Sokan gaznak tekintik, ami tönkreteszi a pázsitot, noha a pitypang (Taraxacum) értékes gyógynövény, amelynek minden része ehető és rengeteg egészségügyi előnnyel jár.
A gyermekláncfű levelei, gyökerei és virágai csodálatos hatással vannak az emberi szervezetre. Nem véletlen, hogy az emberek évszázadok óta használják a pitypangot gyógynövényként a hagyományos és az alternatív gyógyászatban.
A növény virágai, levelei és gyökerei nem csak a tányéron mutatnak jól, de gyakran megtalálhatóak gyógyteákban és étrend-kiegészítőkben is, ahol természetes gyógyszerként használják a vércukorszint-szabályozás támogatására, valamint a bőr, a máj és a szív egészségének javítására.
Íme a gyermekláncfű 13 lehetséges egészségügyi előnye:
1. Rendkívül tápláló
A pitypang a gyökerétől a virágáig rendkívül tápláló növénynek számít, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. A pitypang levele főzve vagy nyersen is fogyasztható, és kiváló A-, C- és K-vitamin-forrás, emellett E-vitamint, folsavat és kis mennyiségben más B-vitaminokat is tartalmaz.
A pitypang zöldje számos ásványi anyagot, többek között vasat, kalciumot, magnéziumot és káliumot is tartalmaz. Gyökere inulinban gazdag, ami támogatja az egészséges bélbaktériumok szaporodását és fenntartását az emésztőrendszerben. A pitypang gyökeret gyakran kiszárítják és teát készítenek belőle.
2. Antioxidánsokban gazdag
A gyermekláncfű értékes antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket (amelyek hozzájárulnak a krónikus betegségek kialakulásához, ha a szintjük túl magasra emelkedik a szervezetben). A gyermekláncfű nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint, amely védelmet nyújt a sejtkárosodás és az oxidatív stressz ellen.
3. Gyulladáscsökkentő hatású
A gyermekláncfű a benne lévő polifenoloknak köszönhetően csökkentheti a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. A gyulladás az immunrendszer természetes válasza a sérülésekre vagy fertőzésekre. A krónikusan fennálló gyulladások azonban tartósan károsíthatják a szöveteket. A legújabb vizsgálatok során a pitypangból kivont vegyületekkel kezelt sejtekben jelentősen csökkent gyulladásmarkereket figyeltek meg.
4. Segíthet a vércukorszint kezelésében
A cikória és a klorogénsav a gyermekláncfű két olyan bioaktív vegyülete, amely segíthet a vércukorszint csökkentésében. A kísérletek szerint ezek a vegyületek javíthatják az inzulin – a vércukorszintet szabályozó hormon – kiválasztását és a glükóz (cukor) felszívódását az izmokban. Ez a folyamat javítja az inzulinérzékenységet és csökkenti a vércukorszintet.
5. Csökkentheti a koleszterin- és triglicerid-szintet
A pitypangban található egyes vegyületek csökkenthetik a triglicerid- és koleszterinszintet, amelyek a szívbetegségek kulcsfontosságú kockázati tényezői. A pitypangban található polifenolok közül néhány, például a flavonoidok és a hidroxifahéjsav-származékok koleszterin- és triglicerid- szint-csökkentő tulajdonságokkal rendelkezhetnek. A gyermekláncfűnek szívvédő hatása lehet, beleértve a koleszterinszint csökkentését is.
6. Csökkentheti a vérnyomást
Bár egyesek azt állítják, hogy a gyermekláncfű csökkentheti a magas vérnyomást, még kevés vizsgálatot végeztek el ebben a témában. A nyugati orvoslásban a vízhajtó gyógyszereket arra használják, hogy megszabadítsák a szervezetet a felesleges folyadéktól, ami hozzájárul ahhoz, hogy a vérnyomás szintje alacsonyabb legyen.
A gyermekláncfű hatékony vizelethajtó. Káliumot is tartalmaz, egy olyan ásványi anyagot, amely szintén a vérnyomás csökkentésével hozható összefüggésbe. Így ez a növény káliumtartalma miatt közvetve befolyásolhatja a vérnyomást. Ez a hatás nem csak a gyermekláncfűre jellemző – minden káliumban gazdag ételre vonatkozik.
7. Hozzájárulhat a máj egészségéhez
Egyes állatkísérletek arra utalnak, hogy a gyermekláncfű-kivonat védelmet nyújthat a májkárosodás és a májbetegségek ellen. Egy állatkísérlet szerint a gyermekláncfűgyökér-kivonat segített megelőzni a májkárosodást patkányoknál, akiknél indukált májelégtelenséget idéztek elő. Más állatkísérletek kimutatták, hogy a gyermekláncfű kivonat csökkentette a májban tárolt felesleges zsírt, így védelmet nyújthat az oxidatív stressz ellen.
8. Serkentheti a fogyást
Egyes kutatások arra utalnak, hogy a pitypang és a benne lévő értékes vegyületek támogatják a fogyást. A pitypang azon képessége, hogy javítja a szénhidrát-anyagcserét és csökkenti a zsírfelszívódást, fogyáshoz vezethet. Ezt az elméletet azonban még nem sikerült tudományosan bizonyítani.
9. Rákellenes hatású lehet
Talán az egyik legérdekesebb egészségügyi állítás a pitypangkivonattal kapcsolatban az, hogy képes megakadályozni a rákos sejtek növekedését a szervezetben. Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a gyermekláncfűgyökér-kivonat beadása módosította a mellrákos sejtek növekedésének és terjedésének elfojtásában részt vevő specifikus útvonalakat.
Más klinikai vizsgálatok arra a megállapításra jutottak, hogy a gyermekláncfűgyökér kivonat lassíthatja a rákos sejtek növekedését máj-, vastagbél-, prosztata- és gyomorszövetben.
10. Támogathatja az egészséges emésztést és segíthet székrekedés esetén
A pitypangot a hagyományos gyógyászatban gyakran használják a székrekedés kezelésére és az emésztés javítására. Egy kísérlet a pitypangkivonattal kezelt patkányoknál a gyomor-összehúzódások és a gyomorürítés sebességének jelentős növekedését tapasztalta. A gyermekláncfűgyökér inulinban is gazdag, amely csökkenti a székrekedést és elősegíti a táplálék mozgását az emésztőrendszeren keresztül.
11. Erősítheti az immunrendszert
A gyermekláncfűnek antimikrobiális és vírusellenes tulajdonságai vannak, amelyek támogatják a szervezet fertőzésekkel szembeni küzdőképességét. A gyermekláncfű-kivonat jelentősen csökkenti a vírusok szaporodási képességét, valamint védelmet nyújt a káros baktériumok és gombák ellen.
12. Hasznos bőrápoló szer
A gyermekláncfű-kivonat védelmet nyújthat a napfény, az öregedés és a pattanások okozta bőrkárosodás ellen. Egy vizsgálatban a pitypangkivonatból készült főzet megakadályozta a bőrkárosodást, amikor közvetlenül az UVB-sugárzásnak való kitettség előtt vagy utána alkalmazták.
A gyermekláncfűgyökér-kivonat fokozta az új bőrsejtek termelődését, ami támogathatja a bőr megjelenését az öregedés során. Emellett a gyermekláncfű kivonat csökkentheti a bőr gyulladását és irritációját, miközben növeli a hidratáltságot és a kollagéntermelést. Ez hasznos lehet a pattanások bizonyos típusainak megelőzésében és kezelésében.
13. Támogathatja a csontok egészségét
A gyermekláncfűben lévő tápanyagok hozzájárulnak az erős, egészséges csontokhoz. A pitypang zöldje remek kalcium- és K-vitamin-forrás, amelyek döntő szerepet játszanak a csontok egészségében.
Felhasználása:
Jelenleg nincsenek egyértelmű adagolási irányelvek, mivel nagyon kevés humán kutatást végeztek még a témában. A rendelkezésre álló adatok azonban a következő adagokat javasolják (erről érdemes megkérdezni a gyógyszerészeket is):
- Friss levelek: naponta 4-10 gramm,
- Szárított levelek: naponta 4-10 gramm,
- Levéltinktúra: naponta háromszor 0,4-1 teáskanál (2-5 ml),
- Friss levélből kivont lé: naponta kétszer 1 teáskanál (5 ml),
- Folyékony kivonat: naponta 1-2 teáskanál (5-10 ml),
- Friss gyökerek: napi 2-8 gramm,
- Szárított por: naponta négyszer 250-1000 mg.