Határszemle
Határszemle

A gabonavírusok ellen most kell védekeznünk …

A gabonavírusok ellen most kell védekeznünk …

Agrofórum Online

… egészen pontosan az azokat terjesztő vírusvektor rovarkártevők ellen.

1.-2. kép Erős vírusfertőzés tünetei a 2019-ben készült felvételeken

A gabonavírusokat emlegetve felmerülhet a kérdés, érdemes egyáltalán foglalkoznunk az őszi kalászosainkat rendre megfertőző vírusbetegségekkel? Okozhatnak bajt? A válasz mindkét kérdésre az, hogy igen! Egyre változó körülmények közepette vagyunk kénytelenek gazdálkodni, amelyek megkövetelik, hogy eddig kevés figyelmet érdemlő tényezőkre is nagyobb gondot fordítsunk. Talán többen is emlékeznek a 2019-es évjáratra, amikor sok búzaállományban mutatkoztak sokak számára ismeretlen, sárgulással, vörösödéssel, törpenövéssel járó tünetek (1.-2. kép). Akkortájt nagy számú minta került be laborvizsgálatra, amely sorra erősítette meg a vírusfertőzés tényét. Mindez 2018 hosszan tartó, száraz és meleg őszi időjárásának volt köszönhető, amelynek során a levéltetvek és a kabócák hosszan aktívak maradtak és tömegesen adták át a vírusfertőzést. Valamint annak, hogy nem védekeztünk ellenük!

3. kép Vírusfertőzött és egészséges növények az áttelelt állományban

A kalászos gabonáinkat több vírusos megbetegedés is képes fertőzni, amelyek közül talán kettőt érdemes kiemelni, az árpa sárgatörpeség vírusát (BYDV), valamint a búza törpülésvírusát (WDV). Mindkettő hasonló tünetekkel jelentkezik, a fertőzött növények levelei sárgulnak, vörösödnek, majd barnulnak, növekedésükben az egészséges növényektől elmaradnak (3. kép), kalászt nem nevelnek, vagy ha igen, az többnyire legalább részben üres. Mindkét vírusra igaz, hogy vírusvektor szervezetek által fertőznek, az árpa sárgatörpeség vírusát levéltetvek, míg a búza törpülésvírusát kabócák, többnyire a csíkos gabonakabócák terjesztik.

Mikor számíthatunk komolyabb vírusveszélyre? Minden olyan körülmény, ami lehetővé teszi, hogy a fent említett kártevők hosszan aktívak lehessenek az állományban, növeli a vírusfertőzés kockázatát. Ilyen helyzet akár technológiai okok miatt is előfordulhat, pl. amikor nagyon korai vetésidőt alkalmazunk. Egyre terjed a termesztéstechnológia, amelynél csökkentett magmennyiséggel a megszokottnál akár jóval korábban is földbe kerülhet a vetőmag. Ugyancsak veszélyes helyzetet teremthet a hosszan tartó, meleg és száraz őszi időjárás, a komolyabb fagyok későbbre tolódása. Ilyen esetekben folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a kártevők betelepedését, és szükség szerint egy -vagy akár több- rovarölő állománykezeléssel csökkenteni az egyedszámukat. Mivel sajnos a vetőmagra felvitt hosszú hatású neonikotinoid-típusú rovarölő hatóanyagok felhasználása már nem engedélyezett, ez maradt az egyetlen érdemi védekezési lehetőségünk.

4.-5. kép A levéltetvek már most is megtalálhatók a növényeken
6.-7. kép Kabócákból kifejezetten sokat láthatunk, így a csíkos gabonakabócából is

Ha most kimegyünk a gabonavetésekbe, a lehullott csapadéknak köszönhetően soroló, sőt, helyenként már egészen szép árpa- és búzaállományokat is láthatunk. Közelebbről megnézve őket sok növényen találunk máris levéltetveket (4. kép), szárnyas és szárnyatlan egyedeket egyaránt (5. kép). Nagy számban fogunk látni szerteszéjjel ugráló kabócákat (6.-7. kép) is, amelyek felszaporodásának az idei száraz és meleg évjárat igencsak kedvezett. A vírusvektorok tehát ott vannak, ráadásul most talán még az időjárásunk is melegebbre fordul. Ha ez tartósnak ígérkezne, egy rovarölő állománykezelés megtérülő beruházás lenne. Az, hogy tényleg az lett volna-e, sajnos csak tavasszal derül ki, de akkor már késő!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

Kártevők az őszi repcetáblákon, II. rész

2023. szeptember 22. 15:10

Az őszi káposztarepce a kártevők körében olyannyira kedvelt növény, hogy egyetlen cikkben fel sem lehetett sorolni mindannyiukat. Következzenek most az első részből kimaradó fajok.

Árpabajok egy csapadékos évjáratban

2023. május 24. 09:40

Gyökeresen más évjáratot élünk most, mint egy évvel ezelőtt. Míg egy éve ilyenkor már a vízhiány tüneteit voltunk kénytelenek nézni a tábláinkon, most éppen ellenkezőleg, a csapadékos évjárat hatásait láthatjuk.

Beszéljünk a gabonavírusokról!

2022. szeptember 23. 09:12

A gabonavírusok kalászos gabonáinkat a tenyészidőszak egésze alatt fenyegető kórokozók, amelyek jelentőségét gyakran alábecsüljük.