Kiskerti teendők

Rozmaring metszése: így őrizze meg a bokros formát!

Agrofórum Online

Ahhoz, hogy a növény ne fásodjon el, és továbbra is bőven hozzon friss hajtásokat, elengedhetetlen a szakszerű metszés.

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az egyik legkedveltebb mediterrán fűszernövény, amely nemcsak ízletes kiegészítője számos ételnek, hanem mutatós, örökzöld dísznövényként is megállja a helyét a kertekben, erkélyeken és ablakpárkányokon. Aromás levelei friss vagy szárított formában kiválóan használhatók húsokhoz, burgonyás vagy mediterrán ételekhez, de a rozmaring tea is régóta ismert élénkítő és emésztést segítő hatásáról.

Miért fontos a metszés?

Nem véletlen, hogy sokan választják, hiszen ellenálló, fénykedvelő és viszonylag kevés gondozást igénylő növény, amely jól viseli a szárazabb körülményeket is. Ugyanakkor nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a rozmaring – különösen ha szabadföldbe vagy nagyobb cserépbe ülteti – idővel könnyen túlnőheti magát, elburjánzhat, és elveszítheti szép formáját. Ezért, ha azt szeretné, hogy növénye hosszú távon is egészséges, rendezett és bő termésű maradjon, elengedhetetlen a rendszeres figyelem és gondoskodás.

A metszés ideje és célja

Ha elmarad a gondozás ezen része, a rozmaring könnyen elburjánzik, túlzottan fásodik, és elveszíti természetes bokros megjelenését. Érdemes tudnia, hogy a metszés nem csupán esztétikai okokból ajánlott, hanem elősegíti az új, friss hajtások fejlődését is, így a növény intenzívebb aromát és bőségesebb lombozatot produkál. 

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra, ezért mindig a zöld, fiatal hajtások visszavágására koncentráljon. Ezzel elősegítheti a bokrosodást és azt, hogy a növény kompakt, jól kezelhető formájú maradjon – különösen fontos ez akkor, ha erkélyen, cserépben neveli.

A metszés időzítése

A legideálisabb időszak a kora tavasz, amikor már elmúlt a fagyveszély, de a növény még nem kezdte meg az intenzív növekedést. Ilyenkor bátran visszavághatja a hajtások felső harmadát, hogy serkentse az elágazódást. Emellett nyár közepén, jellemzően a virágzás után egy második, enyhébb metszéssel is formában tarthatja a növényt. 

Ősszel azonban már ne metssze meg! Mivel az új hajtások nem tudnak megfelelően beérni a tél beállta előtt, és könnyen elfagyhatnak. Ezzel kockáztatná a növény általános állapotát és a következő szezon fejlődését.

Metszés lépésről lépésre

1. Készítse elő a megfelelő eszközöket!
Használjon mindig éles, tiszta metszőollót! Az éles vágóeszköz segít abban, hogy a vágási felület sima legyen, így a növény könnyebben regenerálódik. A tisztaság szintén fontos: fertőtlenítse az ollót, hogy elkerülje a fertőzések átadását!

A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra
A túlzottan megnyúlt vagy idősebb, fás szárú részek nehezebben hajtanak ki újra

2. Először távolítsa el az elhalt vagy beteg ágakat!
Kezdje a metszést a száraz, sérült vagy beteg hajtások eltávolításával! Ezek nemcsak hogy rontják a növény megjelenését, de akadályozzák az egészséges részek fejlődését, és a betegségek forrásai is lehetnek.

3. Vágjon vissza a hajtásokból, de csak a zöld részekig!
Mindig csak azokat a részeket metssze vissza, amelyek még zöldek és rugalmasak! A rozmaring fás, idősebb részeiből általában nem hajt újra, így kerülje el, hogy túl mélyen vágjon vissza az elöregedett szárrészekig. Ideális esetben a fiatal hajtások felső harmadát távolítsa el! Ez ösztönzi az elágazódást és a dús növekedést.

4. Haladjon fokozatosan, a növény alakját követve!
Formázáskor kövesse a rozmaring természetes növekedési irányát. Ha szeretné bokrosabbá tenni, metssze meg egyenletesen a növény minden oldalát! Ha inkább magasabb, oszlopos formát szeretne, hagyja meg a központi hajtást, és csak az oldalágakat vágja vissza!

5. Ne metssze túl erősen egyszerre!
Ha a növénye túlburjánzott, ne próbálja egyetlen alkalommal teljesen visszavágni! Ilyen esetben inkább több kisebb metszést végezzen néhány hét különbséggel. Ez kevésbé terheli meg a rozmaringot, és biztonságosabb a regeneráció szempontjából.

6. A metszés után öntözze meg a növényt!
Miután befejezte a metszést, érdemes enyhén megöntöznie a rozmaringot – különösen akkor, ha szárazabb időszak következik. Ezzel támogatja a hajtások újranövekedését, és segíti a növény regenerációját.

Képek: Pixabay

Nyár végi öntözési tippek, ha túl nagy a szárazság

2025. augusztus 25. 05:40

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány praktikus tanácsot, hogy hatékonyan, takarékosan és növényei egészségét szem előtt tartva öntözhessen ebben a kritikus időszakban.

Nyár végi gyepápolás: erős alap jövő tavaszra

2025. augusztus 23. 14:10

Nyár végén fontos a folyamatos gyepgondozás – ekkor történik a talaj regenerálása, tápanyag-utánpótlás és a tél előtti felkészítés.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

Mit dobjon a komposztba – és mit ne? Praktikus útmutató

2025. június 30. 13:10

A saját készítésű komposzt nemcsak a kertnek ajándék, hanem pénztárcakímélő és környezetbarát megoldás is.

Agrofórum metszésiskola - Kajszi kompakt váza fenntartó metszés

2019. március 19. 09:08

Hogyan kell megmetszeni tavasszal a kajszi fát, hogy bő termésünk legyen? Az Agrofórum metszésiskolája hasznos tippeket ad dr. Szalay László közreműködésével. A kajszi kompakt váza formájának fenntartó metszése szakszerűen.

Legyen saját fűszerkertünk - 2. rész

2019. május 14. 07:37

Hogyan nevelhetünk egészséges fűszernövényeket a saját kertünkben vagy konyhánkban? Mit kívánnak a gyönyörű virágokat hozó fűszernövények? Íme a zsálya, a borsikafű és a levendula!

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Sztigminás betegség támadta meg a kajszifát?

2022. június 27. 04:38

A barackfánkkal kapcsolatban kérném a segítséget, a mellékelt képeken látható a kajszibarack állapota. Szeretném kérdezni, hogy fogyaszthatók-e a termések, illetve, hogy milyen megelőzést lehetne tenni jövőre? Sztigminás betegségnek tűnik elsőre, de szeretném a véleményüket kérni!