Házikert

Most szedjük a komlót! – Sör vagy főzelék legyen inkább belőle?

Agrofórum Online

A komlót már 2000 évvel ezelőtt ismerték és használták elődeink. Értékes söralapanyag és gyógynövény is egyben.

Rengeteg népi elnevezése is ismert: sullyogó iszalag, suttyogó iszalag, szeleginy. Fantasztikus nevek, akár egy mesebeli bájitaltan-könyvben is előfordulhatnának. De különlegességében ne kételkedjünk, a házi sör alapja, süthetünk vele ízletes házikenyeret, használhatjuk jóízű, friss salátának is, ha kedvünk tartja.

Hol él a komló?

A komlóval a legtöbben még városi körülmények között is találkozhattak. Nedvesebb, nyirkosabb árokpartokon is előfordul, ártereken bozótokra tekeredve, vagy fákra felkúszva és kerítésekbe kapaszkodva láthatjuk többnyire.

Intenzív termelése sem ritka, még hazánkban is sokfelé termelik ültetvényes keretek között.

Népi gyógyászatban is ismert

Illóolaja a sört konzerválja. Illóolajon kívül gyantát, zsírt, ásványi anyagot, cukrot, fehérjét tartalmaz. Idegnyugtató és altató hatása van, talán ezért is szeretik esti levezetőként a belőle készült korántsem bájitalt: a söröket.

A lehetőségek tárháza a komló (fotó: Pexels)

Házi sörnek is alkalmas frissen vagy szárítva

Egyre nagyobb reneszánszát éli a házi sörfőzés, rendre nőnek ki a kis hazai sörfőzdék is a „semmiből”. A komló, mint a sörfőzés alapanyaga, így komoly piaci rés lehet a termelők számára.

A frissen leszedett komlóval főzhetünk azonnal sört, de elrakhatjuk későbbi felhasználásra is. A fagyasztás egyszerűbb, ha nincs időnk frissen felhasználni a komlót.

Évente 1000 liter sörig elviekben bárki főzhet sört otthon is. (Bár mielőtt belekezdünk, nézzük meg az aktuális rendeleteket hozzá!)

Aki tisztán malátából szeretné főzni a sört, annak a legegyszerűbb változata a BIAB, vagyis a Brew In A Bag. Ehhez viszonylag kevés eszközre is lesz szükségünk.

Persze nem csak sörnek jó!

Mielőtt felhördülünk, ahogyan a szilvánál, hogy miért pocsékoljuk el az alapanyagot lekvárnak, ha pálinka is lehetne, most ismét „polgárpukkasztó” leszek a komló más felhasználása kapcsán is. Próbálták már a komlóhajtást frissen megszedve a spárgához hasonlóan köretként elkészíteni?

A komlóhajtásból nemcsak köret készülhet, hanem főzelék, sült komlócsíra is, de még komlóhajtás-saláta is! Bátran kísérletezzünk, egyáltalán nem ördögtől való ezirányú felhasználása sem, ráadásul a komlóban található értékes összetevőket így beépíthetjük a konyhai kultúránkba és ezáltal a szervezetünkbe is. Bár tudom, sörként fogadnánk el a legtöbben.

Kiemelt kép forrása: Pexels

A legtrendibb évelők sziklakertekbe

2025. augusztus 8. 05:40

A modern sziklakert stílusa nem feltétlenül a zsúfolt, mindenféle növénnyel teli forma. Egyre divatosabbak a szellős, átgondolt elrendezésű sziklakertek, ahol néhány jól megválasztott évelő dominál.

Verbéna ültetése augusztusban – így virágzik őszig

2025. augusztus 7. 14:10

A verbéna augusztusi ültetése sem késő, ha betartja a legfontosabb szabályokat. Így biztosítható a gyors begyökeresedés és a hosszú virágzás.

Gyomláljunk vagy sem a nyári melegben?

2025. augusztus 7. 05:40

A nyári gyomlálás nem minden esetben előnyös, sőt, a forróságban kifejezetten káros is lehet a talaj vízháztartására nézve.

5 kedvelt díszfa, melyek kellemes árnyékot adnak

2025. augusztus 6. 05:40

Az alábbiakban olyan díszfákat mutatunk be, amelyek kedveltek a kertbarátok körében, és kellemes árnyékot biztosítanak a melegebb hónapokban.

Százmillió forinttal támogatják a komlóültetvények telepítését

2019. június 29. 08:07

Körülbelül 8 millió forintba kerül egy hektárnyi komlóültetvény beruházása, az agrártárca pedig a maximálisan adható 6 millió forintot adja majd a gazdáknak arra, hogy vállalkozzanak komlótermesztésre.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - IV. rész

2024. május 14. 05:40

Milyen kártevők ellen vethető be a kertben a sör? Mire használhatjuk a mésztejet? Mennyi mindenre alkalmazhatjuk a mezei zsurló főzetét?

Hamarosan luxustermék lehet a sör

2022. április 25. 08:03

Régóta ismert, hogy a sör egyre drágább, a söripar azonban még nem reagál a jelenleg égbe szökő energiaárakra.

Sör készült az ötezer éves élesztőből

2019. május 24. 10:33

A sör elkészítője szerint fűszeres, kissé gyümölcsös és nagyon összetett ízvilágú nedű született.