Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Agrofórum Online

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadásáért elsősorban a monilinia fajok (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola) tehetők felelőssé. A fertőzött termések egy része lehull, másik része pedig mumifikálódva az ágakon marad. A lehullott és fán maradt beteg termések fontos szerepet játszanak a következő évi fertőzés elindulásában. A védekezés szempontjából elsődleges feladat a betegség kialakulásának megelőzése, ezért a fán maradt gyümölcsök eltávolítását a szüret végeztével, vagy a metszés alkalmával minden esetben el kell végezni. A földre hullott termések összegyűjtésével és megsemmisítésével, vagy talajba forgatásával is sokat tehetünk a gyümölcsrothadás megelőzése érdekében.

A fertőzési forrásokból légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek. A termések korán, már a kötődést követően megfertőződhetnek és a fertőzés egészen a szüretig veszélyezteti gyümölcseinket. A betegség helyét kezdetben apró, kerek barna folt jelzi. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. A sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés pl. fagy vagy jégeső hatására is. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozó terjedéséhez. A fertőzött termések idővel teljesen elrothadnak és fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

Vegetációs időszakban a kártevők, vagyis a rovarok elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés alapja. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következő hatóanyagot tartalmazó készítmények: penkonazol, makoceb, kaptán. Ezek a növényvédő szerek pl. jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

A szőlőlevelek és szerepük a szőlőtermesztésben

2018. október 18. 02:49

A jó szőlősgazda igyekszik kialakítani a fajta igényeihez a művelés- és metszésmódot, gondoskodik a szükséges tápanyagokról, s mindezt levélanalízissel ellenőrzi. A fitotechnikával, ezen belül a zöldmunkákkal termőegyensúlyt alakít ki a hajtások és a fürtök között.

Az Amazone 457 millió euró forgalmat ért el 2017-ben

2018. január 29. 15:22

A 2017-es üzleti évben tovább gyarapodott az Amazone vállalati csoport. A konszolidált éves forgalom 457 millió euróra nőtt, mely esetében a kereskedelmi forgalmat nem vesszük figyelembe. Ez rekord-érték a vállalat történetében.

Piretroid rezisztencia – Repcefénybogár

2019. március 29. 11:37

A rezisztencia tesztek alapján Magyarországon 2017-ben a vizsgált repcefénybogár populációk több mint 91%-a (a tesztelt 35 mintából 32 minta) rezisztens, vagy kifejezetten rezisztens besorolású.