Házikert

Milyen fűszernövényeket száríthatunk kezdőként?

Agrofórum Online

A fűszernövények szárítása az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy megőrizzük kedvenceink ízét és illatát a hidegebb hónapokra is.

Ha valaki még csak most ismerkedik ezzel a módszerrel, érdemes olyan növényekkel kezdeni, amelyek jól tűrik a szárítást, könnyen kezelhetők, és nem igényelnek különleges eszközöket vagy technikákat.

Oregánó (szurokfű)

Az oregánó gyorsan és jól szárad, közben megőrzi karakteres aromáját is. Vágjunk le néhány hajtást, kössük csokorba, majd fejjel lefelé lógatva szárítsuk árnyékos, szellős helyen! A levelek könnyen lemorzsolhatók a szárítás után.

Bazsalikom

Bár frissen a legjobb, szárítva is megőrzi jellegzetes illatát. A leveleket óvatosan kell leszedni a szárakról, majd vékony rétegben, árnyékos, jól szellőző helyen szárítsuk! Fontos, hogy ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert könnyen kifakul és veszít az ízéből!

Rozmaring

A rozmaring keményebb levelei miatt kiválóan alkalmas szárításra. A levágott ágakat csokorba kötve lógassuk fel, vagy a leveleket lemorzsolva tálcán is száríthatjuk! A szárított rozmaring sokáig megőrzi aromáját, így ideális kezdők számára is.

Majoránna

Az egyik legkönnyebben szárítható fűszernövény. A teljes hajtásokat vágjuk le virágzás előtt, majd kötegelve, szellős helyen szárítsuk! Száradás után a levelek könnyen lemorzsolhatók, és sokáig megtartják ízüket.

Majoránna
Majoránna (fotó: Pixabay)

Menta

A mentalevelek jól reagálnak a szárításra, bár gyorsabban elveszítik illóolajaik egy részét, mint a vastagabb levelű növények. Ennek ellenére kellemes ízt adnak teakeverékekhez és süteményekhez is. A hajtásokat érdemes egészben szárítani, majd csak használat előtt morzsolni.

Néhány szárítási alapszabály kezdőknek

  • Szellős, árnyékos helyet válasszunk, lehetőleg szobahőmérsékleten!
  • Ne tegyük ki közvetlen napfénynek, mert az aromák gyorsan elillanhatnak!
  • A legjobb időpont a szüretre a délelőtt, miután a harmat felszáradt, de a nap még nem perzsel.
  • A teljes száradás 1-2 hétig is eltarthat, ezután a levelek könnyen morzsolhatók.
  • Szárítás után a fűszereket száraz, sötét, jól zárható üvegben vagy dobozban tároljuk.

Kezdőként érdemes olyan fűszernövényekkel próbálkozni, amelyek szárítva is megőrzik jellegzetes ízüket és illatukat, és nem igényelnek bonyolult előkészítést. Az oregánó, bazsalikom, rozmaring, majoránna és menta ideális választás mindazoknak, akik szeretnének saját fűszerkészletet összeállítani, természetes és kézzel készült formában.

Kiemelt kép: Pexels

Legfontosabb élelmiszercímkék és jelentésük

2025. december 20. 05:40

A termékcímkén megkülönböztető jelzések, bizonyos esetekben lényeges számadatok szerepelnek, amelyek együttesen csak arra a terméktípusra jellemző tulajdonságokat jelölnek.

Hogyan válasszunk ágdarálót? – Útmutató tudatos kerttulajdonosoknak

2025. december 19. 05:40

Egy jól megválasztott ágdarálóval nemcsak könnyebb lesz a kerti munka, hanem az apríték révén értékes mulcs vagy komposzt is készülhet.

Téli mulcsozási technikák és anyagok – A talaj védelme a hideg hónapokban

2025. december 18. 05:40

Aki télen is védi a talajt, tavasszal egészségesebb, ellenállóbb és gyorsabban fejlődő növényekkel számolhat.

Sárgul a sárkányfa? Eláruljuk, mi bántja

2025. december 17. 11:10

A sárkányfa az egyik legstrapabíróbb szobanövény, mégis gyakran sárgulni kezd. A háttérben több ok is állhat.

Kezdő kertészeknek: 6 könnyen nevelhető gyógynövény

2025. május 4. 11:10

Könnyen gondozható, sokoldalú gyógynövények kezdő kertészeknek – mutatjuk, melyik fajták a legjobb választások otthonra!

A Fenix egyesíti erőit a Genesis vetőmagokkal a lisztharmat elleni harcban

2022. december 31. 10:54

A bazsalikomot napjainkban megtámadó kórokozók között a lisztharmat minden bizonnyal vezető szerepet játszik, mivel óriási károkat okozhat e fontos fűszernövény termesztésében, olyannyira, hogy az évek során kiérdemelte a „bazsalikomgyilkos” címet.

Mely növényeket érdemes, és melyeket nem tanácsos társítani a kertben?

2022. augusztus 9. 04:39

Érdekelne, hogy milyen növényeket érdemes egy ágyásba egymás mellé ültetni, vetni, és melyeket nem tanácsos társítani.

Hogyan takarítsuk be a friss fűszernövényeket ősszel, hogy egész télen használhassuk őket?

2022. szeptember 3. 06:36

Tanulja meg, hogyan takarítsa be a friss fűszernövényeit ősszel, hogy egész télen felhasználhassa őket a konyhában, sütéshez-főzéshez, tinktúrákhoz, gyógyteákhoz, és sok minden máshoz.