Házikert

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

Agrfórum Online

A nyári gyümölcshullás számos okra vezethető vissza, és ezek többsége nem kóros jelenség. Az almafák ilyenkor „ritkítják” a túlzottan megkötött termést, így szabályozzák a gyümölcsök tápanyag-ellátottságát és elősegítik az egyenletes érlelést. A hosszan tartó aszály, hirtelen hőhullámok vagy vízhiányos stressz szintén előidézhetik a gyümölcsök idő előtti lehullását.

Ugyanakkor érdemes figyelemmel kísérni a hullott gyümölcs állapotát, mert bizonyos kártevők és betegségek is kiválthatják a korai termésvesztést. Ilyenek például a gyümölcsmolyok hernyói, a varasodás (Venturia inaequalis) vagy a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia spp.). Ha a lehullott alma sérült, rothadó, vagy gombás foltokkal tarkított, mindenképp vizsgáljuk át a fát és a környezetet is.

Hogyan hasznosítható az éretlen alma?

A zöld, kemény almákat sok kerttulajdonos hajlamos azonnal kidobni, pedig kiválóan feldolgozhatók. Magas a pektintartalmuk, így ideális alapanyagot jelentenek lekvárok, dzsemek természetes sűrítésére, vagy akár házi pektinkivonat készítésére is. A savanykásabb ízvilág miatt chutney, kompót, vagy zöld almás szósz készítésére is alkalmasak – ezek jól passzolnak húsételek mellé.

A gyümölcsöket felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, válogassuk ki a hibás, penészes darabokat. Reszelve vagy párolva süteményekbe, palacsintatöltelékbe is belecsempészhetők.

Takarmányként is jól hasznosulhat

A háztáji állattartók is profitálhatnak a lehullott gyümölcsből. A tiszta, nem romlott almát aprítva vagy főzve etethetjük baromfival, sertéssel, kecskével is. Fontos, hogy ne adjunk túl sok savas gyümölcsöt egyszerre, és mindig keverjük más takarmánnyal. A rothadó, erjedt almát viszont semmiképp ne adjuk az állatoknak!

A zöld, kemény almák kiválóan feldolgozhatók

Komposzt vagy talajtakarás: kertbarát megoldások

A lehullott gyümölcs kiváló komposztalapanyag, különösen, ha előzetesen feldaraboljuk. Így gyorsabban bomlik, nem rothad kellemetlen szagokat árasztva. Magas szervesanyag- és nedvességtartalma miatt serkenti a komposzt biológiai aktivitását.

Kisebb mennyiségű ép, nem erjedő almát zöldségnövények köré is helyezhetünk mulcsként. A lebomló gyümölcs gazdagítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.

Zöldhulladékból érték – csak tudni kell vele bánni

A nyári gyümölcshullás tehát nem csupán bosszúságot okoz, hanem lehetőséget is teremt. Legyen szó házi feldolgozásról, takarmányozásról vagy talajjavításról, az éretlen alma jól hasznosítható – de csak akkor, ha egészséges, tiszta gyümölcsöket használ fel. Érdemes tehát nem csak felfelé, hanem a földre is figyelni!

Képek: Pixabay.

Hasznos zöldfelületek – amik hozzáadnak a természethez

2025. szeptember 18. 05:40

A hasznos zöldfelületek létrehozása nemcsak a természetnek tett szívesség, hanem befektetés is a saját jövőnkbe.

Teleltetés előtt: mitől sárgul a leander?

2025. szeptember 17. 16:10

A leander ősszel gyakran sárgul és hullajtja leveleit – de ez még nem a vég kezdete. Mutatjuk, mikor és hogyan teleltessük biztonságosan.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Mikor bolygassuk a pünkösdi rózsát, és mikor ne?

2025. szeptember 16. 13:10

Nem mindegy, mikor nyúlunk a pünkösdi rózsához – az őszi átültetés a bőséges tavaszi virágzás záloga.

Megjelennek az első levéltetvek az almán

2025. március 17. 08:10

A márciusinál sokkalta melegebb időjárás következtében, sokféle fás szárú növény esetében indult meg a rügypattanás.

Alma: megindult a varasodásfertőzés

2024. március 28. 12:40

Ha a márciusi időjárás átlagos lesz, már akár március 20-30. között számítanunk kell a varasodásfertőzés megindulására. Az előző év őszi fertőzése nyomán képződnek azok az áttelelő gombatestek, melyekben kialakulnak a tavaszi fertőzést elindító ivaros spórák.

Együnk rendszeresen almát!

2018. december 6. 15:02

A rendszeres almafogyasztás immunstimuláló hatású és segíti a szellemi frissességet, mérsékli a fáradékonyságot, a stressz hatásait, a látásromlást, a fogak romlását.

Az almafák nyári metszése

2018. augusztus 1. 11:08

Termő korban a fajta érési ideje szerint kell különbséget tennünk abban, hogy a nyári metszést hogyan végezzük. A nyári érésű fajták fáit a szüret után termőre lehet metszeni. A metszés időpontja augusztus második felére, szeptember elejére esik. Az őszi és téli fajtáknál legcélszerűbb ezt a beavatkozást akkorra időzíteni, amikor a hajtásnövekedés már leállt, az idei hajtások csúcsrügyben záródtak.