Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kelésközeli állapotban vannak a vetésfehérítő bogarak tojásai – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Kelésközeli állapotban vannak a vetésfehérítő bogarak tojásai – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A sokévi átlagnál jóval melegebb napokkal búcsúzott március és köszöntött be április. Borús éjszakákon az éjszakai minimum hőmérséklet is megközelítette a 10 °C-ot, megszűntek az éjszakai fagyok.

Említhető mennyiségű csapadék inkább a nyugati tájakon hullott, másutt, különösen az ország középső és keleti megyékben nagy a szárazság a talajok felső 50 cm-es rétegében.

A gyakori viharos szél akadályozza a növényvédelmi munkálatokat.

A továbbra is lendületesen fejlődő őszi kalászosok fejlettségben előbbre vannak az ilyenkor megszokottól, általános az 1-2 szárcsomós magasság, helyenként pedig a szárbaindulás. A csapadékból kimaradt tájegységekben a kórokozók kezdeti terjedési üteme lelassult, csapadékos területeken folyamatos terjedés figyelhető meg.

Árpában a pirenofórás fertőzés a domináns kórokozó, a lisztharmat terjedése lassabb, de a felső leveleken is megfigyelhető. A búzán a szeptóriás levélfertőzés tünetei vannak többségben, a lisztharmat most még kisebb mértékben támadja a lombozatot.

Gabonalisztharmat-fertőzés búzán
Gabonalisztharmat-fertőzés búzán

A sárgarozsda terjedése lelassult, a felmelegedő idő nem kedvez a kórokozónak. Mindezek ellenére erősödő károsítási folyamatra kell felkészülni, mert az igen dús növényállományok kedveznek a kórokozók terjedésének.

A vetésfehérítő bogarak mindenütt rakják tojásaikat, az alföldi déli tájegységekben a napokban már kelő lárvákkal kell számolni, mert az előző héten a tojások kelésközeli állapotot (tojás besötétedés) mutattak.

Búza vetésfehérítő lárva
Búza vetésfehérítő lárva (Fotó: Varga A.)

Az őszi káposztarepce országszerte sárgabimbós-virágzás stádiumban van. A csökkenő szárormányos népesség mellett igen népes a fénybogár tömeg. A megkezdett védekezések mellett virágzatonként 6-10 bogárral kell számolni, a károsított bimbók 5% körüliek. A megrágott bimbók miatt jelentős a virágritkulás.

Növekszik a bundásbogarak egyedszáma is, pedig a pongyola pitypang jelentős vonzó hatása itt is megfigyelhető, nemcsak a virágzó gyümölcsös ültetvényekben. Szórványosan megfigyelhető a becőormányos imágók jelenléte, de a korábban megkezdődött betelepedés még nem okozott jelentős létszámnövekedést.

A száron és leveleken a betegséget előidéző kórokozók jelenleg még csupán tüneti szinten jelentkeznek, ott is főként az áttelelt idősebb leveleken. Ellenük a védekezés most még nem indokolt.

A napraforgó és a kukorica vetése folyamatosan halad, ha nem csökken a talajhőmérséklet, akkor az optimális nedvességtartalmú táblákon gyors kelés várható.

Kukoricabarkó kártétele
Kukoricabarkó kártétele

A szárazabb területeken a vontatott kelés miatt a fiatalkori rágókártevők talajfertőtlenítés vagy állománykezelés elmaradása esetén jelentős mértékű károkat okozhatnak. Kelés kezdetétől indokolt a vetések napi szintű vizsgálata.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16. 16:10

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

Permetezhetünk akár sziromhullás után is – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 4. 09:10

Minden gyümölcstermő növényünk virágzik, vagy már elvirágzóban van, a növényvédelmi károsítók sorra jelentkeznek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.

Megindult az amerikai kukoricabogarak rajzása

2021. július 6. 07:34

Az őszi káposztarepce érésével és aratásával párhuzamosan a környéket ellepték a kirajzó becőormányosok, sok esetben a lakott környezetben is.

Országszerte erős az aranka fertőzés

2019. június 12. 08:07

A meleg idő előcsalogatta a gabonaszipolyokat. Jelenlétük idáig nem volt feltűnő, de a kifejlődött kalászokon már jól megfigyelhetők.

Sok a gabona-levéltetű a kalászos állományokban

2020. április 9. 04:36

Jellemzően sok a gabona-levéltetű, amit jelez a kalászosok sárgulását előidéző komplex vírusfertőzés gyakori előfordulása. A kártevő szaporodásának és a vírusok terjesztésének kedvezett a hosszú és enyhe ősz és a tél.

A csapadékos időjárás kedvez a kórokozóknak és a gyomnövényeknek

2019. május 13. 08:37

Növénykórtani szempontból eddig csak a gabonalisztharmat jelentett gondot, most viszont a csapadékos idő és a folyamatos nedvesség borítás más kórokozók számára is kedvezőbb feltételeket teremtett.