Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

Február utolsó dekádjára sem változott lényegesen az időjárás alakulása. A nappali hőmérsékletek meghaladják az ilyenkor szokásos értékeket, és éjszakánként is rendszeresen fagypont feletti a levegő hőmérséklete.

Jelentősebb mennyiségű csapadék nem hullott, a gyakori szeles napokon pedig sokat száradt a talaj felszíne, így a könnyebb talajokon már elvégezhető a simítózás vagy pedig a korai vetésű növények magágy-előkészítése.

A talaj vízkészlete optimális mértékben feltöltődött az őszi és téli csapadéktól, így korai aszályos időszakkal egyelőre nem kell számolni. A növények érzik a tartósan melegebb időjárást, a kényszernyugalmi állapot több fajnál megszűnt, ami veszélyes helyzetet teremthet, amennyiben a későbbiek során nagyobb mértékű lehűlés következne be.

A csonthéjas gyümölcsű mandula és a kajszi egyes fajtáinál máris látható a rügyek pattanása, de a dísznövények közül a rózsákon már 1-2 cm-t meghaladó hajtáskezdemény látható.

Kajszi rügypattanás

Ezeknél a növényfajoknál már nem halasztható tovább a télvégi lemosó permetezés, pláne, ha a használt készítmény olajat is tartalmaz. Az őszibarackot pedig az időnként előforduló kisebb csapadék miatt indokolt réz tartalmú készítménnyel, akár több alkalommal is permetezni, nehogy a tafrinás levélfodrosodás már a rügypikkelyek között megfertőzze a levélkezdeményeket.

A kint telelt káposztaféléken aktívan röpködnek a molytetvek, ellenük házikertben most csupán a ragacsos sárgalap kihelyezése ajánlott, mert a rovarölő készítmények még nem kellően hatékonyak. Mindenesetre figyelmeztető jel, hogy korai fertőzésre kell számítani ebből a sikeresen áttelelt populációból.

A kifakadt ribiszke és köszméte első levélkéin máris találkozni a hajtászsugorító levéltetű első példányaival, így nem várat magára a bepirosodott levelek látványa sem. A kártevő a vesszőkön tojás alakban telel, tehát a kelő egyedeket kell megfigyelni.

Ribiszke hajtászsugorító levéltetve

A pázsitok gondozását is el lehet kezdeni, a talaj már megszikkadt annyira, hogy a tél folyamán elhalt, avas leveleket gyepszellőztetővel kiszedjük a sarjadó fűcsomók közül. A megtisztítás és levegőztetés bokrosodásra serkenti a pázsitot, a most aktuális első fej trágyával fokozzuk a növekedést.

Ebben az időszakban a nitrogénben túlsúlyos komplex hatóanyagú készítmények a leghatékonyabbak. A gyepszellőztetővel összegyűjtött levél maradványokból kiváló hatású levél komposzt készíthető, amit az év során ki is szórhatunk tápanyag visszapótlásra, valamint a talaj szerkezetének a javítására.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullik az alma, sok az almamollyal fertőzött termés - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. július 11. 07:40

Megkezdődött a gyümölcshullás, elsősorban a vízhiány miatt, de a lehullott almák mintegy 5%-a almamollyal fertőzött.

Permetezzünk kukoricamoly ellen! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 10. 08:40

A kukoricamoly rajzása alacsony szintű, viszont a lárvák (L3-L4) megkezdték a szárba a befurakodást.

Vigyázzunk, nő a parlagfű a tarlókon! – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. július 2. 16:10

A tarlókon a parlagfű kelése a talaj nedvességtartalmától függ, de általános a fertőzés, ezért a tarló ápolását folyamatosan el kell végezni.

Mivel permetezzek ribiszke levéltetű ellen?

2020. március 30. 08:41

Sz. Istvánné kérdése: Mivel permetezzek kora tavasszal a levélpirosító ribiszke levéltetű ellen?

Mitől lesz hólyagos, deformált, piros színű a ribiszke levele?

2023. április 14. 04:36

Hólyagos, deformált, helyenként piros színű levelek jelentek meg a ribiszkebokraimon. Mi okozza? Nem látok rajtuk semmit a tüneteken kívül. Mivel védekezhetek ellene?

Védekezzünk a levéltetvek ellen a gyümölcsösökben!

2020. március 31. 11:32

Az alig kifeslett levelű almafákon és ribiszkén máris jelentkeznek az első levéltetű szívogatás tünetei.

Mitől alakulhattak ki piros, torzult levelek a ribiszkebokron?

2022. április 15. 05:36

Már látok piros, torzult ribiszkeleveleket a bokrokon. Elkéstem a védekezéssel? Mikor a legjobb a problémát okozó kártevők ellen permetezni?