Gépészet
Gépészet

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

Körbálázás újragondolva – Pöttinger módon

Agrofórum Online

Európa vezető szálastakarmány gépgyártói között számon tartott Pöttinger cég 2015-ben mutatta be teljesen új, saját fejlesztésű és gyártású IMPRESS körbálázó családjának fix- és változókamrás változatát, amelyekkel újragondolták a körbálázás technikáját és a körbálázók műszaki felépítését.

E bálázók 2016-ban még csak az osztrák belpiacon voltak elérhetőek. Az azóta eltelt években legnagyobb felvevőpiacuk Franciaország mellett Németország lett, mely különösen ez utóbbi ország esetében figyelemre méltó teljesítmény a jelen lévő hazai neves márkák mellett. Az osztrák gyártó 2020-ra egy új gyáregység felépítésével éves szinten kb. 2000 db IMPRESS körbálázó gyártását tervezi.

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállításon Nemzetközi Termékfejlesztési Díj kategóriában az IMPRESS körbálázó 155 V változata prémium oklevelet is nyert. Éppen ezért úgy gondoltuk, érdemes röviden bemutatni e körbálázó családot és a náluk alkalmazott újdonságokat a bálázási szezonhoz közeledve.

A Pöttinger az IMPRESS körbálázókkal olyan műszaki megoldásokat vezetett be, amelyek elsődleges célja a takarmány legjobb minőségének elérése, a minimalizált teljesítményigény, a biztos bálaindítás a legnagyobb szárazságban és melegben is, a leggyorsabb és legegyenletesebb anyagáram, a legkiválóbb rendfelszedő talajkövetés, a legegyenletesebb szeletelt anyagminőség.

Az IMPRESS körbálázó család fixkamrás változata 1,2 x 1,2 m, a változókamrás kivitelek pedig 0,8-1,5 m vagy 0,8-1,8 m átmérőjű körbála készítésére képesek.

Összességében egy nagy munkasebességű, könnyű meghajtású, szeletelésre és szenázskészítésre is egyaránt alkalmas, a bálázandó termények milyenségéhez jól igazodó körbálázó családot sikerült a Pöttingernek megalkotnia, amelynél a cég mérnökei 12 db szabadalommal védett újítást vezettek be.

Az IMPRESS bálázókban alkalmazott rendfelszedő és továbbító egység a PÖTTINGER rendfelszedő kocsikból érkezett. A rendfelszedő sebessége szinkronizált a továbbító rotor és a középre hordó két-két oldalcsiga sebességével, amellyel a nagy sebességű bálázásnál esetlegesen fellépő eltömődések, feltorlódások küszöbölhetők ki.

Az EASY-MOVE késgerendelynek köszönhetően az üzemeltetés egyszerűbb, ergonomikusabb és biztonságosabb

A rendfelszedő egység talajkövetése 12-12 cm-t képes oldalirányban kiegyenlíteni, így egyenetlen talajokon is használható. Öt sor rugóssúly van rajta, és a két oldalán a 2-2 csiga vezérelten hordja középre az anyagot.

Ami a szeletelő szerkezetet illeti, az IMPRESS bálázók MASTER kivitelben 16 késsel, PRO kivitelben pedig 32 késsel érhetők el. A 32 késes változatnál 3,6 cm az elméleti vágáshossz, ami már vetekszik egy silózó vagy felszedő kocsi szecskaméretével.

A rendfelszedő utáni továbbító rotor nagy átmérőjű, 650 mm-es, ennek köszönhetően nagy felületen találkozik a továbbítandó anyaggal, amelyet a felfelé irányuló forgása révén egyenes, felső pályás anyagárammal, szögtörés nélkül továbbít a bálakamra belsejébe. A szeletelő szerkezet kései – melyek természetesen kiiktathatók – a rotor fölött helyezkednek el, így, ha tartósan nem használjuk azokat, akkor sem tudnak szennyeződésekkel berakódni.

A TWIN BLADE kések kialakítása egyedi megoldású, ugyanis mindkét oldaluk élezett. Az EASY MOVE oldalra kihúzható késtartó a kések egyenkénti egyszerű forgatását, cseréjét, és a könnyű késszámbeállítást (Pre-Selection egyedi vágókésszám-beállítás) teszi lehetővé.

Az IMPRESS körbálázóknál alkalmazott Perfect Flow egyenes, felső anyagáram nagy előnye, hogy eltömődés esetén hidraulikus felső nyitású eltömődésgátlóval nem a talajra juttatjuk az eltömődött anyagot, hanem befelé, a bálakamra belsejébe, így a bálázási veszteség jelentősen csökkenthető. A másik előnye pedig az, hogy a felfelé kinyitott bálaajtóval majdnem 50%-kal növelhető az anyagáram átömlési keresztmetszete, így sokkal több anyag kényszeríthető át ezen a megszélesített csatornán keresztül, mintha visszazárt ajtóval működtetnénk a bálázót. Mindez pl. szalmabálázásnál 20-30%-kal nagyobb bálázási sebességet tesz lehetővé.

Az IMPRESS bálázó család lelkét a felső vezetésű anyagáram adja

A továbbító rotor után, akár fix-, akár változókamrás változatról beszélünk, 4 db indítóhengerre kerül az anyag. Ezek az indítóhengerek gyakorlatilag a beérkezett anyag pörgetésére szolgálnak, a bála magját képezik, és főleg a változókamrás kivételű bálázóknál már mint egy kisbálát, elkezdik azt kíméletesen előtömöríteni.

Természetesen a magtömörség több fokozatban állítható, attól függően, hogy lucerna-, széna- vagy szalmabálát készítünk. A négy indítóhenger előnye – a gyors bálaindítás és -képzés mellett – a két gumihevederes bálázókhoz képest, hogy nem tömörítik túl még a legkeményebb fokozatban sem a bálamagot, így pl. kicsit nedvesebb lucerna esetében is a bála közepe nem rohad, nem nedvesedik be, nem kell emiatt terményt kidobni.

Az IMPRESS bálázók ISOBUS alapú vezérléssel is elérhetők. A központi olajzás mellett a meghosszabbított zsírzóvezetékeken keresztül a központi zsírzás szintén megtalálható alapfelszereltségként rajtuk, sőt automata zsírzó is rendelhető ezekhez a gépekhez.

A hatékony és kíméletes bálaindításáért négy darab acélgörgő felel

Megfelelő nagy munkasebességű (akár 20-22 km/óra) működtetésükhöz és mozgatásukhoz sík terepen, ha nem használjuk a szeletelő késeket, 80 LE-s, dimbes-dombos területeken, ill. szeletelőkések használata esetén legalább 100 LE-s erőgépet javasol a hazai forgalmazó e bálázókhoz, amelyekkel akár 8-10 ezer bála is elkészíthető egy szezonban.

Kerner, ezzel csak nyer! ORSZÁGOS KERNER ROADSHOW

2019. július 17. 09:53

Kedves Magyar Gazdák! Gyertek, tartsatok velünk, találkozzunk az országos körút valamelyik állomásán!

A két Güttler talajművelő eszköz a legtöbbet használt gép a gazdaságban

2019. július 5. 05:47

A Güttler a SuperMaxx-ot mint 4 évszakos kultivátort kínálja, mely alkalmas: talajszellőztetéshez, felületnöveléshez, tarlóhántáshoz, köztes növények vetéséhez és fagyos talajok műveléséhez.

Talajlazító ajánlat hazai referenciákkal és videókkal

2019. július 4. 13:51

A talajlazítás fontosságát nem lehet elégszer kihangsúlyozni, a megfelelő időben és módon végzett lazítás látványos eredményeket hozhat a termelésben. A talajlazító alkalmazásával javíthatjuk talajaink állapotát, megszüntethetjük a károsan tömörödött eke- és tárcsatalp réteget. A lazított talajrétegben a víz mélyebbre jut, növekszik a talaj levegőtérfogata és felgyorsul a talaj biológiai élete.

Gépészet Videó

A John Deere cég új fejlesztéseket jelentett be az S700 kombájnok 2020. évi modelljeire

2019. július 4. 09:38

A John Deere cég ismertette az S700 kombájnok 2020. évi újdonságait: fejlett automatizálás, adat kezelés, szalmaelhelyezés.

Kaszáktól az önjáró silózókig - Országjárás Krone gépekkel

2018. június 21. 16:31

A rendezvényen a Krone teljes géppalettáját felvonultatták, a kaszáktól a rendképzőkön át a bálázókig, de lucernában látható volt a Big X 530 önjáró silózó is.

Gépészet Képgaléria Videó

Félmilliárdos támogatást kap a magyarországi mezőgépgyártó

2018. június 17. 19:14

A bálázókat gyártó cég a támogatott fejlesztés keretében új megmunkáló berendezéseket állít be és 665 négyzetméterrel bővíti gyártócsarnokát.

Komplex PRONAR zöldsor ajánlat a DORKER-től

2018. május 18. 10:51

A szálastakarmányok betakarításának minősége meghatározza az állattenyésztésünk mennyiségi és minőségi paramétereit, sőt nemcsak gyarapodási, hanem állategészségügyi mutatókban is jelentkezik hatása.

Praktikus megoldások a bálák elhelyezéséhez - Innovatív bálagyűjtők

2018. május 28. 06:37

A Krone a hasáb nagybálák, a John Deere a hengeres nagybálák rendezésére mutatott be berendezéseket.