Kiskerti teendők

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a növény ne fásodjon el, és továbbra is bőven hozzon friss hajtásokat, elengedhetetlen a szakszerű metszés.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az egyik legkedveltebb mediterrán fűszernövény, amely nemcsak ízletes kiegészítője számos ételnek, hanem mutatós, örökzöld dísznövényként is megállja a helyét a kertekben, erkélyeken és ablakpárkányokon. Aromás levelei friss vagy szárított formában kiválóan használhatók húsokhoz, burgonyás vagy mediterrán ételekhez, de a rozmaring tea is régóta ismert élénkítő és emésztést segítő hatásáról.

Miért fontos a metszés?

Nem véletlen, hogy sokan választják, hiszen ellenálló, fénykedvelő és viszonylag kevés gondozást igénylő növény, amely jól viseli a szárazabb körülményeket is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rozmaring – különösen ha szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe ülteti – idővel könnyen túlnőheti magát, elburjánzhat, és elveszítheti szép formáját. Ezért, ha azt szeretné, hogy növénye hosszú távon is egészséges, rendezett és bő termésű maradjon, elengedhetetlen a rendszeres figyelem és gondoskodás.

A metszés ideje és célja

Ha elmarad a gondozás ezen része, a rozmaring könnyen elburjánzik, túlzottan fásodik, és elveszíti természetes bokros megjelenését. Érdemes tudnia, hogy a metszés nem csupán esztétikai okokból ajánlott, hanem elősegíti az új, friss hajtások fejlődését is, így a növény intenzívebb aromát és bőségesebb lombozatot produkál. 

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra, ezért mindig a zöld, fiatal hajtások visszavágására koncentráljon. Ezzel elősegítheti a bokrosodást és azt, hogy a növény kompakt, jól kezelhető formájú maradjon – különösen fontos ez akkor, ha erkélyen, cserépben neveli.

A metszés időzítése

A legideálisabb időszak a kora tavasz, amikor már elmúlt a fagyveszély, de a növény még nem kezdte meg az intenzív növekedést. Ilyenkor bátran visszavághatja a hajtások felső harmadát, hogy serkentse az elágazódást. Emellett nyár közepén, jellemzően a virágzás után egy második, enyhébb metszéssel is formában tarthatja a növényt. 

Ősszel azonban már ne metssze meg! Mivel az új hajtások nem tudnak megfelelően beérni a tél beállta előtt, és könnyen elfagyhatnak. Ezzel kockáztatná a növény általános állapotát és a következő szezon fejlődését.

Metszés lépésről lépésre

1. Készítse elő a megfelelő eszközöket!
Használjon mindig éles, tiszta metszőollót! Az éles vágóeszköz segít abban, hogy a vágási felület sima legyen, így a növény könnyebben regenerálódik. A tisztaság szintén fontos: fertőtlenítse az ollót, hogy elkerülje a fertőzések átadását!

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra
A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra

2. Először távolítsa el az elhalt vagy beteg ágakat!
Kezdje a metszést a száraz, sérült vagy beteg hajtások eltávolításával! Ezek nemcsak hogy rontják a növény megjelenését, de akadályozzák az egészséges részek fejlődését, és a betegségek forrásai is lehetnek.

3. Vágjon vissza a hajtásokból, de csak a zöld részekig!
Mindig csak azokat a részeket metssze vissza, amelyek még zöldek és rugalmasak! A rozmaring fás, idősebb részeiből általában nem hajt újra, így kerülje el, hogy túl mélyen vágjon vissza az elöregedett szárrészekig. Ideális esetben a fiatal hajtások felső harmadát távolítsa el! Ez ösztönzi az elágazódást és a dús növekedést.

4. Haladjon fokozatosan, a növény alakját követve!
Formázáskor kövesse a rozmaring természetes növekedési irányát. Ha szeretné bokrosabbá tenni, metssze meg egyenletesen a növény minden oldalát! Ha inkább magasabb, oszlopos formát szeretne, hagyja meg a központi hajtást, és csak az oldalágakat vágja vissza!

5. Ne metssze túl erősen egyszerre!
Ha a növénye túlburjánzott, ne próbálja egyetlen alkalommal teljesen visszavágni! Ilyen esetben inkább több kisebb metszést végezzen néhány hét különbséggel. Ez kevésbé terheli meg a rozmaringot, és biztonságosabb a regeneráció szempontjából.

6. A metszés után öntözze meg a növényt!
Miután befejezte a metszést, érdemes enyhén megöntöznie a rozmaringot – különösen akkor, ha szárazabb időszak következik. Ezzel támogatja a hajtások újranövekedését, és segíti a növény regenerációját.

Képek: Pixabay

Ezt rontják el legtöbben a tulipán ültetésénél

2025. szeptember 11. 13:10

A tulipán ültetése nem bonyolult, de van pár szabály, amit érdemes betartani a bőséges virágzás érdekében.

Rózsák gondozása ősszel – tippek a jövő évi virágzásért

2025. szeptember 9. 13:10

Ősszel a rózsák különös figyelmet igényelnek: a helyes metszéssel, tápanyag-utánpótlással és talajtakarással biztosíthatjuk a téli védelmet.

Őszi ültetésű virághagymák: ezekre figyeljen, ha most ülteti!

2025. szeptember 3. 05:40

Nem elég csak megvásárolni a hagymákat és ledugni őket a földbe – van néhány fontos szempont, amikre érdemes odafigyelni.

Nyár végi tápanyagpótlás a hobbikertben

2025. szeptember 1. 05:40

A nyár végi tápanyagpótlás nem látványos munka, de hosszú távon kifizetődik. Megerősíti a növényeket, segíti a regenerációjukat.

A kajszi metszése szakszerűen - Így lesz sok gyümölcs a fán a nyári időszakban

2019. március 20. 08:09

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével.

Gyümölcs Videó

Milyen betegség miatt foltosodik és hal el a málna vesszője?

2025. augusztus 31. 04:36

Szeretném megkérdezni, hogy mitől foltosodik és hal el a málnám vesszője? Mit tehetek ellene? Kérem gyors válaszukat!

Milyen ápolást igényel a konténeres olajfa?

2022. augusztus 26. 04:36

Kaptam egy konténeres olajfát, nekem nagyon fontos ez a növény az ajándékozó személye miatt, ezért jól szeretném gondozni, hogy sokáig örömünkre szolgáljon. Milyen ápolást igényel a fa, kiültethetem-e?

Mikor metsszük meg a gyümölcsfákat, bokrokat? Mit metsszünk ősszel?

2021. szeptember 24. 12:59

A bogyós gyümölcsöket általánosságban nyár végén vagy ősszel szoktuk metszeni. Optimális időszak a málna metszésére közvetlenül az érés befejezése után van, ekkor először a letermett vesszőket, majd pedig a beteg, sérült, gyengén fejlett részeket távolítsuk el.