Házikert

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

Agrfórum Online

A nyári gyümölcshullás számos okra vezethető vissza, és ezek többsége nem kóros jelenség. Az almafák ilyenkor „ritkítják” a túlzottan megkötött termést, így szabályozzák a gyümölcsök tápanyag-ellátottságát és elősegítik az egyenletes érlelést. A hosszan tartó aszály, hirtelen hőhullámok vagy vízhiányos stressz szintén előidézhetik a gyümölcsök idő előtti lehullását.

Ugyanakkor érdemes figyelemmel kísérni a hullott gyümölcs állapotát, mert bizonyos kártevők és betegségek is kiválthatják a korai termésvesztést. Ilyenek például a gyümölcsmolyok hernyói, a varasodás (Venturia inaequalis) vagy a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia spp.). Ha a lehullott alma sérült, rothadó, vagy gombás foltokkal tarkított, mindenképp vizsgáljuk át a fát és a környezetet is.

Hogyan hasznosítható az éretlen alma?

A zöld, kemény almákat sok kerttulajdonos hajlamos azonnal kidobni, pedig kiválóan feldolgozhatók. Magas a pektintartalmuk, így ideális alapanyagot jelentenek lekvárok, dzsemek természetes sűrítésére, vagy akár házi pektinkivonat készítésére is. A savanykásabb ízvilág miatt chutney, kompót, vagy zöld almás szósz készítésére is alkalmasak – ezek jól passzolnak húsételek mellé.

A gyümölcsöket felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, válogassuk ki a hibás, penészes darabokat. Reszelve vagy párolva süteményekbe, palacsintatöltelékbe is belecsempészhetők.

Takarmányként is jól hasznosulhat

A háztáji állattartók is profitálhatnak a lehullott gyümölcsből. A tiszta, nem romlott almát aprítva vagy főzve etethetjük baromfival, sertéssel, kecskével is. Fontos, hogy ne adjunk túl sok savas gyümölcsöt egyszerre, és mindig keverjük más takarmánnyal. A rothadó, erjedt almát viszont semmiképp ne adjuk az állatoknak!

A zöld, kemény almák kiválóan feldolgozhatók

Komposzt vagy talajtakarás: kertbarát megoldások

A lehullott gyümölcs kiváló komposztalapanyag, különösen, ha előzetesen feldaraboljuk. Így gyorsabban bomlik, nem rothad kellemetlen szagokat árasztva. Magas szervesanyag- és nedvességtartalma miatt serkenti a komposzt biológiai aktivitását.

Kisebb mennyiségű ép, nem erjedő almát zöldségnövények köré is helyezhetünk mulcsként. A lebomló gyümölcs gazdagítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.

Zöldhulladékból érték – csak tudni kell vele bánni

A nyári gyümölcshullás tehát nem csupán bosszúságot okoz, hanem lehetőséget is teremt. Legyen szó házi feldolgozásról, takarmányozásról vagy talajjavításról, az éretlen alma jól hasznosítható – de csak akkor, ha egészséges, tiszta gyümölcsöket használ fel. Érdemes tehát nem csak felfelé, hanem a földre is figyelni!

Képek: Pixabay.

Locsolni nincs idő? Válasszon túlélő növényeket!

2025. július 15. 08:10

Nem minden növény igényel napi öntözést. Bemutatjuk azokat a fajtákat, amelyek kevés gondozással is díszlenek, és jól bírják a nyári aszályt.

Miért hervadnak el a balkonvirágok? Öntözési hibák és megoldások

2025. július 14. 14:10

Naponta locsolja, mégis lekonyulnak a virágai? Nem biztos, hogy kevés a víz: összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat és azok megoldásait.

Túl sok a levél, kevés a füge? – így alakítsa a koronát nyáron!

2025. július 13. 13:10

A túlburjánzó fügelomb nyáron a termést is visszavetheti – mutatjuk, hogyan érdemes alakítani a koronát a jobb hozamért.

Nyári metszés – a júliusi kert karbantartása

2025. július 13. 08:10

A nyári metszés nemcsak esztétikai kérdés – segíti a növények egészségét, terméshozamát és ellenálló képességét is a forróságban.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Goёmar BM 86 a növénykondicionáló készítmény

2018. április 26. 09:59

A készítményről bátran elmondhatjuk, hogy a kiváló minőségi termés előállítását megcélzó, intenzív termelést szolgáló technológia fontos eleme.

Az Essex grófságból hazánk kertjeiig – olvasóink kedvenc történelmi almái

2019. február 19. 08:36

Újabb három történelmi almafajta kerül bemutatásra, melyeket még ma is örömmel emlegetnek hazánkban, sőt, még akár termesztik is őket. Ezek a fajták a London pepin, a Bőralma és a Pónyik alma.

Az alma tápanyag-utánpótlása

2018. május 20. 13:00

Legkedveltebb gyümölcsünk tápanyag-utánpótlása nemcsak a növény egészsége miatt fontos, így érhetünk el megfelelő fizikai tulajdonságokat a gyümölcsnél, jó ízt és eltarthatóságot is.