Gépészet
Gépészet

A mulcsozás mestere

A mulcsozás mestere

Agrofórum Online

Ezzel a címmel tartott szántóföldi gépbemutatót a Güttler Kft., ahol Müthing mulcs-technológiával ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Vörös Endre, a Güttler Kft. értékesítési vezetője elmondta, 11 Müthing szárzúzó gépet fognak bemutatni, amelyek közül 7 eszközt munkavégzés közben is láthatunk.

Aki még nem ismeri a gyárat, annak annyit érdemes tudni, Németországban 2 gyáregységgel, 120 főt foglalkoztató, 41 milliós árbevétellel rendelkező cégről van szó. A német precizitás jellemző a teljes palettára, amely elsősorban a szántóföldi felhasználásra gyárt vízszintes tengelyű kalapácsos szárzúzókat, de az utóbbi években nagy hangsúlyt kapott a kertészeti és szőlészeti alkalmazás is.

Az évente 3400-4000 gépet gyártó Müthing számos szabadalommal tette le a névjegyét ezen a piacon. Mint minden eszközük lelke, a „cápauszony” állókéses rendszer az egyik fő szabadalmi ötletük. Itt említhetjük a rézsűzúzó mechanikus ütközés elleni biztosítási védelmet (tuskók ellen, vagy ha betonkarót talál el, a gép elcsuklik hátra fel, és tulajdonképpen kár nélkül halad tovább)

Vörös Endre elmondta, egyre nagyobb teret hódít a környezettudatos gazdálkodás. Sokan követik azt a szemléletet, hogy kevesebb növényvédőszert juttatnak ki. Fontossá vált a talaj termőképességének javítása, megőrzése.

Aki a szárzúzást választja, ott a területeken munka után mint egy vékony paplan kerül a talajfelszínre egyenletes rétegben a zúzott szármaradvány. Csökken a felszín kipárolgása, és  gyomszabályozás funkciója is van. Nem elhanyagolható ezeknek a gépeknek a kukorica moly elleni védekezésben betöltött szerepe sem. Mivel a moly képes az utolsó nóduszokban áttelelni, a Müthing a kalapácsok erejénél fogva tökéletesen szétveri a szármaradványokat.

Az értékesítési vezetőtől azt is megtudhattuk, minden gép egy lemezből hengerített házzal rendelkezik, amely hosszanti irányban enyhén bordázott, így még nagyobb mechanikai ellenállásra képes. A modellek az egészen kis munkaszélességűtől a professzionális 8 méteres változatig választhatóak az igények függvényében. Az opcionálisan választható funkciók és kiegészítők a professzionális sorozatban már alapként szerepelnek. Csak hogy néhányat említsük: csúszótalp, ami az oldalirányú mechanikai sérülésektől védi az eszközt. Belső lemezvédelem szintén a kopás ellen szolgál, 2. állókés sor.

A felsorakoztatott gépekről több előadást hallhattunk a Güttler Kft. kollégáitól, azonban úgy vélem, a leghitelesebb véleményt  mindig magától a felhasználótól kaphatjuk, aki már évek óta használ egy-egy ilyen eszközt, gépet, ezért a gyakorlati bemutató solti helyszínét biztosító házigazdát, Borbély Istvánt kérdeztük a Müthingről. A fiatal termelőtől megtudhattuk, több évtizede folytatnak szántóföldi gazdálkodást, 3 cég együttes munkájával 1300 hektár területet művelnek. A területeiken jellemzően szántóföldi alap- és intenzív növénytermesztés folyik.

A gazdálkodásuk során nagy mennyiségű napraforgó szármaradvánnyal kell számolniuk, amivel ma már sok eszköz tud mit kezdeni, azonban ők olyan gépet kerestek, amit univerzálisan használhatnak nem csupán napraforgó szárzúzásra, hanem egyéb területek rendben tartására is. Egy demó-gép kipróbálása után döntöttek a Müthing mellett. Mi győzte meg őket? Elmondása szerint a Müthing valódi erénye a részletekben rejlik. Olyan aprónak tűnő, de nagyszerű megoldásokat kínál, amit egyetlen másik eszköz sem. Továbbá azt is kiemelte, az általuk választott gép egyedülálló kialakítása révén eltolva, mint egy kaszát tudják húzni, így a traktor a már lezúzott területen haladhat, nem tapossák le a még nem zúzott szárat. Egy jó, talajkövető beállítás mellett a szívóhatás miatt, akár 13-14 km/órával haladva is nagyon szép munkát végez. Kopás miatt 1700-1800 hektár után kellett kalapácsot cserélni, emellett a gyár 3 év garanciát ad kalapácstörésre.

A gépparkjuk része a gépshow-n bemutatott hátsó függesztésű MU 420 S Farmer és egy front eszköz, amiket gépkapcsolatban munkában is láthattunk. Itt gyakorlatban mutatta meg a gép valódi tudását, a szárzúzás minősége tökéletesen meggyőzőnek bizonyult. Ahogyan azt Borbély István a beszélgetés során említette, nem csupán szármaradványok zúzására használják a Müthing gépeiket, a területek rendben tartására éppúgy kiváló, még a 2 méter magas zöld növényzettel is jól boldogult a bemutató során.

A New Holland metán hajtású traktor koncepciója elnyerte a 2018 Good Design díjat

A nemzetközi zsűri a metán hajtású traktor koncepcióját is beválasztotta a 26 nyertes közé. Valós körülmények között a koncepció traktor 10%-kal kisebb szén-dioxid emisszióval és 80%-kal kisebb teljes emisszióval dolgozik, mint a hasonló dízelmotoros traktor.

Tápanyag visszapótlás - ahogy az igények megkívánják – megoldási lehetőségek  az Agroázistól

A tápanyag visszapótlásban több megoldás kínálkozik, mind a felhasznált anyagok, mind a kijuttatási technológiák területén.

A magyar fejlesztésű kombájn-vágóasztal Amerikában is hódít

Az új CONVIO flexibilis vágóasztalok az új AUTO CONTOUR FLEX és AUTO BELT SPEED berendezéseivel képesek automatikusan követni a felszín változásait.

„Ha rajtam múlik, itt szinte minden narancssárga lesz” - Gazdainterjú egy fiatal dányi termelővel

Az elmúlt két évben többek között két Kubota traktor és több munkagép is érkezett Baglyas Gellérték dányi gazdaságába, amiről a fiatal gazdálkodót kérdeztem.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

2018. április 18. 09:45

Güttler Black Friday - Talajművelő gépek és szárzúzók akár 30%-os kedvezménnyel

Három napon keresztül 30%-kal olcsóbban vásárolhatók meg a Güttler és Moreni talajművelő gépek, valamint a Müthing szárzúzók.

2017. november 21. 15:24

A Güttler végigzúzza az országot! Ne maradjon le!

Nem tud mit kezdeni a szármaradvánnyal? Kukorica után gondot jelent az őszi magágykészítés?

2017. szeptember 6. 22:07

A gépek mellett komplex technológiát is nyújt a Güttler Kft. a szőlőültetvényekben

Az ország négy különböző pontján, Bátaszéken, Villányban, Sopronban és Tolcsván rendezett szőlészeti gépbemutatót a Güttler Kft. március közepén.

2017. március 24. 15:05