezelés következtében fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb, robosztusabb állományt eredményez.

5. Kitűnő, egészséges állomány. Néhány más azol-hatóanyagú csávázószerrel szemben a Lamardor® – szélsőségesen kedvezőtlen körülményektől eltekintve – nem késlelteti a kelést. A végső kelési arány azonban még néhány napos késés bekövetkezése esetén is magasabb lesz. Így a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk.

A Lamardor® koncentrált csávázószer, dózisa 0,2 liter/vetőmag tonna, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A Peridiam® Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett a kezelt vetőmagok nem tapadnak össze, nem boltozódnak a vetőgépben, csökken a porolás és kopás miatti hatóanyag-veszteség. A Lamardor Red csomag 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor® 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam® Eco Red csávázási adalékanyag található. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászosban felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.

Precíziós vetés és hibridárpa Kunpeszéren

2019. november 7. 12:40

Október elején az Alföldön is megkezdődött az őszi árpa vetése, Kunpeszér határában ráadásul mindez precíziósan történik - ahogy ez már megszokott minden növénykultúra esetében.

Méhlegelők növényi diverzitásának változása

2019. október 29. 10:34

Egyes vélemények szerint a házi méh a sertés és a marha után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó háziállat Európában. A növényi biodiverzitás méhekre, méztermelésre gyakorolt hatásait tekintve elmondható, hogy az egyre terjedő, jó mézelő kultúrák (akác, őszi káposztarepce) méhlátogatottsága megnő, a természetes, természetközeli élőhelyeké a csökkenő területük és biodiverzitásuk miatt csökken. Ezek a folyamatok a vegyes virágméz mennyisége jövőbeni csökkenésének irányába mutatnak.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

Hogyan előzze meg a gabonatermesztő a súlyos vetésfehérítő lárvakártételt?

2019. április 1. 05:35

A tavalyi év folyamán igen nagy problémát okozott egyes régiókban a vetésfehérítő bogár lárvái elleni védekezés. Többen farkast kiáltottak, mondván, biztosan rezisztenciáról van szó.

Terjed a drótféreg kártétel a napraforgó és kukorica kultúrákban

2019. június 4. 09:03

A kórokozók és kártevők számára kedvező időjárásban növényvédelmi teendő bőségesen akad.

Olvasóinktól: Fejér megyében is egyre több a rozsda és a lisztharmat

2018. január 30. 19:50

A lisztharmat és rozsda a Fejér megyei kalászos gabonákon is megjelent, ahogy repcében szárormányossal is lehet már találkozni. 

Őszibúza-fajták. Minőség és mennyiség zseniális kombinációban

2019. július 26. 07:47

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények olyan búzafajtákat igényelnek, amelyek nagyobb termőképesség, jobb stressztűrés és magasabb szintű betegség-ellenállóság mellett tudják biztosítani az élelmiszer- és a takarmánycélú alapanyagot.