Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Lisztharmat, monília, varasodás, perosznpóra – sok a probléma a kertészeti kultúrákban

Lisztharmat, monília, varasodás, perosznpóra – sok a probléma a kertészeti kultúrákban

Agrofórum Online

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül a kertészeti és szántóföldi kultúrákban.

A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadék-ellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is. A nappali 25-30 Celsius fok körüli hőmérséklet általában éjszakára sem hűlt vissza, csupán 20 Celsius fok körülire, a talajpára miatt bőséges az éjszakai harmatképződés, így megnövekedett a növények nedvességborítottsága.

Az almástermésű növények körében még mindig a lisztharmat fertőzés a domináns betegség, de a varasodás betegségek terjedésének is kedveznek a jelenlegi viszonyok, bár egyelőre a levelek fertőzöttsége a jellemző. A közepes mértékű levélfertőzöttség mellett a varas gyümölcsök aránya még most is csak gyenge mértékű. A kedvező viszonyok miatt a járványos terjedés lehetősége fennáll levélen és termésen egyaránt.

Az erwíniás fertőzés további terjedése figyelhető meg almában és körtében egyaránt, de más érzékeny fajok esetében is terjed a betegség. A beteg részek eltávolítása mellett indokolt a rezes permetezések beiktatása a permetezési fordulókba.

Az almamoly rajzása az időjárás alakulásától függően hullámzó, egyes napokon alig fognak a csapdák, máskor pedig tömegesen repülnek a feromon csapdákba. A meleg idő hatására az almásokban is megfigyelhető az atkák felszaporodása. Most még kétfoltos takácsatkából viszonylag kevés fertőzi a leveleket (1-3 atka/levél), de piros gyümölcsfa takácsatkából levelenként 15-20 egyed is megfigyelhető.

A körtelevél bolhák L1-L5 lárvafokozatai találhatók meg a hajtásokon, a felszaporodás megelőzése érdekében védekezzünk a kártevő ellen.

Folyamatosan rajzik a szilvamoly, némi visszaesés után ismét emelkedő számban repülnek a lepkék, akárcsak a keleti gyümölcsmoly esetében. Itt a 3 napi fogás eléri a 25-40 darabot is.

A cseresznye és a meggy esetében az érés előrehaladtával egyre több a moníliás gyümölcsfertőzés, ami a gyümölcsök felrepedésének, a szélverés és az emelkedő cseresznyelégy rajzás egyenes következménye.

A diófák levelein a korábbi baktériumos fertőzés mellett a gnomóniás megbetegedés is megjelent. A fertőzés most még inkább a leveleken látható, rezes permetezéssel megelőzhető az átterjedés a termésre.

Az esős napok következtében a szőlő levelein megjelentek az első peronoszpórás „olajfoltok”. A betegség könnyen átterjedhet az érzékeny fenológiai stádiumban levő fürtökre is. A korábban észlelt feketerothadás tünetek további terjedése figyelhető meg, de még nem járványos a megbetegedés mértéke. A lisztharmat fertőzés veszélye levélen és a fürtökön egyaránt folyamatos, és az idő szárazabbra fordulásával fokozódó veszéllyel kell számolni.

Az amerikai szőlőkabóca lárvák fejlettsége országrészenként változóan alakul. Míg délen a lárvák fejlettsége L2-L4 zömében, a hűvösebb tájegységekben L1-L2 a domináns tömeg. Az ellenük való védekezés optimális időpontja a lárvák 3-as, 4-es fokozatának elérésekor van. Már megfigyelhető az amerikai lepkekabóca betelepedése is a szőlőültetvényekbe, bár a fertőzés még nem magas.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi lesz a jégveréssel letarolt állományokkal? – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 11. 17:10

Az őszi kalászos gabonák érése felgyorsult, az árpa az aszályos tájegységekben aratásra érett, de a búza is a viaszérés állapotában van.

Fokozódott a varasodás fertőzésének esélye - Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 5. 09:40

Az alma- és körteültetvényekben a varasodás-fertőzés terjedési veszélye az elmúlt napok esőzései miatt jelentősen megnőtt.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye

2024. június 4. 14:40

Megnőtt a kalászfuzáriózis fertőzés veszélye, hiszen a „dunsztos” környezet kiválóan alkalmas a kórokozó inkubációjára.

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. május 29. 17:10

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön.

Gabonavetés: a csávázás mellett a vírusvektorok elleni védelemről is gondoskodni kell

2018. szeptember 12. 06:52

Szeptember első dekádjában az addig csapadékos időjárás szárazabbra fordult. Néhány fokkal a nappali hőmérséklet is csökkent, az éjszakai átlagok pedig hűvösebbre váltottak. A levegő magas páratartalma miatt igen erős az éjszakai harmatképződés. Most az őszi betakarítási és talaj előkészítési munkákat semmi sem akadályozza.

A növények fejlődését veszélyezteti már a csapadékhiány

2020. április 14. 13:44

Az elmúlt napok időjárását és növény egészségügyi helyzetét alapvetően a tartós szárazság határozta meg. Jelentősebb mennyiségű csapadék utoljára csak március elején esett, azóta a felső talajrétegek vízkészlete minimálisra csökkent. Húsvét hétfőjén gócosan esett ugyan néhány milliméter csapadék, de ez nem jelentős tényező a növények szempontjából, hiszen a napi párolgás ennél jóval több lenne, ha lenne miből. A kalászos gabonák szemmel láthatóan kiheverték a fagyok okozta levéltörést és elhalást, de a fejlődésük alaposan lelassult.

Mezei pocok, levéltetvek és kabócák károsítanak a vetésekben

2018. október 31. 09:10

A vetésekbe rendületlenül folytatódik a mezei pocok betelepedés és a fejlettebb vetésekben már megjelentek a gabona levéltetvek és a kabócák is.

Az esőtől reped a meggy, a cseresznye - károkat okozhat a monília

2020. június 17. 08:38

Az elmúlt időszak kiadós esőkkel, záporokkal, zivatarokkal, helyenként jégveréssel tarkított időjárása jelentős változásokat hozott a növény egészségügyi helyzet megítélésében. A növénykultúrák többségében eddig a száraz és aszályos idő elsősorban a kártevőknek kedvezett, a betegségek közül pedig a lisztharmat gombáknak. Ezen túlmenően más kórokozók a megjelenésen és az alacsony fertőzésen túlmenően nem okoztak veszélyhelyzetet.