Gyomirtás
Gyomirtás

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

Corteva Agriscience

A kultúrnövények terméshozamát és a termés minőségét jelentősen meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredményessége.

Az egyre emelkedő átlag hőmérséklet és a szűkülő növényvédő szer kínálat miatt a gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni, termelékenységük és jövedelmezőségük maximalizálása érdekében.

Magyarországon a kukoricában legnagyobb károkat okozó gyomnövények a parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, disznóparéj fajok, selyemmályva, muhar- és köles fajok. Nagy gondot okoz a gyomirtószer toleráns napraforgó gyomirtása, valamint egyre nagyobb területen a rezisztens évelő fenyércirok is kihívás elé állítja a gazdákat.

Meleg tél, forró nyár

A fent említett gyomfajok terjedését nagy mértékben elősegíti a légköri szén-dioxid koncentráció és a napi átlaghőmérsékletek emelkedése. Az elmúlt tél ismét melegebb volt az átlagnál, februárban és márciusban sokéves melegrekordok dőltek meg, és az előttünk álló nyárra is átlag feletti hőmérsékleteket jósolnak az előrejelzési modellek.

Ezek az időjárási körülmények, még átlagos csapadék mennyiség mellett is, általában rontják a preemergens gyomirtási kezelések hatékonyságát és tartamhatását. Emiatt folytatódni látszik az elmúlt évek tendenciája, miszerint a gazdálkodók nagyobb arányban részesítik előnyben a posztemergens gyomirtási lehetőségeket.

A gyomnövények kelése után a gazdák pontosabban, a terület gyomflórájához igazítva tudják kiválasztani a megfelelő gyomirtó szert, amivel akár jelentős költséget is megtakaríthatnak.

Bővülő termékpaletta

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan bővíti termékpalettáját és innovatív megoldásaival olyan gyomirtó szereket fejleszt, amelyekkel a gazdák igényeit hatékonyan tudja kielégíteni.

Ennek új példája a kukoricában az idei évtől Magyarországon is elérhető Principal® Forte gyomirtó szer, ami az eddig is sikerrel használt Principal® család megújulását jelenti, hiszen a jól bevált hatóanyagokat (rimszulfuron, nikoszulfuron és dikamba) tartalmazza a korábbitól eltérő arányban, széfenerrel kiegészítve.

Ezzel a gazdálkodók magasabb hatékonyságot érhetnek el az egyszikű gyomnövényekkel szemben és a kijuttatást még inkább a gyomnövények fejlettségéhez igazíthatják. A megújult Principal® család használatával a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen a gazdák jó hatékonysággal védekezhetnek pontosan akkor, amikor azok érzékeny stádiumban vannak.

Kiss Gábor, az őszi búza vetőmagelőállítással, kukorica, napraforgó és repce termesztésével foglalkozó Kiss és Társa Bt. tulajdonosa, így nyilatkozott a Principal® Forte kísérletek eredményei kapcsán:

A minél gyakrabban előforduló száraz évjáratok következtében érdemes olyan gyomirtó szereket használni kukoricában, amelyek széles hatásspektrummal rendelkeznek. A termék látványosan kiváló hatékonysággal irtotta a selyemmályvát, a disznóparéjt és még a varjúmákot is. Idén is mindenképpen fogom használni a terméket a hatékonysága miatt.

A Corteva továbbra is olyan megoldásokat fejleszt a gazdákkal és az érdekelt felekkel együttműködve, amelyek megfelelnek az európai uniós szabályozásoknak, valamint biztonságosan és hatékonyan használhatóak a legnagyobb károkat okozó gyomnövények ellen.

A Corteva Principal® Forte gyomirtó szerrel kapcsolatos további tájékoztatást a gazdálkodók a vállalat honlapján találnak, a termék elérhetőségével kapcsolatban pedig regionális képviselőik és szaktanácsadóik állnak rendelkezésükre.

Dr. Lukács Domonkos, a Corteva Agriscience gyomirtó szer termékmenedzsere

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az aszat visszaszorítása

2024. július 15. 13:10

Bár megjelenése fenyegető, és néha rendkívül invazívvá válhat, nem olyan nehéz visszaszorítani, mint sok más fajtát.

A mechanikai gyomirtásé a jövő!

2024. március 8. 05:40

A mechanikai gyomirtás visszatérését lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben. Az ökológiai gazdálkodásban eddig is alapvető volt, de most már a teljes szántóföldi növénytermesztésben a reneszánszát éli!

BuXa csomag - Pénztárcakímélő megoldás kalászosokban

2024. március 5. 05:40

Az őszi kalászosok gyomirtása a múlt év csapadékos időjárása miatt nagyon sok gazdaságban elmaradt. Ennek eredményeképpen a megszokottnál nagyobb felületen várható tavaszi gyomirtás az őszi kalászosokban.

Ha őszi gyomirtás, akkor Legato Trio – Gyomirts most, fizesd ki tavasszal!

2023. augusztus 29. 05:40

Az őszi előkészületek és a tavaszi tervezés mindig kihívás elé állítja a mezőgazdaságban dolgozókat. Az évszakok és a terméshozamot befolyásoló időjárási tényezők változása megkívánja a növénytermesztési stratégiák finomhangolását. Ahhoz, hogy kalászos gabonáinak nagyobb esélyt adjon a jó termésre a gyomirtási stratégia kialakításánál nem szabad lemondani az őszi gyomirtás nyújtotta lehetőségekről, előnyökről.

Rossz termésjelentésekre számít a piac

2024. február 7. 14:10

Alapvetően emelkedtek az árak a terménypiacokon a keddi kereskedési napon, csak az amerikai kukorica kurzusa jelentett kivételt a főbb piacokon. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Az USDA jelentésének hatására emelkedtek az árak

2022. április 9. 10:13

Európában mind a négy kiemelt agrártermék drágult, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza is.

Jelentősen csökken a kukorica vetésterülete Ukrajnában

2022. december 22. 09:17

Ukrajna kukoricatermése idén 22-23 millió tonnára csökkenhet a 2021-es 41,9 millióról, mert az orosz invázió miatt csökkent a betakarított terület nagysága.

Fellélegezhetnek Békésben: a napraforgó és a kukorica hozama is tisztességes lett

2023. október 4. 17:10

Rekordtermés is születhetett volna idén napraforgóból és kukoricából, de Békésben alighanem az átlagos hozammal is elégedettek a gazdák. Már csak a felvásárlási ár csüggesztő.