Házikert

Mit kezdjen a lehullott almával? – Ne dobja ki, hasznosítsa!

Agrfórum Online

A nyári gyümölcshullás számos okra vezethető vissza, és ezek többsége nem kóros jelenség. Az almafák ilyenkor „ritkítják” a túlzottan megkötött termést, így szabályozzák a gyümölcsök tápanyag-ellátottságát és elősegítik az egyenletes érlelést. A hosszan tartó aszály, hirtelen hőhullámok vagy vízhiányos stressz szintén előidézhetik a gyümölcsök idő előtti lehullását.

Ugyanakkor érdemes figyelemmel kísérni a hullott gyümölcs állapotát, mert bizonyos kártevők és betegségek is kiválthatják a korai termésvesztést. Ilyenek például a gyümölcsmolyok hernyói, a varasodás (Venturia inaequalis) vagy a moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia spp.). Ha a lehullott alma sérült, rothadó, vagy gombás foltokkal tarkított, mindenképp vizsgáljuk át a fát és a környezetet is.

Hogyan hasznosítható az éretlen alma?

A zöld, kemény almákat sok kerttulajdonos hajlamos azonnal kidobni, pedig kiválóan feldolgozhatók. Magas a pektintartalmuk, így ideális alapanyagot jelentenek lekvárok, dzsemek természetes sűrítésére, vagy akár házi pektinkivonat készítésére is. A savanykásabb ízvilág miatt chutney, kompót, vagy zöld almás szósz készítésére is alkalmasak – ezek jól passzolnak húsételek mellé.

A gyümölcsöket felhasználás előtt mindig alaposan mossuk meg, válogassuk ki a hibás, penészes darabokat. Reszelve vagy párolva süteményekbe, palacsintatöltelékbe is belecsempészhetők.

Takarmányként is jól hasznosulhat

A háztáji állattartók is profitálhatnak a lehullott gyümölcsből. A tiszta, nem romlott almát aprítva vagy főzve etethetjük baromfival, sertéssel, kecskével is. Fontos, hogy ne adjunk túl sok savas gyümölcsöt egyszerre, és mindig keverjük más takarmánnyal. A rothadó, erjedt almát viszont semmiképp ne adjuk az állatoknak!

A zöld, kemény almák kiválóan feldolgozhatók

Komposzt vagy talajtakarás: kertbarát megoldások

A lehullott gyümölcs kiváló komposztalapanyag, különösen, ha előzetesen feldaraboljuk. Így gyorsabban bomlik, nem rothad kellemetlen szagokat árasztva. Magas szervesanyag- és nedvességtartalma miatt serkenti a komposzt biológiai aktivitását.

Kisebb mennyiségű ép, nem erjedő almát zöldségnövények köré is helyezhetünk mulcsként. A lebomló gyümölcs gazdagítja a talajt és javítja annak vízmegtartó képességét.

Zöldhulladékból érték – csak tudni kell vele bánni

A nyári gyümölcshullás tehát nem csupán bosszúságot okoz, hanem lehetőséget is teremt. Legyen szó házi feldolgozásról, takarmányozásról vagy talajjavításról, az éretlen alma jól hasznosítható – de csak akkor, ha egészséges, tiszta gyümölcsöket használ fel. Érdemes tehát nem csak felfelé, hanem a földre is figyelni!

Képek: Pixabay.

Kávétermesztés otthon? Lehetséges!

2025. október 8. 14:10

Kávétermesztés lakásban? Igen! Íme, minden, amit a Coffea arabica otthoni gondozásáról és feldolgozásáról tudni érdemes.

Hogyan tervezzünk méhbarát kertet?

2025. október 8. 05:40

A méhek védelme nemcsak a környezetnek, hanem nekünk is előnyös: ízesebb gyümölcsöket, dúsabb termést és virágosabb kertet nyerünk.

Sövénymetszés ősszel – egyszerű trükkök kerttulajdonosoknak

2025. október 7. 14:10

Az őszi metszés nem csak formai kérdés – ha rosszul időzíti, könnyen kárt tehet a növényben.

Konyhakerti trend: újra divat a régi zöldségfajták termesztése

2025. október 7. 05:40

A régi zöldségfajták termesztése összekapcsol bennünket a múlt értékeivel, miközben segít felkészülni a jövő kihívásaira.

Miféle vörösbarna foltok képződtek az almafa levelein?

2025. augusztus 9. 04:36

Eddig sosem látott foltokat vettem észre az almafa levelein. Néhány mm nagyságúak, a levelek hátoldalán találhatók csupán, vörösbarnák, szöszösek, rovart nem láttam benne. Tudnának segíteni, mi lehet ez?

Mitől fekete foltos és pöttyös az alma?

2023. január 21. 04:36

Meg tudják mondani, hogy mitől fekete foltos és pöttyös a sárga almánk? Már a fán kezdődött. Elég csúnya ránézésre, de a belseje egészséges. Most a pincében vannak lerakva.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.