Házikert
Házikert

Április végi SOS teendők a kiskertben

Április végi SOS teendők a kiskertben

Agrofórum Online

Az április nálunk a gazdaságban a legforgalmasabb időszak. Egész nap hajnaltól sötétedésig jövünk-megyünk, nincs megállás. A többezer palánta várja a kiültetést, átkeverjük a komposztot, és elindul az igazi növényvédelmi időszak is. De ne siessünk ennyire előre, nézzük sorban!

Áprilisban, főleg most az utolsó két hétben rendkívül sok eső esett, ami egyrészt jó, mert hirtelen beindul és zöldül a gyeptől a gyomokig minden. De a gombabetegségekre jobban oda kell figyelni, és megelőző jelleggel a tafrinát is kordában kell tartani a barackfákon. Megelőzésképp én az illóolajos növényvédelemnél a fahéjillóolajjal való permetezést alkalmazom. Ugyanígy egyébként a díszkertben is, mert a rózsák diplokarponos levélfoltosságát is megelőzöm vele.

Fahéjas permetezéskor egy lábosba forralok vizet és visszahűtöm, majd 100%-os tisztaságú fahéjillóolajból csepegtetek bele. 1 cl  tiszta alkoholt csak azért teszek bele, hogy az olaj jobban elkeverhető legyen a vízben. Megy bele egy kézi permetezőbe és már fújom is a levelekre este. Azért este, mert fényérzékennyé teheti a leveleket!

Bevirágzik a rebarbara, de ez nem probléma!

Bár a rebarbarasütik rajongóinak ez nem jó hír, mert a virágokkal egyidejűleg csökken a szép, levágható levélnyelek száma is, de a jó hír mégis az, hogy ha kivágjuk a virágkezdeményeket, akkor abból készíthetünk természetes rovarölő szert is. A rebarbarában természetes piretroidok vannak. Ez növénytársításnál is szuper dolog nekünk, mert a tetvek által nagyon kedvelt növényeket köré ültetve a kártételek gyérülnek.

Kezdődik a kiszoktatási idő a palántáknál

Májusban már szinte mindenkiben benne van a bugi, hogy palántázzon ki a kertbe, és ezzel egyidőben gyűlnek fel az olvasói levelek is nálunk, hogy mi a baja a palántáknak? A napégés komoly gond a hirtelen kiültetésnél, hiszen a kis palánták levele nincs hozzászokva a kerti fénymennyiséghez.

A palántákat először szoktassuk hozzá a kinti UV-sugárzáshoz, fényekhez és csak utána ültessük ki. Így elkerülhető a napégés, ami akár sok hétre is visszaveti a palánták fejlődését.

Komposztfeladatok és növényi levek gyártása

A komposztunkat nézzük meg, alkalmas-e már arra, hogy kitermeljük és beszórjuk az ágyásokba, magaságyásokba vagy akár a cserepekbe. Mivel elkezdenek a számunkra hasznos gyomnövények is kibújni, így gyűjthetünk már csalánt, gyermekláncfüvet, tyúkhúrt is a biokiskert növényi leveihez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így tarthatjuk hosszantartóan üdén egynyári növényeinket

2024. július 12. 07:40

A rendszeres és alapos vízutánpótlás elengedhetetlen az egynyári növények esetében is.

Így lehet a sövénye tartósan szép és formás

2024. július 10. 13:10

Ahhoz azonban, hogy a sövények mindig a legjobb formájukat mutassák, rendszeres gondozásra és metszésre van szükségük.

Hogyan leheljünk új életet a kiégett gyepünkbe?

2024. július 9. 13:10

Ha a fűszálak megbarnultak, akkor segítségre van szükségük. Ha más problémára gyanakszik, orvosolja a helyzetet, mielőtt továbblépne.

Kerti teendők júliusban – nem csak az öntözés feladat!

2024. július 9. 10:10

Íme, néhány tipp és trükk, hogyan tartsa meg teljes szépségében a kertet, még a legnagyobb melegben is.

Újdonságok, aktualitások a növényvédelem területén – XIII. Növényorvos Nap Gödöllőn

2018. november 27. 10:02

A Szent István Egyetem Gödöllői Campusának aulája adott otthont november 14-én a XIII. Növényorvos Napnak. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a SZIE Gödöllői Campusának meghívására a rendezvényre érkezők száma meghaladta a nyolcszázat.

Gyökeres változás küszöbén a növényvédelem és a növénytáplálás

2023. augusztus 4. 12:10

A klasszikus értelemben vett biológiai megoldások több évszázados múltra tekintenek vissza, ennek ellenére hosszú ideig háttérbe szorultak a kémiai alternatívák mellett.

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai október második hetében

2023. október 14. 08:30

A cikkben szereplő táblázatokban, valamint grafikonokon a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő országos előrejelző csapdahálózatok adatait láthatják, melyek segítségével az ország több pontján is nyomon követhetők a legjelentősebb gyümölcskártevők.

Kertbarátok figyelem: őszi teendők a kertben novemberben

2023. november 7. 16:10

Idén az utolsó felhívást írom, még egy-két növényvédelmi teendőre felhívva figyelmüket. Elvégzésükkel már a jövő évi termést védik! - Ajánlás Zsigó György növényorvos tollából.