5℃ -4℃
február 21. Eleonóra, Zelmira, Péter
Házikert

Most szedjük a komlót! – Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

Agrofórum Online

A komlót már 2000 évvel ezelőtt ismerték és használták elődeink. Értékes söralapanyag és gyógynövény is egyben.

Rengeteg népi elnevezése is ismert: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár egy mesebeli bájitaltan-könyvben is előfordulhatnának. De különlegességében ne kételkedjünk, a házi sör alapja, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Hol él a komló?

A komlóval a legtöbben még városi körülmények között is találkozhattak. Nedvesebb, nyirkosabb árokpartokon is előfordul, ártereken bozótokra tekeredve, vagy fákra felkúszva és kerítésekbe kapaszkodva láthatjuk többnyire.

Intenzív termelése sem ritka, még hazánkban is sokfelé termelik ültetvényes keretek között.

Népi gyógyászatban is ismert

Illóolaja a sört konzerválja. Illóolajon kívül gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz. Idegnyugtató és altató hatása van, talán ezért is szeretik esti levezetőként a belőle készült korántsem bájitalt: a söröket.

A lehetőségek tárháza a komló (fotó: Pexels)

Házi sörnek is alkalmas frissen vagy szárítva

Egyre nagyobb reneszánszát éli a házi sörfőzés, rendre nőnek ki a kis hazai sörfőzdék is a „semmiből”. A komló, mint a sörfőzés alapanyaga, így komoly piaci rés lehet a termelők számára.

A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört, de elrakhatjuk későbbi felhasználásra is. A fagyasztás egyszerűbb, ha nincs időnk frissen felhasználni a komlót.

Évente 1000 liter sörig elviekben bárki főzhet sört otthon is. (Bár mielőtt belekezdünk, nézzük meg az aktuális rendeleteket hozzá!)

Aki tisztán malátából szeretné főzni a sört, annak a legegyszerűbb változata a BIAB, vagyis a Brew In A Bag. Ehhez viszonylag kevés eszközre is lesz szükségünk.

Persze nem csak sörnek jó!

Mielőtt felhördülünk, ahogyan a szilvánál, hogy miért pocsékoljuk el az alapanyagot lekvárnak, ha pálinka is lehetne, most ismét „polgárpukkasztó” leszek a komló más felhasználása kapcsán is. Próbálták már a komlóhajtást frissen megszedve a spárgához hasonlóan köretként elkészíteni?

A komlóhajtásból nemcsak köret készülhet, hanem főzelék, sült komlócsíra is, de még komlóhajtás-saláta is! Bátran kísérletezzünk, egyáltalán nem ördögtől való ezirányú felhasználása sem, ráadásul a komlóban található értékes összetevőket így beépíthetjük a konyhai kultúránkba és ezáltal a szervezetünkbe is. Bár tudom, sörként fogadnánk el a legtöbben.

Kiemelt kép forrása: Pexels

Miért nem virágzik az orchidea? – Hibák és megoldások

2025. február 21. 14:40

Az orchidea virágzásának elmaradása sokszor apró, de könnyen orvosolható gondozási hibákra vezethető vissza.

Ha mindig üde növényekre vágyik, így öntözze őket!

2025. február 21. 08:10

Kiemelten fontos egy rendszeres és a növény igényeihez igazított öntözési rutin kialakítása, amely a napszakokat is figyelembe veszi.

Mit jelent a rebarbara erőltetése?

2025. február 21. 05:40

A rebarbarát ismét kezdjük felfedezni és egyre többen ültetjük a kiskertjeink veteményeseibe. Termesztése nem bonyolult, és bizonyos trükkökkel befolyásolni is tudjuk a növekedését.

5 növény, melyek nem lakásba valók: a szabadban lesznek igazán szépek

2025. február 20. 11:10

Nem kell azonnal elkeseredni, amikor a vásárolt növényük otthon elhalványodik. Vannak olyan fajok, amik nem érzik jól magukat a lakásban.

Mire való a kocsma útlevél?

2024. február 21. 13:40

A minőségi, csapolt söröket népszerűsíti az a kiadvány, amely tíz budapesti vendéglátóhelyen kínál ingyenes sörkóstolót a tulajdonosainak.

Kulcsfontosságúak a technológiai újítások a sörgyártásban is

2019. június 4. 12:38

A nemzetközi trendekhez hasonlóan a növekvő kereslet miatt a csökkentett alkoholtartalmú és alkoholmentes sörök fogyasztása a magyar piacon is emelkedik, piaci részesedésük már közel 8 százalékot tesz ki.

Jól teljesítettek hazai sörfőzdék

2019. szeptember 9. 09:02

A hazai sörfőzdék összesített árbevétele meghaladta a 166 milliárd forintot tavaly, az adózott eredményük pedig 4,57 milliárd forintra ugrott.

Pécsről érkezik a gluténérzékenyek "folyékony kenyere"

2019. november 29. 06:38

Két-három év fejlesztés áll a Pécsi Prémium Lager gluténmentes változata mögött, ennyi idő kellett ahhoz, hogy eleget tegyen a rendkívül szigorú ellenőrzési követelményeknek.