Házikert

Zöld utakon jár a bioméhész, aki díjnyertes mézeket tudhat magáénak

Agrofórum Online

„A London Honey Awards-on az elérhető legmagasabb elismerést, a platinát kapta a repce krémmézük, a BIO Hortobágyi pedig aranyat hozott haza. Büszkeségeink még a friss díjnyertesek: a gesztenye és az akácméz, amelyek a Dubai International Taste Awards ezüst minősítését nyerték el. A londoni Great Taste Awards pedig 2 csillaggal jutalmazta gesztenyemézünket, de csillagot kapott BIO Hortobágyi vadvirágmézünk is.”

Miközben a hazai méhészek jó része az ellehetetlenüléssel küzd, egy debreceni méhész, Gáll Attila üzemnövelésen, portfolióbővítésen töri a fejét. Mindehhez természetesen tudásra, tapasztalatokra, nagy elszánásra és egy jó adag kreativitásra volt szüksége. Na meg Virágbékére.

Attila, ahogy mondani szokták, beleszületett a méhészkedésbe. A szülei először, a kornak megfelelően, a főállásuk mellett foglalkoztak ezzel a hivatással, majd lassacskán ez vált a kizárólagos megélhetési forrásukká. Fiuk – a napi feladatok ellátása mellett – megismerte azt, hogy miként lehet a mézet értékesíteni, és ennek során a nehézségekbe is belelátott. Az otthoni tapasztalatszerzés mellett – meséli – tudatosan készült erre a hivatásra, az OKJ-tanfolyam előtt és utána is folyamosan képezte magát. Érthető hát, hogy amikor egy szaklapban meglátta a hirdetést, miszerint a Föld másik oldalán, Ausztráliában méhészt keresnek, nem tétovázott, és azonnal megpályázta az állást. Az alkalmazás feltétele a gyakorlati és elméleti tudáson túl, a szakmai nyelv ismerete volt. Nem csupán megpályázta, de sikerre el is nyerte az állást, így huszonpár évesen Ausztráliában ismerkedett a hazaitól lényeges pontokban is eltérő ágazattal.

a Föld túloldalán

Az ázsiai méhatka (Varroa destructor) Ausztráliában és Új-Zélandon nincs jelen, ez nagy könnyebbséget jelent a méhészeteknek. Az ottani üzemméretek jóval nagyobbak, mint a hazaiak, nem ritka, ha több ezer méhcsaláddal foglalkoznak az ottani kollégák. A méz előállításán túl meghatározó tevékenységük, hogy a vállalkozások méhcsaládokat exportálnak. Ugyanis, amikor Ausztráliában befejeződik a szezon, akkor kezdődik el a tavasz pl. Kanadában, ezt az adottságot pedig felhasználják az ausztrál termelők, több ezer egységes termelő családokat exportálnak az olyan nagy méztermő országokba, mint pl. Japán, Florida vagy a már említett Kanada.

Attila beleszületett a méhészkedésbe (Fotó: Virágbéke Méz Manufaktúra)

A mézgyűjtő területek sok szempontból megegyeznek a számunkra ismertekkel, az olyan haszonnövények, mint a repce, a napraforgó itt is jelen vannak. Lényeges különbség azonban, Attila tapasztalatai szerint, hogy kevesebb gondot jelent a szerhasználat, a gazdák és a méhészek együttműködése pedig jóval harmonikusabb, mint idehaza. Visszatérve a mézgyűjtésre, az általunk ismertek mellett vannak számunkra igencsak egzotikusak is, mint az eukaliptusz, vagy a manuka. A hárs és az akácméz viszont az ott élők számára különlegesség.

Az eukaliptusz- és manukaméz mellett, ahogy azt Attila meséli, Floridában ’megismerkedett’ a narancs és a koriandermézzel is, Ausztriában pedig felfigyelt a fenyő és a gyermekláncfű mézre. Mint a méhei, ő is gyűjtötte a számára szükséges táplálékot, ami ebben az esetben a tudás volt. Majd nyolc éve hazaröppent, a szüleitől átvett ötven méhcsaládot, és azokkal kezdett el dolgozni. Aztán jött az első komoly kihívás, mégpedig az, hogy megvan a méz, de értékesítenie is kellene, mégpedig a minőséghez és a biotermelésű mézhez méltó áron. Amíg ugyanis szülei konvencionális méhészkedést folytattak, addig fiuk más útra lépett, ez pedig a zöld út, a biotermelés volt….

zöld utakon

A bioméhészet lényege az, hogy a méznek olyan területről kell származnia, ami megfelelő távolságban van minden hagyományosan művelt mezőgazdasági területtől, ipari teleptől, közlekedési útvonaltól. Tilos a méhek vegyszeres kezelése. Csak olyan anyagokat használok, amelyek a természetben fellelhetőek. A konvencionális méhészetek használnak kemikáliákat, de sietve leszögezem, hogy azok sem mérgező szerek. Abban az esetben, ha megfelelő időben, tudatosan alkalmazzák azokat, akkor a mézben nem vagy csak csekély mértékben mutathatóak ki. Tehát, ezeket a szereket nehéz kiváltani olyan anyagokkal, amelyek a természetben megtalálhatóak, így jóval több a munkánk, folyamatosan tesztelgetjük, hogy alkalmazásuk hatásos-e, hullanak-e tőlük a paraziták vagy sem. Ezen túl a mézet nem melegíthetjük 35 ⁰C fölé és nem szabad semmilyen idegen anyagot hozzáadnunk. Ezek a kritériumok garantálják, hogy az így gyűjtött méz tiszta legyen, vagyis bio

– foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat Attila.

Természetesen mindezek megvalósítását a Biokontroll évente is ellenőrzi, és nemcsak az előállítást, hanem a tárolást és a csomagolást is. A biomézeket ugyanis a folyamat minden részében el kell különíteni a konvencionális társaiktól. Az ellenőrzésen kívül a Biokontroll az értékesítésben is közreműködik, a méz egy kis mennyiségét ők ’csatornázzák’ be Nyugat-Európába. Amíg a szülők konvencionális méhészként vándoroltak olyan virágzó haszonnövényekre, mint a napraforgó vagy a repce, addig Attila természetvédelmi területeken helyezi ki a kaptárokat. Itt nincsenek haszonnövények, csak legelő, fák, bokrok, cserjék. Debreceni méhészként nem kellett sokat keresgélnie, hogy az elvárásoknak megfelelő területet találjon, a Hortobágynál erre ideálisabb területet elképzelni sem lehet. Jelenleg mintegy 300 méhcsaláddal dolgozik:

Ideális terület, azt viszont tudni kell, hogy a Hortobágyon csak nagyon kevés mézet tudok pergetni, egyharmadát annak, mint egy azonos méretű haszonnövény-területen. Viszont, az innen kikerülő mézeket olyan áron tudom értékesíteni, hogy jobban járok így, mint egy hagyományos méhészet a többszörös mennyiséggel. Mint azt a díjak is igazolják, rendkívüli magas minőségű méz származik erről a területről. Mivel évekig dolgoztam a szüleim mellett, jól tudom, hogy ha pl. a napraforgó virágzásra elmegyek, akkor háromszor annyit pergetek, mint most, viszont csak tizedannyiért tudom értékesíteni, mint a biomézet. Emellett – és számomra ez is igen komoly szempont – a méheket sem terhelem túl, hiszen azoknak nem kedvező a folyamatos vándorlás, a stressz, és a túl sok munka. Arról nem is beszélve, hogy a rosszul alkalmazott növényvédő szerek sajnos napjainkban is okoznak állománypusztulást. A méheim a szezon befejeztével nem túlhajszoltak, mézzel jól ellátva mennek neki a télnek, jóval kedvezőbb a kiteleltetési arány, mint ezt megelőzően volt.

Ahhoz, hogy a mézek az ’őket’ megillető áron kerüljenek áruba, jó pár dologra szükség volt még, leginkább a korábban említett tapasztalatokra, kreativitásra és egy igen jó csapatra is:

A mézzel teli üvegcsék fiatalos, lendületes külsőt adnak (Fotó: Virágbéke Méz Manufaktúra)

Álmodtam egy nagyot, szerettem volna ugyanis, ha a mézeim a megjelenésükben is eltérnek a megszokottól. Mielőtt mi megjelentünk a piacon a Virágbékével, a mézek csomagolása általában kimerült annyiban, hogy egy kisebb vagy nagyobb üvegen feltüntették, hogy milyen típusú és ki a termelője.

Az arculatot – Attila álmait megvalósítva – egy debreceni cég, a Kreatív Vonalak rakta össze. A Virágbékés üvegecskék színesek, fiatalosak, lendületesek. Minden csupor mézen egy történet és egy fotó szerepel, ez utóbbiak a Fortepan lenyűgöző gyűjteményéből származnak.

A Virágbéke Méz Manufaktúra jelenleg BIO Vegyes virágmézet, BIO Hortobágyi vadvirágmézet és BIO Akácmézet forgalmaz. Attila személyes kedvence a BIO Hortobágyi, amelynek már az illata is magában foglalja azt a 30-32 féle virágot és gyógynövényt, amelyről a méhek gyűjtötték. A manufaktúra ezek mellett ún. hagyományos és különleges kategóriában is értékesít. A különleges mézek között található, –hogy csak párat emeljek ki – a ’Munka hőse’, amely egy fahéjas repceméz, vagy a ’Most Megvagy’, amelynek összetevői többek között természetes magyar akácméz, perui étcsokoládé 64% kakaótartalommal, kakaóvaj és természetes vanília.

Várhatóan a portfolió a jövőben tovább bővül, és az üzem méreteit is szükséges növelni a kereslet miatt. Emellett vannak egyéb tervek is jócskán, mondja Attila:

A közeljövőben, a kapacitás növelése mellett, újabb ízesített mézekkel szeretnénk megjelenni. A recepteket én állítom össze. Ezekben, természetesen nincs színezék, sem mesterséges ízfokozó. Jelenleg 22 féle mézünk van, közülük nyolc ízesített.

A Virágbéke, kis mennyiségben felvásárlással is foglalkozik. Mint azt beszélgetőtársam hangsúlyozza, kiegészítő tevékenység ez, nem meghatározó. Azoktól a méhész barátoktól szerzik be a mézet, mondja, akik ugyanazokat az elveket vallják, mint ők, elkötelezettek a fenntarthatóság és a minőség mellett. A felsoroltakon túl egyéb tervek is vannak még, tudom meg, egyrészt termékfejlesztésen töri a fejét a csapat, másrészről elhatározták, hogy további hazai, de az átlagfogyasztó számára ismeretlen mézfajtákat is szeretnének forgalomba hozni.

A cél egyértelmű: legyen Virágbéke!

Szobanövények meghökkentő levelekkel

2025. január 19. 14:10

Ezek a növények jellegzetes levélformákat és olyan textúrákat hoznak létre, amelyek egészen egyedülállók.

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Így tervezzük meg okosan a kerti világítást!

2025. január 18. 14:10

Az éjszakai fények túlzott használata zavarhatja a helyi élővilágot, energiát pazarolhat, és fényszennyezést okozhat.

Madarak helyes etetése: egész évben szabad gondoskodni róluk?

2025. január 18. 08:10

Az etetés támogatói szerint a madarak rengeteg energiát használnak el testhőmérsékletük (kb. 40 °C) fenntartásához.

Csökken a méhészek száma

2019. július 24. 11:17

A csökkenés oka többek között az is, hogy a méhek tartásához nagy szaktudás szükséges, és hogy a mézelési szezon két hónapra csökkent, tehát két hónap terméséből lesz csak pénz.

A méhcsaládok lemaradtak a fejlődésben

2018. április 23. 08:28

Versenyt futnak az idővel a hazai méhészek, a cél, hogy az akácvirágzás idejére megerősödjenek a méhcsaládok.

Veszélyt jelent a méhekre a neonikotinoid hatóanyagcsoportú rovarirtó

2018. március 6. 14:08

2013-tól hazánkban is tilos a neonikotinoid hatóanyagokkal csávázott vetőmagok forgalmazása és felhasználása

Ismét beadható a „méhcsaládonkénti 1000 forintos” támogatás!

2023. február 6. 12:35

Február 28-ig ismét beadható a méhcsaládonkénti 1000 forintos támogatás.