Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Látványosan megjelentek a gabonákon a kártevők – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Látványosan megjelentek a gabonákon a kártevők – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Azt tartja a népi mondás, hogy „nem eszi meg a kutya a telet”. Ha ez igaz, akkor szomorú napok várnak még ránk.

Az elmúlt héten tovább folytatódott az átlagosnál 8-9 °C-kal melegebb nappali és éjszakai időjárás. Csapadék alig hullott, a tartósan vízállásos területek nagysága jelentősen csökkent, de az is látható, hogy

a víznyomás miatt nagy területeken kipusztult vagy sárgul az őszi vetés.

Ide minden bizonnyal tavaszi növényeket vetnek vagy pedig az ugarolás vár rá. A rövid- és középtávú meteorológiai előrejelzés szerint alig változik az időjárás jellege, tehát a korai tavasz miatt erőteljes növekedés várható az őszi kalászosok és a káposztarepce vetésekben. Mindez kihatással lesz a növényegészségügyi fejleményekre, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a növényeket.

Az őszi káposztarepce szárba indulása megkezdődött, több helyen pedig küszöbön áll. A már hetek óta a növényeken tartózkodó nagy repceormányos és a szárormányos imágók a táplálkozás mellett megkezdték a tojások rakását a levélnyelekbe és a szárkezdeményekbe.

A károsítás következtében torzuló és felrepedő levélnyél és szár belsejében a kukac típusú lárvák táplálkoznak. Nem szabad megvárni, hogy az imágók tömegesen petézzenek, mielőbb a veszélyességi küszöbérték alá kell csökkenteni a szárormányosok egyedsűrűségét.

A szárormányosok mellett már egyre több a repcefénybogár, egyelőre még nem okoz problémát jelenlétük, de a szárba indulást gyorsan követi a bimbók megjelenése, akkor viszont a virágporra éhező fénybogarak súlyos károkat képesek előidézni a bimbók kirágásával, ugyanis nemcsak a portokok sérülnek, hanem a bibe is.

A károsodás látványos, mert a megrágott bimbó lehullik a virágszárról. A kihelyezett sárga tálak és ragacsos sárga lapok egyaránt megbízhatóan jelzik a repce összes rovarkártevőjét.

A kalászos gabonák intenzív fejlődése most látványos. A kedvező hőmérséklet ideális talajnedvességi viszonyokkal társul, tehát minden adott a jó bokrosodáshoz. A növények ebben a fenológiai állapotban kívánják a termés kialakulásához szükséges tápanyagok döntő többségét. 

A gabonán szívogató levéltetvek és kabócák jelenléte egyre látványosabb, a friss, üde zöld leveleken ideálisak a körülmények a levéltetű kolóniák kialakulásához. Elsősorban árpában a már ősszel vírus betegségekkel, főként árpa sárga törpülés vírussal fertőződött tövek sárgulnak, elmaradnak a fejlődésben egészséges társaik mellett.

A gyökér növekedése minimális, az állomány kiritkulása törvényszerű. A kisebb, szórványos esők miatt erőre kaptak a levélfoltosságot okozó betegségek, így elkerülhetetlen a rendszeres növényvizsgálat. Véget ért a vetésfehérítő bogarak téli nyugalmi állapota, egyre több imágó jön elő telelőhelyéről.

Árpa vírusfertőzés
Árpa vírusfertőzés

Most még elsősorban a táplálékkeresés folyik, de a tábla széleken már gyülekeznek a bogarak. A vetések fűhálózásával jól nyomon követhető a populáció növekedése, de a meghámozgatott levelek növekedése is megbízható támpont a bogarak létszámának növekedésére.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kevesebb a bogár a kalászosokon, de nem dőlhetünk hátra – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 16. 16:10

Áztató esőre most igencsak szükség lenne, mert időszerű a napraforgó és a kukorica vetése. Az őszi kalászosok közül az árpa kalászol, a búza pedig zászlósleveles fenológiai állapotban van, a szárnövekedés mindkét növénynél mérsékelt.

Helyenként katasztrofális a kajszin okozott kár – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 10. 14:40

A gyümölcsfélék többsége elvirágzott vagy már a terméskötődés időszaka tart, ezért a védekezés szempontjainál ezt kell figyelembe venni.

Porszáraz talajba vetik a kukoricát és napraforgót – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. április 9. 16:10

Április első dekádjára továbbra is a sokévi átlagnál jóval melegebb időjárás a fő jellemző. A csapadékhelyzet már korántsem ilyen kedvező.

Permetezhetünk akár sziromhullás után is – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. április 4. 09:10

Minden gyümölcstermő növényünk virágzik, vagy már elvirágzóban van, a növényvédelmi károsítók sorra jelentkeznek a gyümölcsösökben és a szabadföldi zöldségkultúrákban.

Kizöldült az európai agrárpiac

2020. április 7. 09:17

Európában, a párizsi árutőzsdén hétfőn minden zöldbe fordult, azaz mind a négy fő agrártermék ára emelkedett mindhárom következő határidőre.

Korrigált a gabonapiac a fekete hétfő után

2020. március 11. 09:33

Szinte minden eszközosztályban csökkentek az árak, az alapanyagok, az árupiacok és a részvények is estek, de most már megjelentek a vevők a piacokon.

Az export növekedése miatt drágult a kukorica és a szójabab

2020. október 21. 07:29

A kurzusok ismét zöldben álltak, azaz emelkedtek, elég magas szintekhez közelítenek az árak az egész világon, ugyanazok a globális problémák jelentkeznek a piacon a gyors amerikai betakarítás és a növekvő dél-amerikai csapadék ellenére.

A kukorica határidős ára most a legalacsonyabb augusztus óta

2023. március 10. 07:34

A chicagói határidős piacon a kukorica árszintje augusztus óta a legalacsonyabb értékre csökkent csütörtökön.