Házikert

Miért algásodik a kerti tavunk?

Agrofórum Online

A kerti tavak különleges biológiai és ökológiai rendszerek a kertben. Valójában attól külön állnak, mégis ahogy a kert hat a tóra, úgy egy nagyobb kerti tó is hat a kertre. Viszont az algásodási probléma sokfelé felütheti a fejét, amit érdemes időben megszüntetni.

Amikor a kerti tó algásodni kezd, akkor elkezdünk vakarózni, vajon mi történt. Sokan ilyenkor az azonnali vízcserének állnak neki: növények lavórokba kiszedegetése, halak kipecázása dézsákba, víz ki, takarítás, növények vissza, víz be, halak vissza. De eltelik pár nap és a probléma újra megjelenik. Ismerős a helyzet? Mivel az okot nem oldottuk meg, így ez egy teljesen normális szituáció.

Túl sok napfény

A leggyakrabban azok a tavak szoktak bealgásodni, ahol egész nap süti a nap a vizet és nincs elegendő víztömeg sem és elegendő növény sem a tóban ahhoz, hogy az algásodási folyamat ne induljon meg. Egy olyan túnál, ahol például vízen fekvő tavinövények sokasága úszik, ott sokkal ritkább még tűző napon is az algásodásnak.

Nem megfelelő pH-érték és EC-érték

A kerti tó vizének pH- és EC-értéke is befolyásoló tényező lehet. Amikor a tóba olyan vizet engedünk, melynek magas a nitrogén és foszfortartalma, akkor egyenes út lesz az algásodás felé. A túl sok haltáp is okozhat pH-felborulást, így mindig legyünk körültekintőek a halak etetésekor.

Nem megfelelő kialakítás

Itt két irányt kell megvizsgálni: növények és állatok. Egy jól kialakított kerti tó rendszerében megfelelő arányban vannak a növények és az állatok is. A növényeket teraszokba rendezve ültetjük, hogy funkcióikban is elláthassák feladataikat. Ugyanakkor csak annyi halat telepítünk a tóba, melyet a tú el tud látni megfelelő hellyel, élelemmel is akár, mert egy jól beállított tó esetében sokszor nincs szükség a halak etetésére sem. Nyilván itt nem a miniatűr kerti tavakra gondolunk, hanem a már komolyabb többnégyzetméteres vízfelületű tavakra.

Ideális esetben a tóban lévő növények felhasználják a rendelkezésre álló tápanyagokat és árnyékolják a vízfelszín 1/3-át. Ekkora a víz hőmérséklete és oxigéntartalma is többnyire ideális lesz, ami nem engedi az algákat felszaporodni.

Az algák akkor is felszaporodnak, ha túl sok a lebontandó szervesanyag a tóban.

A tavakban két algatípust különböztetünk meg:

  • Lebegő vagy zöldalga: a bezöldült és kevésbé átlátszó vízzel több-kevesebb ideig minden tó tulajdonosa találkozott már.
  • Fonalas alga: kezdetben a sekély, felmelegedett vizekben megjelenő, a köveken megkapaszkodó alga.

Egy jól kiválasztott szűrőrendszer is nagy segítségünkre lehet. A szűrő folyamatosan oxigénnel látja el a tavat, mely oxigén kell a lebontási folyamatokhoz.

Biológiai egyensúly visszaállítása

Tehát mielőtt nekiállunk kiszedni mindent a tóból és takarítani, a fentebbi okokat kell megvizsgáljuk. Ma már szerencsére kaphatóak olyan készítmények is, melyek koncentráltan tartalmaznak jótékony hatású, élő probiotikus mikroorganizmusokat, amelyek erőteljesen javítják a víz minőségét és nagymértékben visszaszorítják az algaképződést. Egészséges tavi környezetet hoznak létre és fenntartják, vagy visszaállítják a felborult biológiai egyensúly állapotát. Az esetek nagy többségében tehát egy felborult rendszerről beszélünk és nem egy-egy tényezőről.

5 növény, ami nem lakásba való: a szabadban lesznek igazán szépek

2025. február 20. 11:10

Nem kell azonnal elkeseredni, amikor a vásárolt növényük otthon elhalványodik. Vannak olyan fajok, amik nem érzik jól magukat a lakásban.

A püspöksüveg ideális talajtakaró és dekoratív árnyéktűrő

2025. február 20. 08:10

Noha finomnak tűnik, a püspöksüveg meglehetősen ellenálló, és szárazságtűrő is, miután megfelelően meggyökeresedett.

Mi a baja a szobanövényemnek? Pár dolog, amit garantáltan nem szeretnek!

2025. február 19. 05:40

Ritkán adok tanácsot általánosságban, de az elmúlt években hozzám fordulók kérdései és problémái alapján, már van egy képem arról, melyek a leggyakoribb hibák a szobanövények nevelése során.

Csattanó maszlag: egy lenyűgöző és mérgező gyomnövény

2025. február 18. 07:10

Az impozáns csattanó maszlag egy rendkívül invazív, mérgező gyomnövény, amely jelentős kihívást jelent a mezőgazdaságban.

Alga lehet a jövő fehérjeforrása

2022. október 11. 15:03

Az algák szárazföldi termesztése válasz lehet a jövő humánélelmezési kérdéseire, miközben az élelmiszeralapanyag-előállítás környezeti fenntarthatóságát is javítaná.

Alga elleni védekezés a termesztőközegeken

2022. november 16. 10:07

A legtöbb növénytermesztő számára nem számít szokatlannak, ha " zöld nyálkát" talál a termesztőközeg felszínén. Ez a zöld nyálka túlnyomórészt kék- és zöld algákból áll.

Anyagcsere-folyamatok, vízháztartás, fotoszintézis – Növénykondicionálók a TIMAC AGRO ajánlásával

2023. április 4. 13:14

Az elmúlt években óriási növekedésnek indult a növények anyagcsere-folyamatait támogató, biostimulátor-tartalmú, növénykondicionáló termékek használata. Ennek a folyamatnak valószínű kedvezni fog az idén induló Agrár-Ökológiai Program.

A tengeri algák élelmiszerként, takarmányként és üzemanyagként való hasznosítása

2023. április 8. 08:34

A tengeri algák globális termesztésének kiterjesztése nagyban hozzájárulhatna a bolygó élelmezésbiztonságával, a biológiai sokféleség csökkenésével és az éghajlatváltozással kapcsolatos kihívások kezeléséhez.