Gépészet
Gépészet

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

John Deere robot traktor: nem álhír – valóság!

Agrofórum Online

A John Deere cég bemutatta a jövő technológiáit.

Az acél ekével indult, több mint 180 éves mezőgazdasági gépgyártó óriás napjainkban stratégiát vált: „Mezőgazdasági gépgyártásból okos technológiai céggé válunk” mondta Martin Kremmer, igazgató (ETIC, John Deere European Technology Center).

Az Agritechnica kiállítás Future Technology Zone standján három terület (elektrifikáció, automatizálás, mesterséges intelligencia) kilenc innovációját mutatta be, amelyek a jövő mezőgazdaságát fogják meghatározni.

1. Elektrifikáció

Kremmer szerint, az elektrifikáció nemcsak a hajtóanyag tankot helyettesíti, hanem magát a motort.

  • Zéró emissziójú kompakt traktor. A John Deere 1 series kompakt traktora zéró emisszióval dolgozik. A nagy teljesítményű TLT-vel rendelkező traktor egy feltöltéssel, egy hektár gyepet képes lekaszálni, alacsony üzemeltetési költséggel.
  • eAutoPower hajtómű. Az eAutoPower elektro-mechanikus teljesítmény- elágazásos fokozatmentes hajtóműve sokkal hatékonyabb és hosszabb élettartamú, mint a hagyományos CVT hajtóművek. Kremmer szerint az új hajtóművel, akár 45%-os hatékonyság növelés is elérhető. A John Deere és a Joskin közös fejlesztése a két elektromos meghajtású tengellyel ellátott folyékony trágyaszállító kocsi, amely 100 kW plusz energiát képes a kerekekhez juttatni. A hatékonyság növeléssel 25 % üzemeltetési költségcsökkentés érhető el.

2. Autonóm (vezető nélküli) járművek

Kremmer szerint a teljes autonómia nemcsak a vezetőt helyettesíti, hanem új lehetőséget ad a távfelügyeletre, mivel a kezelő valós idejű lehetőséget kap a beavatkozásra.

  • Autonóm elektromos traktor. A munkagéppel egy egységet alkotó kompakt elektromos traktor teljesítménye 500 kW. Járószerkezete lehet kerekes vagy gumihevederes. Az 5-15 tonna mértékű flexibilis tömegáthelyezés eredményeként csökkenthető a talajtömörítés mértéke.
  • Fél-autonóm traktor. A fél-autonóm traktor permetezőgéppel van összeépítve. A beépített kamera segítségével soros kultúrákban (pl. gyümölcsös) is képes dolgozni. A permetlé tartály feltöltése teljesen automatikus, ezáltal a kezelőt nem éri káros hatás. A tervek szerint az új megoldással 30% teljesítménynövelés és költségcsökkentés érhető el.
  • Autonóm permetező drón. A gyomfelismerővel és permetező berendezéssel felszerelt drón képes a felismert gyomot precíz permetezéssel megsemmisíteni. A 10,6 literes tartály és az akkumulátor feltöltése a tábla szélén automatikusan történik. Egy feltöltéssel a drón 30 percig képes üzemelni.
  • Autonóm permetezőgép. Az autonóm permetező 650 literes tartállyal rendelkezik. Az extrém hasmagasság a teljes szezonban teszi lehetővé az alkalmazását. A permetező gumihevederes járószerkezete minimálisra csökkenti a talaj káros tömörítését.

3. Mesterséges intelligencia

  • Láss és permetezz technológia. A Blue River Technology cég megvásárlásával a John Deere olyan jövő generációs növényvédő technológiához jutott, amellyel nagymértékben csökkenthető a vegyszer felhasználás. A másodpercenként 20 képfelismerést végző nagy pontosságú kamerákkal, a mesterséges intelligenciájú rendszer képes megkülönböztetni a kultúrnövényt és a gyomot. Ezt követően az egyes szórófejek a gyomokat egyenként megsemmisítik.
  • Parancsnoki fülke. A John Deere cég új vezetőfülke koncepciót alkotott, amelyben az érintő képernyős monitor hálózatba foglalja az összes szerkezeti egységet és az irányító joystickot. A valós idejű időjárási adatok, az előre programozott beállítási adatok, valamint a munkaszervezési eljárások ismeretében a vezető fülke valóságos parancsnoki állomás szerint működik.
  • Nagyméretű permetező drón. A John Deere és a Volocopter társaság közös fejlesztésű VoloDrone nagyméretű permetező berendezése 9,2 m átmérővel és 18 rotorral rendelkezik. A cserélhető lítium-ion akkumulátorforrással működtetett elektromos hajtás egy töltéssel 30 percig képes permetezni. A VoloDrone berendezés távműködtetéssel irányítható, de előre programozott pálya mentén automatikusan is üzemeltethető. A drón flexibilis kialakítású keretrendszerére különböző munkavégző eszközök szerelhetők. Például permetezéskor két folyadék tartály, szivattyú és permetező keret helyezkedik el a kereten. Az alacsonyan repülő drón óránként 6 hektárt képes lepermetezni.

Forrás: https://www.agriculture.com/news/technology/john-deere-unveils-farm-of-the-future; John Deere Walldorf GmbH & Co. KG

Vektor - VEDD ÉS VIDD! - Még idén, rugalmas ügyintézéssel, készletről!

2019. december 12. 17:06

Mi a Vektornál törekszünk rá, hogy olyan termékportfóliót állítsunk össze, mely azon kívül, hogy kielégíti ügyfeleink igényit - hisz a legmagasabb szintű agrotechnikát garantálják-, egy fenntarthatóbb, környezetkímélőbb technológiát is képviseljen.

Case IH újdonságok az Agritechnicán

2019. december 10. 09:36

A Case IH új fejlesztéseinek széles skáláját (traktor, kombájn, bálázó) mutatta be a kiállításon, ahol az új LB436 HD bálázó a “Szalma és takarmány” kategóriában, míg a DataConnect az “Elektronika” kategóriában nyerte el az “Az év gépe 2020” díjat.

Permetező Unimog és öt felújított MB-Trac - Mercedes traktorszerelem Dunavecsén

2019. december 9. 14:38

Az elmúlt évtizedek egyik legkultikusabb márkáját jelentette és jelenti a Mercedes háromágú csillaga. Dunavecsén azonban nem személyautók viselik az emblémát, hanem mezőgazdasági gépek. Amikor ott jártunk, öt MB Trac és egy Unimog sorakozott fel Kiss László családi gazdaságának udvarán, hiszen egyetemista fiával már régóta imádja és gyűjti a német gyártmányú, univerzális erőgépeket.

Gépészet Videó

BKT gumiabroncsok az Agritechnicán

2019. december 2. 10:47

A Balkrishna Industries Ltd. (BKT) indiai gumiabroncsgyár a terepjáró abroncsok specialistája. A cég 1987-es alapítása óta foglalkozik a mezőgazdasági, ipari, földmunkagép, bányászati, ATV, és kertészeti járművek gumiabroncsainak fejlesztésével és gyártásával.

Agritechnica: bemutatkozik a központi magfeltöltésű Tempo L modellváltozat

2019. november 11. 14:20

Az új központi magfeltöltésű funkció a Tempo L vetőgép egyes modelljeihez lesz rendelhető, úgymint Tempo L 12, Tempo L 16, Tempo L 18 és Tempo L 24.  

E-Control Mobile alkalmazással kalibrálható Väderstad vetőgépek

2019. november 11. 14:50

Mivel az okostelefon vezeték nélkül kapcsolódik a Väderstad vetőgéphez, a gép kezelője szabadon mozoghat a gép körül a kalibrálás közben.

Kiosztották az AGRITECHNICA 2019 Innovációs díjait

2019. szeptember 26. 11:35

A zsűri az idei évben egy arany- és 39 ezüstérmet osztott ki. Az aranyérmet a John Deere Walldorf GmbH & Co. KG (a Joskin céggel közös) terméke a 8R traktorokhoz kifejlesztett eAutoPower gearbox e8WD hajtómű kapta.

A BPW megerősíti sikeres rendszerpartneri kapcsolatait a mezőgazdasági gépgyártókkal

2019. szeptember 17. 06:47

A BPW csoport sikeresen növekszik a mezőgazdasági gépgyártók egyik kedvelt rendszerpartnereként.