31℃ 21℃
augusztus 11. Zsuzsanna, Tiborc, Klára
Házikert

Milyen fűszernövényeket száríthatunk kezdőként?

Agrofórum Online

A fűszernövények szárítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük kedvenceink ízét és illatát a hidegebb hónapokra is.

Ha valaki még csak most ismerkedik ezzel a módszerrel, érdemes olyan növényekkel kezdeni, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.

Oregánó (szurokfű)

Az oregánó gyorsan és jól szárad, közben megőrzi karakteres aromáját is. Vágjunk le néhány hajtást, kössük csokorba, majd fejjel lefelé lógatva szárítsuk árnyékos, szellős helyen! A levelek könnyen lemorzsolhatók a szárítás után.

Bazsalikom

Bár frissen a legjobb, szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. A leveleket óvatosan kell leszedni a szárakról, majd vékony rétegben, árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk! Fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert könnyen kifakul és veszít az ízéből!

Rozmaring

A rozmaring keményebb levelei miatt kiválóan alkalmas szárításra. A levágott ágakat csokorba kötve lógassuk fel, vagy a leveleket lemorzsolva tálcán is száríthatjuk! A szárított rozmaring sokáig megőrzi aromáját, így ideális kezdők számára is.

Majoránna

Az egyik legkönnyebben szárítható fűszernövény. A teljes hajtásokat vágjuk le virágzás előtt, majd kötegelve, szellős helyen szárítsuk! Száradás után a levelek könnyen lemorzsolhatók, és sokáig megtartják ízüket.

Majoránna
Majoránna (fotó: Pixabay)

Menta

A mentalevelek jól reagálnak a szárításra, bár gyorsabban elveszítik illóolajaik egy részét, mint a vastagabb levelű növények. Ennek ellenére kellemes ízt adnak teakeverékekhez és süteményekhez is. A hajtásokat érdemes egészben szárítani, majd csak használat előtt morzsolni.

Néhány szárítási alapszabály kezdőknek

  • Szellős, árnyékos helyet válasszunk, lehetőleg szobahőmérsékleten!
  • Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az aromák gyorsan elillanhatnak!
  • A legjobb időpont a szüretre a délelőtt, miután a harmat felszáradt, de a nap még nem perzsel.
  • A teljes száradás 1-2 hétig is eltarthat, ezután a levelek könnyen morzsolhatók.
  • Szárítás után a fűszereket száraz, sötét, jól zárható üvegben vagy dobozban tároljuk.

Kezdőként érdemes olyan fűszernövényekkel próbálkozni, amelyek szárítva is megőrzik jellegzetes ízüket és illatukat, és nem igényelnek bonyolult előkészítést. Az oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna és menta ideális választás mindazoknak, akik szeretnének saját fűszerkészletet összeállítani, természetes és kézzel készült formában.

Kiemelt kép: Pexels

Kapormag: mikor és hogyan gyűjtsük be?

2025. augusztus 10. 14:10

A kapormag otthoni gyűjtése és szakszerű tárolása nemcsak pénzt spórol, hanem garantálja a fűszer kiváló minőségét is.

Rózsalonc nyári metszése – az őszi virágzás titka

2025. augusztus 10. 11:10

A rózsalonc nyári metszése nemcsak formáz, hanem új virágrügyek képződését is elősegíti – így az őszi virágzás még látványosabb lehet.

Bambusz a kertben: így fékezze meg a terjedését!

2025. augusztus 9. 13:10

A bambusz gyorsan terjedhet a kertben, de a megfelelő fajta, gyökérgát és gondozás mellett látványos, mégis könnyen kezelhető marad.

A legtrendibb évelők sziklakertekbe

2025. augusztus 8. 05:40

A modern sziklakert stílusa nem feltétlenül a zsúfolt, mindenféle növénnyel teli forma. Egyre divatosabbak a szellős, átgondolt elrendezésű sziklakertek, ahol néhány jól megválasztott évelő dominál.

Házi fűszerolaj készítése az utolsó idei zöldfűszerekből

2022. november 30. 05:38

Nagy kedvencünk ebben az időszakban a barbecue rozmaring, a borsillatú zsálya, melyekből kiváló fűszerkeveréket lehet alkotni.

Miként termeszthető a bazsalikom házikertben?

2023. március 22. 04:39

Hogyan termeszthetek kertemben bazsalikomot? Milyen igényei vannak ennek a fűszernövénynek?

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.

Legyen saját fűszerkertünk - 4. rész

2019. május 29. 12:52

Hol nevelhetjük házikertünkben sikeresen a bazsalikomot, a citromfüvet és a mentát? Mi a különlegessége ezeknek a fenséges illatú növényeknek, és milyen ínyencségek ízesíthetők ezekkel a fűszernövényekkel?