Kiskerti teendők

Így lehet a petrezselyem fűszerkertje dísze

Agrofórum Online

Az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, amely nem hiányozhat egyetlen konyhakertből vagy balkonládából sem.

Ahhoz, hogy egészséges, dús lombozatot neveljen, érdemes már a petrezselyem vetése során figyelni a megfelelő időzítésre, a talaj minőségére és a csírázást segítő trükkökre.

Miért éri meg most elvetni a petrezselymet?

A petrezselyem (Petroselinum crispum) magjai híresek lassú és gyakran egyenetlen csírázásukról, ami a kertészek türelmét próbára teheti. A magok csírázási ideje akár 2-4 hét is lehet, különösen, ha a talaj hőmérséklete nem éri el az optimális 21 °C-ot.

A vetés idejének megválasztása is kulcsfontosságú. A magjait célszerű 6-8 héttel az utolsó tavaszi fagy előtt beltérben elvetni, vagy a szabadban 3-4 héttel a fagyok elmúltát megelőzően, mivel a növény lassan indul fejlődésnek

A megfelelő hely kiválasztása a petrezselyem számára

Ennek a növénynek a fényigénye kiegyensúlyozott: ideálisan napi 6-8 óra közvetlen napfényt igényel, azonban részleges árnyékban is jól fejlődik.

A túlzott napsütés, különösen a forró nyári délutánokon, levélperzselést okozhat, míg a túl kevés fény lassú növekedést és halvány leveleket eredményezhet.

Érdemes olyan helyre érdemes ültetni, ahol jó vízelvezetésű talaj és napos vagy részben árnyékos környezet biztosított számára.

Trükkök a gyorsabb csírázáshoz

Számára ideális a laza, morzsalékos szerkezetű talaj, amely biztosítja a megfelelő vízelvezetést és levegőzést. A túl kötött, agyagos talajban a víz pangása gyökérrothadást okozhat, míg a túl homokos talaj nem tartja meg a szükséges nedvességet.

A vetés előtt a talajt alaposan lazítsa fel, eltávolítva a gyomokat és a nagyobb rögöket. A vetőágy előkészítése során érdemes a talaj felső rétegét komposzttal vagy más szerves anyaggal keverni, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagellátást és szerkezetet a csírázó magok számára.

Csírázása gyakran lassú és egyenetlen, ami a kertészek türelmét próbára teheti. A magok csírázási ideje akár hat hét is lehet. Különösen hideg, nedves talajban, ennek javítása érdekében érdemes a magokat vetés előtt előkészíteni.

Például ajánlott magjait vetés előtt meleg vízben áztatni 24-36 órán keresztül. Ez a folyamat segít a maghéj megpuhításában, elősegítve a gyorsabb csírázást. Az áztatás után a magokat le kell csepegtetni, majd nedves papírtörlőre helyezni, hogy megkönnyítsük a kezelésüket.

Másik megoldás, hogy magjait sekélyen, körülbelül 0,5-1 cm mélyen veti, mivel a túl mély vetés gátolhatja a csírázást. A sorok közötti távolság legyen 15 cm, a magokat pedig ritkán vessük el, hogy elkerüljük a túlzsúfoltságot.

Képek: Pixabay.

Ezt rontják el legtöbben a tulipán ültetésénél

2025. szeptember 11. 13:10

A tulipán ültetése nem bonyolult, de van pár szabály, amit érdemes betartani a bőséges virágzás érdekében.

Rózsák gondozása ősszel – tippek a jövő évi virágzásért

2025. szeptember 9. 13:10

Ősszel a rózsák különös figyelmet igényelnek: a helyes metszéssel, tápanyag-utánpótlással és talajtakarással biztosíthatjuk a téli védelmet.

Őszi ültetésű virághagymák: ezekre figyeljen, ha most ülteti!

2025. szeptember 3. 05:40

Nem elég csak megvásárolni a hagymákat és ledugni őket a földbe – van néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni.

Nyár végi tápanyagpótlás a hobbikertben

2025. szeptember 1. 05:40

A nyár végi tápanyagpótlás nem látványos munka, de hosszú távon kifizetődik. Megerősíti a növényeket, segíti a regenerációjukat.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Mi okozhatja a gyökérzöldségek torzulását?

2023. augusztus 10. 04:39

Pár sárgarépát és petrezselymet kihúztam a kertben. Sajnos mindegyik nagyon rövid volt, dúsan elágazó gyökérrel. Mi okozhatja a problémát?

Értékes zöldségnövényeink II. rész

2018. július 27. 11:07

Burgonyafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek. Fogyasszuk őket is hasonlóan rendszeresen, mert egészségesek, kiskertekben is sikeresen termeszthetők hazánkban – kis odafigyeléssel. De pontosan miért is értékesek számunkra?

Nagyot drágult a sárgarépa és a petrezselyem - Zöldség- és gyümölcsárak a nagybani piacról

2018. október 23. 11:42

A hazai tisztított dió 3150 forint/kilogramm áron szerepelt a vizsgált heti kínálatban, a szelídgesztenyét az előző hetivel azonos áron kínálták (1000 forint/kilogramm).