Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága

Agrofórum Online

A rendszeres erős-viharos szél miatt a talajok kiszáradása tovább folytatódott, de akadályozta a növényvédelmi munkálatokat is.

Május első napjainak időjárását a nagyfokú változatosság jellemezte. Elmúltak a hűvös éjszakák, nappal pedig 20 °C körüli hőmérsékleti értékeket lehetett mérni. Az időszak folyamán lehullott változó mennyiségű csapadék érdemben nem változtatott a növények vízellátottságán.

Az őszi kalászos gabonák generatív fázisba léptek, az árpa virágzik, tart a szemkötődés. Míg a búza kalászol, kezdeti virágzásban van. A visszatérő melegebb idő, a magasabb éjszakai hőmérséklet és a kevéske csapadék hatására erősödött a rozsdabetegségek és a lombozatot károsító levélfoltosság kórokozók és a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye.

A helyzet különösen a dúsabb, sűrű állományú vetésekben szembetűnő. A már korábban lombvédelemben részesített területeken kevésbé, míg a kezeletlen vetéseken jelentősen nőtt a sárgarozsda fertőzés nagysága.

Sárgarozsda fertőzés búzán
Sárgarozsda fertőzés búzán

A tipikus, varrógépöltésre emlékeztető tünetek mellett sok a kezdeti fertőzésre jellemző pontszerű inkubáció. Árpán tovább erősödött a pirenofórás és a lisztharmatos fertőzés, míg búzán a szeptóriás és a lisztharmatos tünetek erősödése a jellemző.

A kalászfuzáriózis fertőzésre mindkét növényfaj fogékony állapotban van, ezért a megelőző és a kuratív kezeléseket tovább kell folytatni.

Kalászfuzáriózis fertőzés árpán
Kalászfuzáriózis fertőzés árpán

Kártevők közül továbbra is csupán a levéltetű kis mértékű jelenléte és a vetésfehérítő bogarak változatos nagyságú károsítása a jellemző. Ez utóbbi faj imágói és lárvái vegyesen károsítanak, de létszámuk még táblán belül is rendkívül változatos képet mutat.

Gabona levéltetű kolóniája búzán
Gabona levéltetű kolóniája búzán

A betegségek és a kártevők egységesen a növények felső levélemeleteit és a zászlóslevelet veszélyeztetik, ezért fontos ezek megvédése a károsítástól, egészséges állapotban való megtartása.

Az április végi hideg, helyenként talajmenti fagyos időjárása nem kímélte a korán (idejekorán) vetett és kikelt kukoricát. Még most is sok a kisárgult, elhalt levélvégi növény, amit haladéktalanul kezelni kell a növénykondicionáló készítmények valamelyikével.

A vontatott kelés nyomait viseli mind a kukorica, mind pedig a napraforgó.

Feltűnően sok a barkórágott növény, ami az okozott levélveszteség miatt tovább rontotta a növények kondícióját. A felmelegedés várhatóan javít a helyzeten, feltéve, ha csapadék is áztatja a határt. Mindkét növénykultúrában elkezdődött a parlagfű kelése is, ezért az állománygyomirtások során ezt fokozottan vegyék figyelembe.

Az őszi káposztarepce virágzása már lecsengőben van, a károsítóhelyzet a védekezések hatására megnyugtató. A betegségek és kártevők létszáma általában a védekezési küszöb alatti szinten van.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rengeteg a mollyal fertőzött kukoricatő – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 17. 13:10

A fertőzött tövek országos szinten helyenként elérik a 20%-os szintet, miközben jelenleg szünetel a kukoricamoly rajzása.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

Kezdődik a fuzáriózis elleni védekezés időszaka

2024. április 29. 05:40

Van egy olyan betegsége a gabonáknak, amely döntően a búzafajokat érinti és szinte minden évben számítani kell valamekkora mértékű fellépésére. Ez a betegség a kalászfuzáriózis, amely ellen nem olyan könnyű a hatékony védekezés.

Folyamatosan fertőz a kalászfuzáriózis

2019. június 19. 04:47

Kártevők közül a vetésfehérítő bogarak már bábozódnak, egyre több a gabonaszipoly a kalászokon, de gyakori a gabonapoloska is.

Jól tervezett kalászvédelemmel a sikeres búzatermesztésért

2023. május 2. 06:34

Kalászos növényeink a világ legfontosabb élelmiszernövényei közé tartoznak, termesztésük pedig hasznosítástól függetlenül körültekintő odafigyelést igényel.