Állattenyésztés
Állattenyésztés

Szabványosítanák a nemzetközi méhészeti termékeket

Szabványosítanák a nemzetközi méhészeti termékeket

NAK

Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió az itteni méhcsaládok száma. Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőr is, így e terület szabványosítása kiemelten fontos.

Az ISO/TC 34/SC 19 Méhészeti termékek WG 1 Méz nevű munkacsoport alakuló ülését 2019. június 26-án a francia titkárság vezetésével tartotta meg Párizsban, amelyen magyar szakértő is részt vett. Ezt követően került sor az SC 19 második, kétnapos ülésére, amelyen kijelölték a nemzetközi szabványosítás főbb területeit.

A WG 1 munkacsoport tagsága folyamatosan növekszik, az elmúlt rövid időszakban a titkárságon és hazánkon kívül már számos ország jelezte részvételi szándékát (Argentína, Belgium, Brazília, Kína, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Srí Lanka, Svédország, Szlovénia, Svájc, Törökország és Új-Zéland).

Az üléseken jelen lévő szakértők egyetértettek abban, hogy először a különféle mézek termékelőírásait fogják kidolgozni oly’ módon, hogy minimális követelményként a „Codex Standard for Honey” című, CODEX STAN 12-1981 előírást veszik alapul. Ezt követően a termékelőírásoknak megfelelő vizsgálati szabványok kidolgozásával tervezik folytatni a munkát.

Az albizottságban az elmúlt időszakban kínai projektvezetéssel a következő új három témajavaslat kidolgozása kezdődött meg:

  • ISO/NP 24364 Management standard for royal jelly production (amely az ISO 12824:2016 Royal jelly. Specifications 35 oldalas szabványt hivatkozza meg);
  • ISO/NP 24381 Bee propolis. Specifications;
  • ISO/NP 24382 Bee pollen. Specifications.

További részleteket az MSZT oldalán olvashat.

Rekordszintű az USA sertéshús kivitele

2019. október 21. 15:02

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adata szerint a múlt hónapban az Egyesült Államok 351 ezer tonna sertéshúst adott el külföldön.

Támogatásokkal és intézkedésekkel kell ösztönözni a méztermelést

2019. október 17. 15:58

Az ágazatnak közvetlenül a méhészeti termékekből évente 25 milliárd forint árbevétele van, ennek több mint 10 százaléka támogatásként kerül vissza hozzájuk az államtól.

Kampánnyal segítenék a tojás fogyasztásának növelését

2019. október 15. 16:09

A kampány során minél szélesebb körhöz juttatják el a tojástermeléssel- és fogyasztással összefüggő hiteles adatokat és információkat.

Tavaly óta mintegy kétezer vaddisznó lett sertéspestises

2019. október 8. 12:47

A betegséget eddig csak vaddisznóban mutatták ki, a sertésállományt nem érinti.

Idén is igényelhető csekély összegű támogatás méhészeti járművekre

2019. február 7. 08:02

A támogatás igénybevételére az a méhész jogosult, akinek a tárgyévben elvégzett monitoring vizsgálata alapján legalább nyolcvan méhcsalád volt a tulajdonában, és a vizsgálat adatait a kérelmező kötelezettsége szerint bejelentette a Tenyészet Információs Rendszerbe (TIR).

Együnk több mézet!

2018. október 15. 11:48

Többek között rádiókampánnyal népszerűsítik széles körben a mézfogyasztást, a fiatalokat a közösségi médián keresztül szólítják meg, emellett országszerte különböző rendezvényeken is reklámozzák a fogyasztás előnyeit.

Nincs kereslet a magyar mézre?

2019. október 8. 10:17

A vegyes méz – amely a belföldi bolti forgalom 80 százalékát adja – ára stagnál, illetve csökken.

Nagy István: Óriási a szerepe a magyar méhészetnek

2018. december 2. 12:08

Nagy István a Szent István Egyetemen tartott rendezvényen elmondta, nem elég jó minőséget előállítani, azt el is kell adni, lehetőleg belföldön.