Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Április közepén tovább folytatódott a kora nyárias, a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás. Az ország nagy részének termését veszélyeztető szárazság csupán a nyugati tájakat kerüli el, másutt a talaj felső rétege teljesen kiszáradt.

A hosszan tartó szárazságot nemcsak a kalászosok, hanem a kórokozóik is megérzik, mert az eddigi folyamatos terjedés lelassult, helyenként teljesen leállt.

A sárgarozsda és az árpa törperozsda fertőzés a meleg és a száraz idő következtében teljesen visszaszorult, de a szeptóriás és a pirenofórás levélfertőzés mértéke is alig változott.

A gabonalisztharmat fertőzés korábban intenzíven induló terjedése szintén lelassult, de a korábban észlelt szárközepi tünetekből párásabb időben újabb penészfoltok jelenhetnek meg. A jelenlegi időjárási körülmények között a vörösrozsda fertőzés esélye csekélynek tűnik.

A csapadék még bajt okozhat

Az őszi árpa virágzásával viszont megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye. Ez a kórokozó a virágzás kezdetétől a viaszérésig okoz károkat, amennyiben csapadékosabbra fordul az időjárás jellege.

Árpa hálózatos levélfoltossága
Árpa hálózatos levélfoltossága

Jelenleg is megvan a potenciális veszély a korai fertőzés kialakulására, amiben a forgatás nélküli talajművelés jelenti a fő fertőzési forrást. A talaj felszínén fennmaradó kukorica szármaradványokból szabadon fertőz a kórokozó, amennyiben csapadékosabbra váltana az időjárás.

A korábban tapasztalt vetésfehérítő bogár károsítás mérséklődött, kevesebb a bogár, a lerakott petékből folyamatosan kelnek a lárvák, de még frissen lerakott tojásokkal is találkozni. Ezekből a tünetekből elhúzódó károsításra lehet számítani.

Veresnyakú árpabogár lárvája búzán
Veresnyakú árpabogár lárvája búzán

Folyamatosan virágzik az őszi káposztarepce, de ezzel párhuzamosan már megkezdődött a sziromhullás. A védekezések hatására és a bőségesen rendelkezésre álló virágpor miatt csökkent a fénybogarak okozta kártételi nyomás.

A csökkenő fénybogár népesség mellett a kezelések megtizedelték a becőormányos populációt is, de ebben az esetben még sokáig eltart a becőkárosítás veszélye.

Repcebecő-ormányos
Repcebecő-ormányos

A száraz talajba vetett napraforgó és kukorica vetéseket már a kelés kezdete előtt tömegesen keresik fel a barkókártevők. A vontatott kelés miatt fokozott a veszélye a károsításnak, mert az érzékeny, néhány leveles állapot tovább tart, mint normál viszonyok között.

Amikor a kelő kukoricában m2-ként 0,5 db kukoricabarkót észlelünk, fennáll a fokozott kártétel veszélye, indokolt a kémiai védekezés elrendelése. A vándorló ormányosbogarakat célszerű a táblaszegélyekben keresni, mert általában itt kezdődik a károsítás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A dió növényvédelme: a nyugati dióburok-fúrólegyek már a ragacslapon

2024. június 15. 06:40

Vajon a tél végi lemosást követően hol tartanak a kezelésekkel a növényorvos kollégák? Június első hetéig, szilvában, őszibarackban, kajsziban és meggyben, cseresznyében 5-6 alkalommal permeteztek. Körtében és szőlőben a megkérdezettek a 4. fordulót fejezték be, birsben és almában pedig 7-8 alkalommal permeteztek eddig.

Reped és rothad a cseresznye és a meggy – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 13. 10:10

Az egymással érintkező gyümölcsök azonnal megfertőzik egymást. Védekezésre csak a később érő fajtáknál van lehetőség.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Kalászosok tavaszi kártevőegyüttesének jellemzői

2017. február 14. 15:22

A tavasz közeledtével az őszi vetésű kalászos gabonáink intenzív vegetatív hajtásnövekedésnek indulnak, bokrosodnak, a tavasziak pedig csíranövényként megkezdik vegetációs ciklusukat.

Víz hatása a kártevők élettevékenységeire

2014. október 25. 15:21

A gerinctelenek a növényekhez hasonlóan a vízigényük szerint eltérő tűrőképességgel rendelkeznek.