Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Szakmázzunk a BAYER-rel – Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Szakmázzunk a BAYER-rel – Egy biztos pont a kalászosok termesztéstechnológiájában

Bayer Hungária Kft.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlanok. A csávázószerek és a csávázási eljárások kutatásában és fejlesztésében a Bayer több mint 100 éves múltra tekint vissza.

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. Időrendben az első támadást a kórokozók a vetőmag ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatóak. Kártételük gyakran csak későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról van szó.

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Azonban egyetlen csávázószer sem nyújthat 100%-os védelmet, s ha a maximális hatékonysághoz szükséges feltételek nem teljesülnek, nem várható el optimális biológiai hatás sem. A jó minőségű csávázás érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy:

  • csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot válasszunk ki csávázásra;
  • a csávázógép állapota (szivattyú, magadagoló, keverőberendezés, csávázószer-adagoló stb.) nagyban befolyásolja a csávázás minőségét, ezért azt a munka kezdetekor ellenőrizni, a gépek folyamatos karbantartásáról pedig gondoskodni kell;
  • mindig a csávázószer-gyártó által ajánlott dózist kell alkalmazni.

A Bayer Crop Science Magyarországon tíz évvel ezelőtt 2009-ben vezette be a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelemben minőségi változást hozott. A Lamardor® a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik. Ezek a hatások – melyeket így együttesen csak a Lamardor® nyújt – fontos előnyöket jelentenek a növényeink és a készítmény felhasználója számára.

1.Jobb kezdeti fejlődés (vigor). Az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként a Lamardor®-ral csávázott vetőmagból nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően. A mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor®-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan. A Lamardor® csávázás hosszabb gyökereket eredményez, ezáltal javítja a vízfelvételt és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények. A Lamardor® kezelés következtében fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb, robosztusabb állományt eredményez.

5. Kitűnő, egészséges állomány. Néhány más azol-hatóanyagú csávázószerrel szemben a Lamardor® – szélsőségesen kedvezőtlen körülményektől eltekintve – nem késlelteti a kelést. A végső kelési arány azonban még néhány napos késés bekövetkezése esetén is magasabb lesz. Így a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk.

A Lamardor® koncentrált csávázószer, dózisa 0,2 liter/vetőmag tonna, így nem tud mély színintenzitást adni. Ezért, a csávázólébe vetőmag tonnánként 1 liter Peridiam® Eco Red segédanyagot kell alkalmazni. A Peridiam® Eco Red színes bevonatot képez a vetőmagon. A szín fokozása mellett a kezelt vetőmagok nem tapadnak össze, nem boltozódnak a vetőgépben, csökken a porolás és kopás miatti hatóanyag-veszteség. A Lamardor Red csomag 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor® 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam® Eco Red csávázási adalékanyag található. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászosban felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

ARASZ - gazdálkodási napló!

2019. szeptember 16. 06:59

Mezőgazdasági szereplők részére nem kell bemutatni, mekkora terhet jelent a gazdálkodási napló, webgn, vagy nitrát jelentés helyes, jogszabályoknak megfelelő vezetése.

Sokszínű kínálat, innovatív megoldások a SAATEN-UNION kalászosportfóliójában

2019. szeptember 3. 10:16

A termelési adottságainkhoz (termőhely és termesztéstechnológia) és elvárásainkhoz (termelési cél, jövedelemtermelő képesség, termésstabilitás) legjobban illeszkedő fajta kiválasztása jól mérhető információkon és tapasztalatokon alapuló, komoly és összetett munka.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

Borsó: a vontatott kelés kedvez a csipkéző bogaraknak

2019. március 19. 07:30

Március második dekádjában folytatódott az igen változékony, de továbbra is csapadékmentes időjárási periódus. A meteorológiai előrejelzések szerint a hőmérsékleti változékonyság mellett a közeljövőben sem várható jelentősebb mennyiségű eső.

Hibridbúza. Őszi búza. Állománymustra, javaslatok a szükséges és ajánlott tavaszi beavatkozásokra

2019. február 8. 12:16

A mezőgazdaságban dolgozók hozzászoktak és kénytelenek elfogadni a tevékenységüket rendszeresen és igen változatosan befolyásoló időjárás okozta problémákat. A termesztési – agroökológiai – környezet dinamikus változásai ennek megfelelően évről évre sok feladatot adnak a gazdálkodóknak.

Minőségi búzatermesztés a Bayer készítményeivel

2019. május 14. 10:34

Az átlagosnál melegebb és aszályosabb április nem kedvezett a kalászosokban előforduló gombabetegségek terjedésének. Ezzel ellentétben a vetésfehérítő bogarak és néhol már a gabona poloskák nem várt korai megjelenése borzolja a termelők idegeit.