Állattenyésztés
Fizetett tartalom

A malacfarokkurtítás a múlté – Van jobb megoldás!

Nébih

A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban. Megelőzése, megszüntetése érdekében sokszor alkalmazzák a gazdák a rutinszerű farokkurtítást, amely állatjóléti szempontból kifogásolható módszer. Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.

A farokrágás többtényezős probléma

A legtöbb sertéstartó találkozott már azzal a helyzettel, hogy az állományában az állatok rágják egymás farkát. A farokrágás általában a stressz jele, amit előidézhet többek között a nem megfelelő mikroklíma, az ingerszegény környezet, a zsúfoltság, az állatok között kialakuló versengés, a nem megfelelő takarmányozás vagy az állatoknál jelentkező egészségügyi problémák. A farokrágáson, mint közvetlen következményen túl, a közvetett okozatok is súlyosak lehetnek. Romolhat az állatok egészségi állapota, megnőhet az antibiotikum-felhasználás, a csökkenő termelékenység pedig tetemes gazdasági kárt okoz.

Dr. Pallós László, országos állatvédelmi főfelügyelő: „Természetes, hogy a gazdák megoldást keresnek a problémára. A farokkurtítás rutinszerű alkalmazása azonban állatvédelmi szempontból rossz fényt vet a sertéstartásra, ezért felelős gazdaként mindent meg kell tenni az állatok jólétének növelése, valamint a stresszfaktorok elkerülése érdekében, megelőzve a farokrágás kialakulását. Ehhez mind az Európai Unió, mind pedig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ajánlásokat, útmutatókat dolgozott ki, amelyek a sertések viselkedésének megfigyelésére és a farokrágás okainak kiküszöbölésére helyezi a hangsúlyt.”

Dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő

Kulcsfaktorok a farokkurtítás megelőzéséhez

Az ajánlások szerint hat kulcsfaktor szempontjából érdemes megvizsgálni a gazdaság működését az állatjóléti felelős, valamint a telepet ellátó szolgáltató állatorvos bevonásával.

  1. Környezetgazdagító anyagok
  2. Hőkomfort, levegőminőség és fény
  3. Egészség és jó kondíció
  4. Versengés
  5. Étrend
  6. A karám környezete és a tisztaság

Ezek mentén megfigyelhetjük a sertések általános állapotát, viselkedését és környezetét. A jó egészségi állapot biztosítása a legmegbízhatóbb módja a farokrágás elkerülésének. A tiszta, lehetőség szerint almozott, nem zsúfolt, megfelelő világítással rendelkező tartási hely, a megfelelő minőségű kiegyensúlyozott étrend és a friss víz szintén alapvető feltételei a sertések jó közérzetének. Fontos az is, hogy az állatok kiélhessék velük született ösztöneiket (turkálás, szaglászás, rágás és fürkészés), amihez ingergazdag környezetre van szükségük.

Figyeljünk a farokrágás jeleire!

Ha az állományban észrevesszük a farokrágás kezdeti jeleit – szőrtelen vagy lógó farok, farokcsóválás, nyugtalanság és harapásnyomok –, azonnal reagáljunk! Mielőbb távolítsuk el a rágást kezdeményező állatot az állományból, valamint kezeljük a sérült egyedeket! Adjunk megfelelő mennyiségű környezetgazdagító anyagokat (pl. kenderkötél, friss fa, szalma).

Dr. Pallós László, országos állatvédelmi főfelügyelő: „A berögzült sertéstartói hagyományok helyett új szemléletre van szükség. A kulcsfaktorok szem előtt tartásával folyamatos odafigyeléssel időben észrevehetjük a problémákat, még mielőtt az állatok között elterjedne a farokrágás. Drasztikus beavatkozás helyett válasszuk a preventív állattartói magatartást!”

Kérjük a sertéstartókat, tájékozódjanak a rutinszerű farokkurtítás megelőzésének lehetőségeiről!

További részletek a Nébih oldalán. KATTINTSON!

Emu, mint alternatív haszonállat

2025. május 10. 16:10

Az emu tartása hazánkban egyre népszerűbb, de vajon megéri-e gazdaságilag, és milyen feltételekkel?

Sikeres csirkekeltetés otthon: így csinálja jól!

2025. május 8. 16:10

Fedezze fel lépésről lépésre, hogyan keltethet csirkéket otthon biztonságosan és hatékonyan, keltetőgép segítségével!

Ragadós száj- és körömfájás a járványtan szemszögéből + videó

2025. május 5. 16:30

A nemrégiben hazánkban megjelent ragadós száj- és körömfájás betegség nagy áldozatokat követelt. Videónkban a járványtan irányából közelítünk.

Ne féljünk hazai marha- és sertéshúst venni!

2025. május 5. 05:40

Úgy tűnik, hogy a hazai fogyasztók a ragadós száj- és körömfájás vírus kitörése óta félnek marhahúst vásárolni. Pedig nincs mitől tartani.

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.

A rovarevés nem menti meg a Földet, jobb, ha ezzel tisztában vagyunk

2023. július 29. 15:10

Mintegy 2 milliárd ember étrendjében máris szerepet kapnak a rovarok – de vajon érdemes globálisan is fehérjeforrásként tekinteni rájuk?

Állatorvosok, figyelem! Leállt az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszer

2023. január 18. 13:42

Értékelve a tavalyi év tapasztalatait több újítást is bevezet a Nébih az antibiotikum-felhasználás bejelentő rendszerben.

Minden cseppjében családi vállalkozás

2020. január 10. 06:36

Az egykor egy tehénnel induló „vállalkozás” ma már mintegy 160 állatot számláló állománnyal rendelkezik, és a DARASSA TEJ Kft. termékei is felkerültek a hazai élelmiszerláncok polcaira.