Házikert
Házikert

A levéltetvek jelenlétének 5 korai jele

A levéltetvek jelenlétének 5 korai jele

Agrofórum Online

A kertet megtámadó kártevők közül a levéltetvek a legrosszabbak, mivel nem csupán a leveleket vagy terméseket csócsálják meg, hanem szó szerint kiszívják a növényekből az életet. Kolóniáik rémes pusztítást végeznek, miközben súlyos növénybetegségeket hordoznak és terjesztenek.

A levéltetvekről

Az Aphididae családba mintegy 5000 faj tartozik. A levéltetvek aprók, 2–3 milliméter hosszúságúak. Sok fajtájuk zöld, de lehetnek feketék, vörösek, sárgák, barnák, rózsaszínűek vagy szürkék is. Léteznek szárnyatlan és szárnyas változatok.

A levéltetvek terjedése

Egy nőstény levéltetű akár két hét alatt 50–100 petét is lerakhat. Amikor egy gazdanövény egészségi állapota megromlik, néhány egyed szárnyakat fejleszt, hogy egy másik gazdanövényre repüljön, és egy teljesen új, többgenerációs kolóniát hozzon létre.

A levéltetű-fertőzés 5 jele

A levéltetű-fertőzés általában apránként és csak egy növényen jelentkezik. A kolóniák korai felismerésével minimalizálhatjuk a károkat. A következőkre érdemes odafigyelnünk:

Legyengült vagy eltorzult növények
Súlyos fertőzés esetén a levéltetvek okozta élősködésre érzékeny növények levelei megsárgulnak, megcsavarodnak vagy bepöndörödnek. Néhány levéltetűfaj gócokat okoz a száron, a leveleken vagy a gyökereken.

Kis fehér pelyhek a növények körül
Születésük után a nimfák négy fejlődési szakaszon mennek keresztül, mielőtt kifejlett levéltetvekké érnek. Minden egyes metamorfózis során egy kicsit nagyobbra nőnek, és ledobják a bőrüket, apró fehér pelyheknek látszó dolgokat hagyva maguk után a talajon.

Mézharmat a lombozaton
A levéltetvek által megemészteni nem tudott táplálék mézharmat formájában marad hátra a növényeken. A mézharmat könnyen észrevehető a leveleket, szárakat és a kéreget borítja.

Fekete korompenész
Ahol mézharmat van jelen, ott a korompenész is elszaporodhat. A széllel behurcolt korompenész spórák a mézharmattal borított leveleken, szárakon, ágakon vagy gyümölcsökön tapadnak meg.

Vírusok terjesztése
A levéltetvek a legfőbb terjesztői a különféle vírusoknak, hiszen több mint 100 különböző vírusos betegséget hordozhatnak és vihetnek át a növényekre, miközben táplálkoznak.

10 lehetőség a levéltetvek elleni védekezésre

1. Távolítsa el a környező gyomokat

Az udvar gyommentesen tartása nemcsak a külsőségek miatt fontos – ez nagyban hozzájárulhat a levéltetvek és más növényi kártevők térhódításának megakadályozásához. A kora tavaszi gyomtalanítással a kert körül esetleg áttelelő levéltetvek petéit is eltávolíthatja.

2. Ellenőrizze rendszeresen a növényeit

Minden héten szánjon néhány percet arra, hogy alaposan szemügyre vegye növényeit. A satnya növények, a megkésett virágzás, az elszíneződött levelek és a rendellenes növekedés mind aggodalomra adnak okot.

3. Vágja ki a kis kolóniáknak otthont adó ágakat

Ha korán észleli a levéltetveket, jó esély van arra, hogy a kolónia kicsi és egyetlen növényre korlátozódik. A még gyerekcipőben járó fertőzöttség megfékezéséhez egyszerűen vágja vissza az összes fertőzött levelet vagy szárat, hogy eltávolítsa a levéltetveket.

4. Verje le őket vízsugárral

A fertőzés előrehaladtával a levéltetvek ráterjednek a kert más növényeire is. Egy erősebb vízsugárral (kerti slag) való lemosás igazán hatékony módja lehet annak, hogy fizikailag elválasszuk őket a gazdanövénytől. Ha a levéltetvek egyszer már a földre kerültek, nem tudnak visszamászni a növényre.

5. Használjon szappanos vizes permetet

A sima víz néhány csepp ricinusszappannal hatásos méreg a lágy testű kártevők, például a levéltetvek ellen. Csak azokat a területeket kezelje, ahol a levéltetvek gyülekeznek.

6. Használjon neem-olajat

A neem-olaj egy természetes rovarirtó és rovarriasztó szer, amely nem károsítja a madarakat vagy más hasznos vadon élő állatokat, amíg nem közvetlenül a virágokra vagy a gyümölcsökre juttatjuk.

7. Használjon kevesebb nitrogént

A levéltetvek különösen kedvelik az új hajtásokat. Mivel a nitrogén fokozza a levelek, a szárak és az elágazódások friss hajtását, a levéltetvek által benépesített növények trágyázása csak még több és jobb táplálékforrást biztosít számukra. Amíg a levéltetűproblémát nem tudja uralni, tartózkodjon a növények magas nitrogéntartalmú műtrágyákkal való táplálásától.

8. Ültessen néhány levéltetű-riasztó növényt

Az alábbi fűszernövények rendkívül hasznosak a levéltetvek szaglóérzékelésének megzavarására, mivel elrejtik azoknak a gazdanövényeknek a szagát, amelyeket a levéltetvek normális esetben felkeresnének: metélőhagyma, bazsalikom, rozmaring, macskamenta, levendula, kapor, koriander, körömvirág, fokhagyma, hagyma, borsikafű.

9. Használjon csapdázó növényeket

A csapdázó növénytermesztés okos módja annak, hogy távol tartsa a kártevőket a haszonnövényeitől. A fehér mustár és a sarkantyúka rendkívül vonzó a levéltetvek számára. Ültesse ezeket a kert közelébe, és gyakran ellenőrizze a levéltetvek aktivitását.

10. Csalogassa oda a levéltetvek ragadozóit

Számos hasznos rovar táplálkozik a levéltetvekkel. A katicabogarak, a zengőlégyfélék, a recésszárnyú fátyolkák és a darazsak fontos táplálékforrásként használják a levéltetveket.

(Fotó: Myriams-Fotos/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A metszés növényvédelmi vonatkozásai

2023. február 11. 05:39

Kellő odafigyeléssel nagyon jó növényvédelmi segítséget jelenthet a metszés a gazdálkodóknak, míg trehány, gondatlan végrehajtásával akár el is pusztíthatjuk (általában több év alatt) a megmetszett növényt.

Mi van az ostorfa levelének fonákán?

2019. november 5. 11:47

B. Katalin kérdése: Ostorfám leveleinek fonákán apró, lapos kártevőket figyeltem meg. Mi károsíthatja az ostorfát?

Tippek a meztelencsigák ellen is

2024. május 7. 08:10

A jó idő beköszöntével melegebbek lettek a nappalok és az éjszakák. A jó hír mellett azonban a növényvédősöknek a növényvédelemre, a feléledő kórokozó gombákra is gondolniuk kell. A szőlősöknek a lisztharmat mellett már a peronoszpórára figyelniük kell, és a kertben károsító meztelen csigák ellen is tanácsot adunk.

Ne felejtsük el a permetezőgépeket levizsgáztatni!

2020. június 3. 10:17

Az EU-s előírásoknak megfelelően Magyarországon is kötelezővé vált a permetezőgépek műszaki állapotának időszakos felülvizsgálata. E kötelezettség előfutáraként létrejöttek a felülvizsgáló állomások, valamint azok vezetőinek képzése is lezajlott.