Házikert

Nem vész kárba: tippek a kerti felesleg feldolgozásához

Agrofórum Online

A bőséges kerti termés nem probléma, hanem lehetőség. Sok háztartásban előfordul, hogy a paradicsom, a cukkini vagy épp a barack egyszerre érik be – és több lesz belőle, mint amit el lehet fogyasztani.

Ahelyett, hogy a felesleg kárba veszne, számos kreatív és hasznos módszerrel megőrizhető vagy továbbadható.

Lekvárfőzés és befőzés – klasszikus, de nem unalmas

A lekvárfőzés és a befőttkészítés nemcsak a gyümölcsök, de sok zöldség esetében is jó megoldás. A cukkini például kiváló lekvárnak is, a paradicsom pedig szósz, ketchup vagy aszalt formában is tartósítható. A saját készítésű konzervek nemcsak finomabbak, de pontosan tudjuk, mi került az üvegbe.

A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás
A lekvárfőzés sok zöldség esetében is jó megoldás

Szárítás – napfény és egyszerűség

A gyógynövények, fűszerek, gombák és egyes gyümölcsök is remekül száríthatók – akár napon, akár aszalógépben. Az aszalt alma, körte vagy paradicsom egész évben használható, ráadásul kis helyen is elfér. A szárított növényekből akár saját teakeverék is készíthető.

Fagyasztás és fermentálás – modern lehetőségek

A fagyasztó sokféle zöldség és gyümölcs tárolására alkalmas, csak érdemes előtte blansírozni vagy adagonként csomagolni. A fermentálás, azaz a tejsavas erjesztés ma újra divatban van: káposzta, uborka, karfiol, sőt paradicsom is készíthető így, természetes úton tartósítva, értékes probiotikumokkal.

Cserebere – közösségi megoldás

Ha túl sok van, amit már feldolgozni sincs időnk, érdemes más kertbarátokkal cserélni. Egy kis paradicsomért járhat például házi tojás, lekvár vagy palánta – a lehetőségek száma végtelen. A helyi közösségekben, kertbarát csoportokban egyre népszerűbb az ilyen adok-kapok jellegű cserebere.

Ne dobjuk ki, használjuk fel!

A felesleg kezelése nem csak gyakorlati kérdés – hanem szemléletváltás is. Ahelyett, hogy veszni hagynánk, tegyünk el belőle télire, ajándékozzunk vagy cseréljünk. Így nemcsak hulladékot csökkentünk, de közösséget is építhetünk.

Képek: Pixabay

Így gondozza a kálát a szezon végén!

2025. szeptember 21. 14:10

A kála szezonvégi gondozása a következő évi virágpompát alapozza meg – így készítse fel a gumókat a télre!

Őszi veteményezés titkai: mit érdemes most elültetni?

2025. szeptember 21. 05:40

Az őszi veteményezés kiváló módja annak, hogy kertje ne maradjon üresen a hidegebb hónapokban sem.

Unja a hulló lombot? Válasszon ilyen fákat!

2025. szeptember 20. 14:10

Megmutatjuk, hogyan válassz ki a fákat, hogy ne fulladjon bele az ősz során a lehullott levelek tengerében.

Kertészkedés gyerekkel – mit bízhatunk rájuk?

2025. szeptember 20. 08:10

Az őszi kert nemcsak munka, hanem lehetőség is arra, hogy gyermeke játékosan tanuljon és aktívan bekapcsolódjon a kerti feladatokba.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Baromfiágazat: húszmilliárdos fejlesztés a Tranzit csoportnál

2020. december 27. 04:36

A cégcsoport évi 2 millió libát, 10 millió kacsát, 15 millió csirkét dolgoz fel, több mint 60 állattartó telepet működtet, két vágóüzeme, három további feldolgozó üzeme, két takarmánykeverője és saját keltetője van.

A napraforgó-feldolgozók vannak jobb helyzetben, nem a termelők: Európában 10 millió tonna termés várható

2023. szeptember 7. 13:10

Bő félmillió tonnával terem több napraforgó a tavalyinál Európában. Az oroszországi termés a 2022-es hasonló lesz, 16 millió tonna, az ukrajnai viszont nagyobb, így összességében 2-3 millió tonnával több termésre számíthatunk a kontinensen. Jelentős átmenő készletek is vannak az ótermésből, ez pedig nem a termesztőket hozza előnybe.