Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Június első napjait a nagyfokú időjárási bizonytalanság jellemezte. Az egymást követő nagy nedvességtartalmú időjárási frontokból szélsőséges eloszlásban több-kevesebb csapadék esett, helyenként a havi átlagot meghaladó mennyiségben. Sokfelé jéggel érkezett az eső, jelentős károkat okozva. A jelenlegi időjárás rendkívüli módon kedvez a betegségek fellépésének és a járványszerű terjedésnek.

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt. Az újabb, immár konídiumos fertőzés a leveleket és a gyümölcsöket egyaránt veszélyezteti, mert megnőtt a tartós nedvességborítás ideje. A varasodás mellett emelkedett a baktériumos tűzelhalás újabb tüneteinek a mennyisége, ezért a kórokozó elleni mechanikai és réztartalmú szeres védekezéseket tovább kell folytatni.

A magas relatív páratartalmú levegő továbbra is segíti az almafa lisztharmat-fertőzést, ezért újabb leveleken jelennek meg a szürke színű tünetfoltok, valamint a levelek kanalasodása. A levéltetű és a vértetű fertőzése továbbra is erős, a dús lombozatú fákon nehéz a védekezés végrehajtása. Az almamoly rajzása folyamatos, de a fogott lepkék száma továbbra sem közelít a rajzáscsúcs felé. Birsen szaporodnak a moníliás fertőzéstünetek, melynek nyomán elhalnak a hajtáscsúcsok és lehullik a terméskezdemény. A moníliás fertőzés ellen alkalmazott készítmények ebben az esetben is hatásosak lehetnek.

Alma tűzelhalás betegsége
Alma tűzelhalás betegsége

Az esőzések nyomán megkezdődött az érő cseresznye és a meggy gyümölcsök felrepedése. A sebeken keresztül fertőz a moníliás gyümölcsrothadás. A szüret meggyorsításával és rövid élelmezési várakozási idejű készítménnyel, mérsékelhetjük a károkat.

Cseresznye gyümölcsmonília
Cseresznye gyümölcsmonília

A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly jelenleg csupán mérsékelten rajzik, a szilvafák levéltetű fertőzöttsége viszont továbbra is erősnek mondható. A fertőzés elhárításával csökkenthető a közvetlen kár és a vírusos betegségek terjedésének az esélye.

A dióültetvények baktériumos és gnomóniás fertőzöttsége mind a levélen, mind pedig a termésen az esők nyomán erősödött. Ugyanakkor a párás meleg kedvez a szemölcsös és a nemezes gubacska fertőzés terjedésének. A tünetek gyakorisága alapján magasabb a szemölcsös gubacsatkával fertőzött levelek aránya.

Dió szemölcsös gubacsatka
Dió szemölcsös gubacsatka

A szőlőültetvényekben egyaránt magas a különböző kórokozók fertőzési veszélye. A sok csapadék, a jégverés, dús lombozat fokozza a járványveszélyt. Egyidejűleg védekezni kell a lisztharmat, a szürkerothadás, a peronoszpóra és a feketerothadás ellen. Végezzük el minél gyorsabban a hajtásválogatást és a hosszúra nőtt hajtások visszavágását is! Az amerikai szőlőkabóca lárváinak többsége L1-L2 fejlettségű, de már előfordulnak ennél fejlettebbek is, így a védekezések megkezdése javasolt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. május 29. 17:10

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön.

Tömeges a sárgarozsda jelenléte - Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. május 29. 05:40

A sárgarozsda a búza és az árpa lombozatán is tömegesen jelen van, de a melegebb időszak most a vörösrozsda előretörésének kedvez.

Szép lett volna az alma, de varasodik! Mit tehetek a betegség ellen?

2018. július 18. 09:03

F. Géza kérdése: A varasodás minden évben jelentős almáimon. Hogyan őrizhetem meg a termések épségét?

Mi okozhatta a Clapp kedveltje körte termésinek kövecsességét?

2023. február 20. 04:37

Sajnos már a második évben ehetetlenné vált a Clapp kedveltje körténk, pedig az előző években gyönyörű szép, hibátlan termése volt. Olyan mértékben kövecsessé vált, hogy csak kidobálni lehet őket. Gondolom, ha vírus lenne, akkor eddig sem lett volna szép a termése. Nem tudom az okát kideríteni. Mi lehet a probléma hátterében?

Lisztharmat, tűzelhalás, varasodás - Ezek ellen is védekezni kell a napokban

2018. július 5. 20:01

Szőlőben a fürtök záródása miatt fontos a mostani védekezés, főként a lisztharmat ellen, de a fiatal hajtásokon újabb peronoszpórás olajfoltok jelentek meg.

A csapadékos nyarak vámszedője: a blumeriellás levélfoltosság

2023. augusztus 30. 06:40

A csonthéjas gyümölcsfajok közül a cseresznyét és a meggyet veszélyeztető blumeriellás levélfoltosság elhatalmasodása esetén a fertőzött fák augusztusban akár a teljes lombtömegüket elveszíthetik.