Házikert
Házikert

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

Agrofórum Online

A mulcs csökkenti a párologtatást, nem engedi fejlődni a gyomokat és nem utolsósorban rendezett hatást kelt. Ráadásul természetes anyagból készül, amely idővel lebomlik és a talajt tápanyagtartalmát növeli. De hogyan kell jól mulcsozni? Mulcsolási útmutatónk következik.

Első lépésként pontosan ki kell számolnia, hogy mennyi mulcsot kell venni a feladat elvégzéséhez. Az sem jó, ha a mulcs félúton elfogy, ezért kevesebbet használ fel, mint amennyire szükség lenne. Ugyanakkor azt sem szeretné, ha a munka végeztével egy halom mulcs megmaradna. Mi tehát a képlet annak meghatározására, hogy mennyi mulcsot kell vásárolni?

Mulcskalkulátor: mennyit kell vásárolni?

Először is számolja ki a mulcsozandó felület méretét. Ehhez akár meg is mérheti, de nem kell nagyon pontosnak lenni: akár ki is lépheti. Egy átlagos ember lépésének hossza ugyanis 0,7 méter. Ha már ez az adat megvan, ki kell számolnia, hogy hány zsák vagy hány köbméter mulcsra lesz szüksége a területéhez.

A mulcsot minimálisan 5 cm vastagon kell elteríteni. Egy 100 literes zsák mulcs alapesetben 2 négyzetméter terület lefedéséhez elegendő. Tehát például egy 10 négyzetméteres területen 5 zsák mulcsra lesz szüksége, vagy ha köbméterre vásárolja, ömlesztve, akkor fél köbméterre.

Mikor kell a mulcsot kijuttatni?

Az év két időszaka igazán alkalmas a mulcs elterítésére. A tavaszi kijuttatás azért előnyös, mert az eső segít lebontani a mulcsban lévő szerves anyagokat, amelyek aztán bejutnak a talajba. Emellett friss, tiszta megjelenést kölcsönöz a kertnek egész tavasszal és nyáron. Az őszi mulcs lerakása szintén előnyös a növények számára, mivel a hidegebb hónapokban extra szigetelőréteget biztosít.

Bármelyik évszakban is végezze el a mulcsozást, olyan időpontra tervezze, amikor a talaj már nem fagyott és még nedves. Ezenkívül érdemes egy különösen esős időszakot követő napot választani. A szétterített mulcs segíteni fog a nedvesség megtartásában.

Szükséges eszközök:

  • Lapát vagy vasvilla: Ha nem zsákban vette a mulcsot, szüksége lesz egy lapátra vagy vasvillára, hogy a mulcsot egy talicskába helyezze.
  • Talicska: A mulcs szállításához a kertben.
  • Gereblye: Bármilyen gereblyével elvégezhető a munka. Ha pedig megfordítja a szerszámot, a sima oldala használható a mulcs elsimításához.
  • Kesztyű: Védje kezét, amikor mulcsot terít a növények köré és a nehezen hozzáférhető helyekre.

A mulcs szétterítése 5 lépésben

Tisztítsa meg az ágyásokat! Távolítsa el az elszáradt leveleket, törmeléket, ágakat és az előző évekből származó régi mulcsot. Szánjon időt arra is, hogy felfrissítse az ágyások menti szegélyeket. Egy ásóval vágjon tiszta, határozott vonalat az ágyás és a gyep között.

Öntözze meg a területet! Ha nem esett eső, akkor előbb öntözzön. A mulcs segít a nedvesség megkötésében. Mielőtt megöntözné az ágyásokat, érdemes a gyomokat eltávolítani, esetleg preemergens gyomirtó szert használni, hogy megakadályozza a gyommagvak kicsírázását. Ennek hatáskifejtéséhez egyébként is öntözésre van szükség.

Szórja szét a mulcsot! Lapátolja ki a talicskából vagy rázza ki a zsákból a mulcsot kis kupacokba. Ezután a kezével terítse szét a mulcsot, különösen a növények tövénél. A mulcsnak legalább 5 cm mély réteget kell képeznie, de ne legyen 10 cm-nél mélyebb. Ha nem elég vastag a mulcsréteg, akkor a gyomok át tudnak nyomulni rajta. Ha túl vastag, megakadályozza, hogy a víz bejusson a talajba.

Mulcsozás után öntözzön! Ez egy opcionális lépés, de az öntözés segíthet a mulcs elterítésében.

A mulcsozást évről évre frissíteni kell! Kisebb mennyiségű mulccsal a következő évben megújíthatja annak hatását.

Hogyan kell a virág- és a zöldségágyásokat mulcsozni?

A nagy területek mulcsozása könnyű feladat, de a virág- és a zöldségágyások között fokozottan oda kell figyelni a mulcs elterítésénél. Várjon a mulccsal addig, amíg a növények többsége el nem kezd növekedni. Így biztos lehet benne, hogy nem sérti meg vagy akár töri le a palántákat.

A mulcs elterítésekor nagyon fontos, hogy az ne érjen hozzá a növények tövéhez, hanem legalább 7-8 cm távolságra legyen. Ez segít elkerülni a növényrothadást és más betegségeket, megakadályozza, hogy rovarok települjenek a tövek mellé, illetve segíti a szellőzést.

A zöldségek között esetében kicsit másképp kell mulcsozni, mint a virágágyásokban. A zöldségágyásban minden évben át kell forgatni a talajt, ezért a kéregmulcsokkal nehezebb dolgozni. A zöldségek esetében emiatt érdemes könnyebb, gyorsabban lebomló anyagokat használni, például fűnyesedéket, lehullott leveleket vagy szalmát.

A zöldségágyásban ráadásul a növények tövét is mulcsozni kell. Ez a nedvesség megtartása miatt fontos. A gyomok távoltartása érdekében a növénysorok között is érdemes mulcsozni (de nem ajánlott például gyomirtót használni).

A mulcsozás igen hasznos eljárás: egészségesebbé válik a talaj, lényegesen kevesebb lesz a gyom, és a talaj vízmegtartó képessége is javulni fog. Ezt a növények erősebb növekedéssel, szebb virágokkal és terméssel hálálják majd meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ideális növények homokos talajra

2024. június 21. 16:10

Az ilyen jellegű termőföld jellemzően igen gazdag tápanyagokban, mint például káliumban, vasban, bórban és cinkben.

Így kerüljük el, hogy a nyári forróságban kiégjen a gyep

2024. június 21. 08:40

A legjobb időpont az öntözésre a kora reggel, amikor a hőmérséklet még alacsony és a párolgás normális szintű.

Veteményesek megfelelő sor- és tőtávolsága: ezért érdemes figyelembe vennie

2024. június 20. 13:10

Általuk csökkenthetjük a betegségek és kártevők előfordulásának esélyét, valamint megkönnyíti a növények gondozását és betakarítását is.

Egymást segítő növények a gyakorlatban

2024. június 15. 05:40

Egymást segítő növények rendszerét mutatjuk be az idei KertAkadémia napon is Tabdiban!

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Miért nem növekednek a paprikapalánták?

2023. augusztus 18. 04:39

Május közepén kiültetett paprikapalántáim miért nem növekednek?

Miért nem virágzik a lilaakác?

2023. augusztus 6. 05:40

A lilaakác virágzását számos tényező befolyásolhatja, mint az időjárás, a metszés, a talaj minősége vagy változása, az öntözés vagy akár a fajtaválasztás.

Mi az igazság a talaj szénmegkötő képességével kapcsolatban?

2023. július 30. 13:10

Vajon tudja-e, mi befolyásolja leginkább a talaj szénmegkötő képességét? Jobb-e egy ökológiai gazdaság talaja, mint egy átlagos mezőgazdaságé? Egyáltalán, miért olyan fontos a szénmegkötés, és hogyan kapcsolódik ez a klímaváltozáshoz? Szkeptikus hangok is hallatszanak ezzel kapcsolatban.