A fűszernövények szárítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük kedvenceink ízét és illatát a hidegebb hónapokra is.
Ha valaki még csak most ismerkedik ezzel a módszerrel, érdemes olyan növényekkel kezdeni, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.
Oregánó (szurokfű)
Az oregánó gyorsan és jól szárad, közben megőrzi karakteres aromáját is. Vágjunk le néhány hajtást, kössük csokorba, majd fejjel lefelé lógatva szárítsuk árnyékos, szellős helyen! A levelek könnyen lemorzsolhatók a szárítás után.
Bazsalikom
Bár frissen a legjobb, szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. A leveleket óvatosan kell leszedni a szárakról, majd vékony rétegben, árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk! Fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert könnyen kifakul és veszít az ízéből!
Rozmaring
A rozmaring keményebb levelei miatt kiválóan alkalmas szárításra. A levágott ágakat csokorba kötve lógassuk fel, vagy a leveleket lemorzsolva tálcán is száríthatjuk! A szárított rozmaring sokáig megőrzi aromáját, így ideális kezdők számára is.
Majoránna
Az egyik legkönnyebben szárítható fűszernövény. A teljes hajtásokat vágjuk le virágzás előtt, majd kötegelve, szellős helyen szárítsuk! Száradás után a levelek könnyen lemorzsolhatók, és sokáig megtartják ízüket.

Menta
A mentalevelek jól reagálnak a szárításra, bár gyorsabban elveszítik illóolajaik egy részét, mint a vastagabb levelű növények. Ennek ellenére kellemes ízt adnak teakeverékekhez és süteményekhez is. A hajtásokat érdemes egészben szárítani, majd csak használat előtt morzsolni.
Néhány szárítási alapszabály kezdőknek
- Szellős, árnyékos helyet válasszunk, lehetőleg szobahőmérsékleten!
- Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az aromák gyorsan elillanhatnak!
- A legjobb időpont a szüretre a délelőtt, miután a harmat felszáradt, de a nap még nem perzsel.
- A teljes száradás 1-2 hétig is eltarthat, ezután a levelek könnyen morzsolhatók.
- Szárítás után a fűszereket száraz, sötét, jól zárható üvegben vagy dobozban tároljuk.
Kezdőként érdemes olyan fűszernövényekkel próbálkozni, amelyek szárítva is megőrzik jellegzetes ízüket és illatukat, és nem igényelnek bonyolult előkészítést. Az oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna és menta ideális választás mindazoknak, akik szeretnének saját fűszerkészletet összeállítani, természetes és kézzel készült formában.
Kiemelt kép: Pexels