Házikert

Milyen fűszernövényeket száríthatunk kezdőként?

Agrofórum Online

A fűszernövények szárítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük kedvenceink ízét és illatát a hidegebb hónapokra is.

Ha valaki még csak most ismerkedik ezzel a módszerrel, érdemes olyan növényekkel kezdeni, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.

Oregánó (szurokfű)

Az oregánó gyorsan és jól szárad, közben megőrzi karakteres aromáját is. Vágjunk le néhány hajtást, kössük csokorba, majd fejjel lefelé lógatva szárítsuk árnyékos, szellős helyen! A levelek könnyen lemorzsolhatók a szárítás után.

Bazsalikom

Bár frissen a legjobb, szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. A leveleket óvatosan kell leszedni a szárakról, majd vékony rétegben, árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk! Fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert könnyen kifakul és veszít az ízéből!

Rozmaring

A rozmaring keményebb levelei miatt kiválóan alkalmas szárításra. A levágott ágakat csokorba kötve lógassuk fel, vagy a leveleket lemorzsolva tálcán is száríthatjuk! A szárított rozmaring sokáig megőrzi aromáját, így ideális kezdők számára is.

Majoránna

Az egyik legkönnyebben szárítható fűszernövény. A teljes hajtásokat vágjuk le virágzás előtt, majd kötegelve, szellős helyen szárítsuk! Száradás után a levelek könnyen lemorzsolhatók, és sokáig megtartják ízüket.

Majoránna
Majoránna (fotó: Pixabay)

Menta

A mentalevelek jól reagálnak a szárításra, bár gyorsabban elveszítik illóolajaik egy részét, mint a vastagabb levelű növények. Ennek ellenére kellemes ízt adnak teakeverékekhez és süteményekhez is. A hajtásokat érdemes egészben szárítani, majd csak használat előtt morzsolni.

Néhány szárítási alapszabály kezdőknek

  • Szellős, árnyékos helyet válasszunk, lehetőleg szobahőmérsékleten!
  • Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az aromák gyorsan elillanhatnak!
  • A legjobb időpont a szüretre a délelőtt, miután a harmat felszáradt, de a nap még nem perzsel.
  • A teljes száradás 1-2 hétig is eltarthat, ezután a levelek könnyen morzsolhatók.
  • Szárítás után a fűszereket száraz, sötét, jól zárható üvegben vagy dobozban tároljuk.

Kezdőként érdemes olyan fűszernövényekkel próbálkozni, amelyek szárítva is megőrzik jellegzetes ízüket és illatukat, és nem igényelnek bonyolult előkészítést. Az oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna és menta ideális választás mindazoknak, akik szeretnének saját fűszerkészletet összeállítani, természetes és kézzel készült formában.

Kiemelt kép: Pexels

Mi az a smart kertészet?

2025. november 2. 05:40

A smart kertészkedés olyan digitális eszközöket, szenzorokat, okos rendszereket használ, amelyek figyelik és szabályozzák a növények környezetét.

Ne űzze el a fülbemászókat! Ezért hasznosak...

2025. november 1. 08:10

A fülbemászó nem ellenség, hanem a kert igazi védelmezője – ismerjük meg közelebbről a természet egyik leghasznosabb rovarát!

Mindenszentek és halottak napjának hagyományai

2025. november 1. 05:40

Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált a katolikus egyház ünnepnapjából az elhunytakról való megemlékezés napjává.

Most vagy soha: így tegye rendbe a kerti eszközeit!

2025. október 31. 14:10

Ha most kihagyja a kerti eszközök ápolását, jövőre nem a növények lesznek a legnagyobb gondja, hanem a rozsdás ollók!

A Fenix egyesíti erőit a Genesis vetőmagokkal a lisztharmat elleni harcban

2022. december 31. 10:54

A bazsalikomot napjainkban megtámadó kórokozók között a lisztharmat minden bizonnyal vezető szerepet játszik, mivel óriási károkat okozhat e fontos fűszernövény termesztésében, olyannyira, hogy az évek során kiérdemelte a „bazsalikomgyilkos” címet.

Szedjünk sok fűszernövényt és tároljuk be télire!

2023. augusztus 5. 09:44

Nézzük most sorra a nyári fűszernövényes munkákat a kertben!

Nehéz nevelni a bazsalikomot?

2021. március 26. 09:06

Lakásba nem való, ott rövid időn belül elpusztul.

Legyen saját fűszerkertünk - 1. rész

2019. május 3. 07:36

Hogyan kezdjünk neki saját fűszerkertünk létrehozásához? Mik az igényeik kedvenc fűszernövényeinknek? Mik az ültetési és gondozási szabályok? Hogyan szaporíthatom az egyes fűszernövényeket?