Házikert

Most szüreteljük: mit szedhetünk július végén a kiskertben?

Agrofórum Online

Júliusban már igencsak a kerti szüretek ideje is elkezdődött. Ha jól végeztük eddig a munkát, akkor most rengeteg tennivalónk is lett hirtelen a kiskertben, főleg a veteményesben. Nézzük sorra, mi terem most és hogyan tároljuk be a hirtelen ránk szakadó rengeteg terményt!

Gyümölcsök befőzésre

Ha a május végi fagyok nem vitték el a szilvát és barackot, akkor most már végérvényesen szüret van. A barackoknál és a szilvánál is ugyanaz a helyzet, lehetőség szerint ilyenkor már ne permetezzük, csak nagyon végszükség esetben, mert a legtöbb engedélyezett szer akár egy hetes várakozási időt is megkíván, amit viszont a gyümölcsszüret nem tud megvárni. Ha frissfogyasztásra szánjuk, akkor csak a hibátlan gyümölcsöket tároljuk be hűvös pincébe, mert a penészesedés hamar megindulhat a sérülések mentén.

Ha befőzésre szánjuk a gyümölcsöt, akkor nem kell olyan gondosan szedni, mert úgyis feldolgozás közben a beteg részeket ki tudjuk vágni belőlük.

Mindkét gyümölcsből készíthetünk félbevágva, lecsomagolva mélyhűtésre is, mert a téli időszakban kiváló szilvás vagy barackos gombócot készíthetünk majd belőle. Egy jó részét érdemes lekvárnak vagy dzsemnek elkészíteni, de ha van helyünk, akkor aszalhatunk is kedvünkre.

Most érik a feketeszeder, a ribizli, a málna, josta, egres is! A bogyósgyümölcsöknél a poloskákkal lesz várhatóan a legtöbb problémánk. Sajnos rendre megbújnak a gyümölcsök között, így az apró szemek körül áztatással lehet a legpraktikusabban kiszedni őket. Egy nagy tálba a megszedett gyümölcsöt engedjük fel vízzel és néha keverjük át. A por és mindenféle piszok mellett a rovarok is feljönnek a víz tetejére és elég egy szűrőhálóval leszedni vagy a felső vízréteget leönteni és 2-3-szor újra beáztatni.

A színes bogyósokat érdemes gumikesztyűben szedni, hacsak nem akarjuk a szeder fekete színét vakarni a bőrünkből. Erre manapság már bárhol kaphatunk un. nytriles gumikesztyűt, ami nem engedi át a pólusain a színanyagokat sem. Többek között mi a chilifeldolgozáskor is ezt használjuk, mert a méregerős kapszaicint sem engedi át, míg a legtöbb sima gumikesztyű sajnos igen.

A bogyósokat az esetek nagy többségében mélyhűtjük, mert egyszerre nem jön le olyan mennyiség, amit érdemes lekvárnak befőzni. De ha szerencsés van és annyira sok terem, akkor a szederlekvártól az egreslekvárig számos izgalmas receptet találhatunk a neten is.

Faeper, ami gyorsan leérik

A faepernél igazán gyorsnak kell lenni. Egyik nap még éretlen, másik nap egy könnyű szél is leszüreteli a fákat helyettünk is. Ezt az újrafelfedezett, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt elődeink régen nagyobb mennyiségben fogyasztották. Mára már alig találni házikertekben. Kevesen tudják, de rendkívül értékes a gyümölcse és finom lekvár készíthető belőle. A legpraktikusabban úgy szüretelhető, ha a fák alá ponyvákat feszítünk ki, vagy terítünk a földre és így oda tud hullani a gyümölcs. Legyünk résen, mert nehezen betárolható, lehullva is hamar erjedésnek indul. Viszont ha már lekésünk róla, akkor még pálinka alapanyagnak kiváló lehet! Azért is érdemes így a ponyvás megoldást választani, mert rettentő nehéz tisztítani a gyümölcsöket!

Szedjük fel a batátát

Nagyjából a 2021-es évben a július vége, augusztus eleje az az időszak, amikor a batátát érdemes felszedni ahhoz, hogy sok értékes gumó legyen alatta. Ha Elkésünk vele és a hosszú indák legyökeresednek, akkor bár lesz alatta termés, de igen aprók, mely majd a konyhában fog bosszúságot okozni.

Érnek a paprikák, paradicsomok

Amellett,h ogy a fűszerkert is bőven ad szedni és szárítanivalót most már, elkezdődött aktívan érni a paradicsom, paprika is, amiből ilyenkor már egész jó szüreti napokat lehet tartani. Mennyiségtől függően dolgozzuk fel őket. Akár paradicsomlevekhez, lecsóhoz, zöldségkrémekhez már ideális mennyiséget adhat a kertünk.

Ugyanígy ha a cukkiniből lesz túltermelés, akkor tegyünk el belőle főzeléknek, zöldségkrémnek is.

Chili termesztése otthon: vetéstől a termésig

2025. március 10. 08:10

A chilik – akárcsak a paprikák – eredetileg Dél-Amerikából származnak, ezért természetüknél meleg- és fényigényesek.

Kora tavaszi metszés: mihez ne nyúljunk még?

2025. március 9. 13:10

Vannak növények, amelyeket vagy más évszakban kell metszeni, vagy egyáltalán nem igényelnek rendszeres visszavágást.

Hogyan maradhatnak tovább frissek a vágott virágok?

2025. március 9. 11:10

A frissen vásárolt virágok sokszor néhány nap után hervadni kezdenek. Ha betartunk néhány szabályt, hosszabb ideig élvezhetjük őket.

Tőzeg kontra kókuszrost: fenntarthatósági kérdések

2025. március 9. 05:40

Nézzük meg, mennyi érdekességet lehet tudni a tőzegről és a kókuszrostról, hiszen ez a két leggyakoribb közeg a kertészeti termesztésben!

Honnan tudjuk, hogy érett a sütőtök?

2022. október 2. 04:36

Mikor szüreteljük a sütőtököt? Honnan tudjuk, hogy érett? Meg kell várni az első fagyokat vele?

Előzzük meg a mustgáz-mérgezést!

2019. szeptember 4. 10:16

Mivel a szén-dioxiddal telített pincébe csak sűrített levegős légzőkészülékben szabad bemenni, aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot és kérje a tűzoltók segítségét.

Szőlőkombájn vagy kézi szüret? - Ebből lesz a Mészáros Pál Borház Merlot bora Szekszárdon

2019. október 27. 06:29

Lassan véget ér a szüret a hazai borvidékeken, a szekszári Baranya-völgy dűlőben is az utolsó bogyók kerültek a tárolókba, ezúttal a 2019-es évjáratú Merlot adott munkát embernek és gépnek egyaránt.

Nyár végi feladatok a kertben – szürethajrában

2022. augusztus 23. 05:37

A növények terén egybecsúsztak idén a teendők, így egyszerre van fűszerszüret, gyümölcsbetárolás, a chili és más paprikafajták szedése, a paradicsom érése és egy utolsó kör uborka indítása palántáról természetesen.