Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

A nyugat-délnyugati tájegységek kivételével a talajok felső rétege teljesen kiszáradt, ugyanis az év kezdete óta rendre kevesebb csapadék hullott a sokévi átlaghoz képest.

Különösen aggasztó a helyzet az Alföld középső és keleti térségeiben, ahol a kukorica és a napraforgó vetése porszáraz talajba történik, ami bizonytalan és hiányos kelést eredményez. A jelenlegi időjárási helyzet a szárazságkedvelő károsítóknak kedvez.

A kalászos gabonák fejlődése mind az árpánál, mind pedig a búzánál a generatív szakaszba ért, az árpa „hasban”, a búza pedig a 2-3. nóduszos állapotban van. A csapadékosabb körzetek kivételével nemcsak a növények, hanem a kórokozók számára sem optimális a környezet.

Lassan terjed a lisztharmat

A meleg miatt visszaszorulóban a sárgarozsda, de a nedvességkedvelő, levélfoltosságot előidéző kórokozók sem terjednek intenzíven, a fertőzés lelassult. A lisztharmat számára kedvező a párás meleg, de a terjedés üteme mérsékelt.

Az alsó, idős levelekről és a szártőről megindult a kórokozó terjedése a felső levélemeletek irányába és a száron, de még lassú a terjeszkedés.

Gabona-lisztharmat levéltünete búzán
Gabona-lisztharmat levéltünete búzán

A vetésfehérítő bogarak létszáma mind az árpában, mind pedig a búzában stabilan magas, de a búzában rendszeresen több a csapdázott bogarak létszáma és a lerakott tojások mennyisége. A déli tájegységekben már a múlt hónap végén megkezdődött az első lárvák kelése, mindez várhatóan másutt is bekövetkezik a közeli napokban, így indokolt a rendszeres és folyamatos növényvizsgálat.

Akkor indokolt a védekezés elrendelése, ha 10 hálócsapásban legalább 8-10 bogarat találunk, vagy a levélkárosítás, hámozás mértéke meghaladja a levelek 20%-át. Virágzó növények szomszédságában vagy virágzó gyomnövények jelenlétében csak méhkímélő növényvédelmi technológiával szabad dolgozni!

Igen magas a fénybogarak létszáma

Az őszi káposztarepce országszerte virágzik. A repce szárormányos imágók létszáma lecsökkent, a fénybogaraké viszont igen magas. Ebben a fenológiai stádiumban a fénybogarak már kevésbé képesek kárt okozni a bimbók megrágásával, könnyedén hozzáférnek a táplálékot jelentő virágporhoz.

Repcekártevők
Repcekártevők

Az első megkötött becőkre most a becőormányosok fokozódó jelenléte veszélyes. Létszámuk növekvő tendenciájú, így folyamatos ellenőrzést igénylő. Amennyiben a sárga csapdák naponta 15-20, vagy ennél több bogarat fognak, szükséges elvégezni a kártevő elleni védekezést.

A napraforgó és a kukorica vetésével párhuzamosan megkezdődött a talajlakó kártevők és a fiatal növényeket veszélyeztető barkófélék károsítása.

Kukoricabarkó
Kukoricabarkó

A drótférgek, cserebogár pajorok már a csíranövényt veszélyeztetik, a vontatottan kelő növényekre pedig a barkófélék okozta levélveszteség jelent veszélyt. Jelen esetben is igen fontos az első kártételek felismerése, hogy időben tudjuk elhárítani a veszélyt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

A kukoricatarló Cell-es kezelésével sokat nyerhet és sokat spórolhat!

2023. október 3. 09:40

A kukorica betakarítása után még nagy érték marad a tarlón, hiszen a szár- és gyökérmaradványok legalább 100 kg nitrogént, 40 kg foszfort és 120 kg káliumot tartalmaznak hektáronként.

A kukorica-gyomirtásról az időjárási szélsőségek közepette

2023. április 14. 09:10

A kukoricatermesztés jövedelmezősége nagyban függ a gyomirtás sikerétől, ezért a herbicidek használata mára már szerves részévé vált a termesztéstechnológiának.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: végezzünk regulátoros szabályozást az őszi káposztarepcén!

2022. október 5. 07:36

A sürgető feladat most a regulátoros növekedésszabályozás elvégzése, nehogy a zavartalan növekedés veszélyeztesse a növények télállóságát.

Hat hónapos csúcsra ugrott a búza ára

2019. november 30. 12:25

A búza globális termelését fenyegető veszélyek miatt fél éves csúcsra robbant a búza ára.