Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

El kell távolítani a moníliás gyümölcsöt!

El kell távolítani a moníliás gyümölcsöt!

Agrofórum Online

A talajokban alig található nedvesség, ami a növények érése és a cukorképződés szempontjából aggályos. A tartós szárazság miatt a zöldségfélék fejlődésének biztosítása csak öntözéssel valósítható meg. A jelenlegi időjárás most elsősorban a kártevőknek kedvez, viszont több kártevő már befejezte idei szaporodását.

Almában az almamoly rajzása befejeződött, már nem repülnek a feromon csapdákba, viszont az utolsó peterakásból származó hernyók még károsítják a termést almában, körtében és dióban egyaránt. Ennek következtében egyre több a lehullott gyümölcs és a gyümölcsmoníliás termés a fákon és a fák alatt. Ha lehetséges, távolítsák el a beteg gyümölcsöt, mert további fertőzést képes okozni más gyümölcsféléken is.

Alaposan lecsökkent a keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly repülése is, csupán töredéke a korábban megfigyelthez képest. Az almát, körtét, szilvát folyamatosan szüretelik, így itt már nincs lehetőség kémiai beavatkozásra a kártevők és betegségek ellen, a birs érése viszont még várat magára.

Ennél a gyümölcsnél szükség van a keleti gyümölcsmoly elleni kezelésre a csekély rajzás ellenére. Sokszor a kívülről egészségesnek látszó gyümölcsben több hernyó is károsít, így nem csoda, hogy mielőtt még megérne, a monília megfertőzi a hernyók okozta seben keresztül.

A diófák alatt is gyarapszik a megfeketedett termés, melynek oka elsősorban a nyugati dióburok légy. A kártevő ugyan még rajzik, de csökkenő a tendenciája.

A tartós meleg felgyorsította a szőlő érését, így majd minden fajtát szüretelnek. A tarka szőlőmoly már hetek óta nem rajzik, alacsony a friss lisztharmat és peronoszpóra fertőzés, az is inkább a hónaljhajtásokra korlátozódik. A szürkerothadásnak szintén nem kedvez a jelenlegi időjárás, fertőzött bogyó és fürt alig akad. Annál nagyobb a darazsak és a hangyák okozta kár, ami ellen kétséges hatékonyságú bármi nemű védekezési mód.

Továbbra is a poloskák a legaktívabbak a zöldség- és gyümölcsféléken, nagyon sok a poloska szívásnyom a paprikán, a paradicsomon és az almástermésű gyümölcsökön. Zöldségféléken a sárga folt a jellemző, gyümölcsökön az elhalt folt a termés felületén.

A vége felé közelít a selyemfényű puszpángmoly nyári rajzása, mely június eleje óta tart, emiatt a kerttulajdonosok többszöri védekezésre kényszerültek a hernyók ellen.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 22. 10:10

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Még ne erőltessük a talajmunkát! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 21. 08:10

Február utolsó dekádjában folytatódott az ilyenkor megszokottól több fokkal melegebb időjárás. Éjszakánként ugyan fagypont körüliek a hőértékek, de nappal jellemzően 10-15 °C a levegő hőmérséklete.

Aktuális a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. február 15. 10:10

Február első felében sorra dőltek meg a nappali és éjszakai hőmérsékleti melegrekordok, ami elősegítette a növények kényszernyugalmi állapotának megszűnését. Az egyébként is korán fakadó ribiszke- és köszmétefélék rügyei megpattantak, de néhány dísznövényféle is ugyanígy reagált az átlagosnál korábban jött tavaszias időre.

Tovább nőttek a mezei pockok által fertőzött területek – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. február 14. 08:10

Február első dekádjában minden eddigi nappali és éjszakai melegrekordot megdöntött az időjárás. Ennek hatására az ősszel vetett kalászos és káposztarepce vetések fejlődése is megkezdődött.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés – március 08.

2022. március 8. 08:36

Az idei esztendő időjárási szempontból furcsa kettősséget mutat. Míg januárban és februárban a sokévi átlagnál melegebb volt az időjárás, addig március közepéig a fokozatos felmelegedés helyett jóval hidegebb van. Éjszakánként rendszeresen fagy, időnként igen erős a lehűlés. Nappal, a napos órákban akár 10 C0 is előfordul, de borús napokon alig néhány fok a maximum hőmérséklet. Csapadék szempontjából igen jelentős a hiány, még a nyugati országrészben is több mint egyhavi a csapadékhiány, az ország középső és kelet részén pedig még ennél is több csapadék hiányzik a talaj felső rétegéből. A február végi - március eleji szélviharos napokon hófúvás helyett porviharokat lehetett látni országszerte.

Kezdődik a gyomnövények csírázása

2021. március 17. 08:46

A múlt heti tavaszias idő után március közepére ismét változékonnyá vált az időjárás. A kettős fronthatás miatt esett ugyan némi eső, de tovább folytatódott a talajfelszín kiszáradása. A nappali hőmérsékleti maximumok ismét 10 Celsius fok alatt maradnak, éjszakára pedig fagyokra lehet számítani.

Pocok, hörcsög, szárormányos, belvíz keseríti a gazdák életét

2021. február 23. 08:53

Régi bölcsek állítják, hogy „nem eszi meg a kutya a telet”. Ez a közmondás az idei télre is igaz. Már-már azt hittük, hogy megússzuk komolyabb hideg nélkül, de február eleje megcáfolt bennünket. A hideg nem tartott sokáig, de annál keményebbnek bizonyult. A tél okozta elfagyások mértékéről hamarosan meggyőződhetünk. Most, február utolsó dekádjában már enyhült a tél szorítása, éjjelente még fagypont körüli a hőmérséklet, de ha kisüt a nap, akár 10-15 Celsius fok is lehet.

Levéltetű, darázs és bolha is károsít az alig kikelt repcében

2020. szeptember 22. 10:20

Az elmúlt héten tovább folytatódott a csendes, nyárvégét idéző időjárás. A nappali hőmérséklet időnként elérte a 28-30 Celsius fokot, éjszakánként viszont akár 10 fok alá is csökkent a hőmérséklet, a mély fekvésű területeken megközelítette a 0 fokot. Eső az országban sehol sem esett, így semmi sem akadályozta az őszi betakarítási munkákat, viszont a csapadék hiánya gátolja az őszi káposztarepce egyöntetű kelését és fejlődését.