Gyümölcs
Gyümölcs

Lefékezhető-e még a moníliás betegségek további terjedése? Érdemes, kell-e még permetezni ellenük?

Lefékezhető-e még a moníliás betegségek további terjedése? Érdemes, kell-e még permetezni ellenük?

Agrofórum Online

Három monília gomba faj fertőzi a csonthéjas gyümölcsfáinkat. A károsításuk helyét, felismerhetőségüket a következő táblázat foglalja össze:

Monilia faj nevegazdanövénykörfertőzött növényi részekokozott tünetek
Monilia fructigenaalmatermésűek és csonthéjasokcsak a termést fertőzi sebzéseken keresztülbarna rothadás, okkersága gombatelepek (sztrómák) gyűrű alakban rendezve a seb körül
Monilia laxacsonthéjasokvirág és hajtásfertőzésvirágzat hirtelen elhal, követi a hajtás hervadása, elhalása
  termés fertőzés sebzéseknélbarna rothadás, szürke színű elszórt gombatelepek (sztrómák)
Monilia fructicolaelsősorban csonthéjasok, de almatermésűek istermésfertőzés ép gyümölcshéjon át isbarna rothadás, szürke színű nagyméretű gombatelep (sztróma) bevonat a gyümölcs héján

A gyümölcsfertőző monília néven ismert M. fructigena csak a terméshéj sebzésén hatol be, leggyakrabban rovarkártétel után, esetenként jégverés vagy szélvihar okozta sebek keletkezésénél. A gyümölcs húsa belül barnul, puhul, megrohad, az elváltozás gyorsan terjedő. A betegségnél a védelem alapja rovarok elleni (pl. cseresznyelégy, gyümölcsmolyok) megelőző védekezés.

Levélnyélen és levélen kifejlődött szürke színű sztrómák

A virágzáskor fertőző M. laxa felszaporodása, járványa párás, hűvös, elhúzódóan esős időjárásnál várható. A virágon behatoló gomba hatására a virágzat gyorsan elbarnul, elhal, de lógva rajta marad a hajtáson hosszú ideig, gyakran hónapokig. A gomba a fejlődő hajtásba, a friss levelekbe is belehatol, azok is lankadnak, elhalnak. A fertőzött növény kinézete olyan, mintha leforrázták volna. A hajtás kártétele a jelentős, a gomba micéliuma belenő a hajtásba, gyorsan halad tovább, az ágak, a törzs felé. Ebben a stádiumában már nem lehet befolyásolni a kórokozót kémiai anyaggal. A gyümölcsökön is károsít, sebzések nyomán hatol be. Az érés közeledtével, a gyümölcsök cukortartalmának növekedésével válik jelentőssé. Kártétele azonos a M. fructigena okozta rohadással, de ez a monília faj a gyümölcs felszínén elszórt, szürke színű gombatelepek fejlődését idézi elő.

M. fructicola a még zöld gyümölcsök ép héján is behatol, hasonló színű és lefolyású rothadást okoz, mint az előzőekben leírt monília fajok, és a termés felszínén szürke színű, nagy felületű, gyakran az egész gyümölcsöt beborító gombatelepeket fejleszt. Ellene sajnos a korábbi gyakorlattól eltérően a termésfejlődés alatt is szükség lehet megelőző permetezésekre. Ez a Monilia faj kifejezetten meleg igényes, későbbi megjelenésű, károsítása a nyári időszakra esik.

Fertőzött, lankadó kajszihajtás

A terjedőben lévő vándorpoloskák okozta szúró kártételek is fokozzák a terméseken előforduló moníliás kártételek gyakoriságát. Mivel valamennyi monília gombafaj a fákon, annak kérgén, a fennmaradt gyümölcsmúmiákon telel, a téli lemosó permetezés elengedhetetlen. Erre alkalmas valamennyi réz hatóanyagot tartalmazó gombaölő szer. Vegetációs időszakban a virág és gyümölcsfertőző moníliák ellen a következő hatóanyagok engedélyezettek: a szabad forgalmú ciprodinil, fenhexamid, fenpirazamin, penkonazol, ciprodinil + fludioxomil, boszkalid+piraklorstrobin és a II. forgalmi kategóriás fluopiram, izofetamid, tebukonazol, tebukonazol+ fluopiram. Valamennyi felszívódó hatású.

Virágfertőzésnél a nyílás kezdetén a tömeges virágzáskor és a sziromhullás idején ajánlott kezelni a fákat a felsoroltak valamelyikével. A 3 permetezés közül az utolsó, a sziromhullás utáni a hajtásvédelmet szolgálja. A kontakt hatású tribázikus rézszulfát is alkalmazható csökkentett dózisban Az idei szezon az utolsó a szintén kontakt hatású mankoceb alapanyagú fungicidek monília elleni felhasználására.

Fertőzött levélnyél

A jelenlegi extrém időjárás miatt a moníliák elleni védelem gyakorlata átgondolásra, módosításra szorul. Az elmúlt hetek alatt folyamatosan, napokon keresztül csíráztak a monília konídiumok, és fertőzésre alkalmas volt a gyümölcsfák állapota: folyamatosan vagy nedvesek voltak a levelek az esőtől vagy igen magas volt a levegő páratartalma. Napokban folytatott vizsgálataink szerint a fákon maradt elhalt, fertőzött virágokon, virágkocsányokon, leveleken és levélnyeleken, zöld hajtásokon a monília gomba telepei sűrűn tenyésznek, sűrűn képződnek a szürke színű sztrómák, aktívan szórják fertőző konídiumaikat.

Elhalt cseresznyevirágot beborítja a Monilia laxa

A megszokott gyakorlattól eltérően sürgősen és ismételten permetezés(ek) szükséges(ek) a gomba szaporodásának leállítására, ha még gyümölcsöt szeretnénk idén szüretelni. A fentiekben felsorolt szisztemikus hatású gombaölő szerek mellett, azokkal együtt javasolt használni a kontakt hatású gombaölő szerek valamelyikét is.

Ahol a fakorona elérhető, és van rá munkaerő, a fertőzött, tünetes hajtások, ágak visszacsonkolása jól kiegészíti a kémiai védekezést, azzal is csökkenthető a gomba extrém fertőzési nyomása. Visszavágásnál az egészséges fás részből ajánlott 15-20 cm szakaszt eltávolítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A téli hónapok hideghatása a gyümölcsfáinkra 

2024. február 13. 14:10

Az utóbbi évek megfigyelései alapján kijelenthetjük, hogy egyre jobban csökken a téli fagyos napok száma. Idén februárban a melegrekord is megdőlt (Szeged, 20,2 ℃).

Lemosó permetezések időszaka

2024. február 7. 05:40

A tavaszi lemosó permetezés hasznos fegyver lehet a hozzáértő kertészek kezében egy sor kórokozó és kártevő ellen, de egyáltalán nem mindentudó csodaszer.

Mikor ébrednek a gyümölcsfák?

2024. február 6. 10:10

Itt, a mérsékelt égövben a gyümölcsfák, éppúgy mint a lombhullató erdei fák is, téli álmot alszanak. Ez a környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodás szép példája. Csak így tudják átvészelni a telet.

Tavaszi fagyok: egyre nagyobb veszélyben a hazai gyümölcstermesztés

2024. február 1. 15:10

A telek enyhülése és rövidülése miatt a növények vegetációs időszaka egyre korábban kezdődik, mint ahogyan azt a tavaszi fagyok követni tudnák. Különösen a korai rügyfakadású gyümölcsökre (kajszi, meggy, alma, szőlő) jelent évről-évre növekvő veszélyt a tavaszra, mint átmeneti évszakra jellemző gyakori fagy és hideg.

Virágzáskor csak méhkímélő technológiával védekezhetünk

2020. április 7. 12:45

A fák és az aljnövényzet virágzása miatt csak méhkímélő növényvédelmi technológiával permetezhetünk az ültetvényekben.

A monília elleni védekezés virágzáskor

2020. március 31. 08:17

Csonthéjas gyümölcseink esetén kiemelt figyelmet kell fordítani a virágzáskor fertőző kórokozók, köztük a legveszélyesebb: monília elleni védekezésre. Ráadásul most az időjárás is hajlamosít a járvány kialakulására, hiszen a melegebb napokat hűvösebb, csapadékosabb, párás napok váltogatják, ami nagyon kedvező a monília számára.

Növényvédelmi teendők a gyümölcsösökben virágzáskor

2022. április 13. 05:36

Az április hónap a gyümölcstermesztő gazdák számára leginkább a virágzásról szól, valamint a hozzá kapcsolódó különböző teendőkről.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.