Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Agrofórum Online

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadásáért elsősorban a monilinia fajok (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola) tehetők felelőssé. A fertőzött termések egy része lehull, másik része pedig mumifikálódva az ágakon marad. A lehullott és fán maradt beteg termések fontos szerepet játszanak a következő évi fertőzés elindulásában. A védekezés szempontjából elsődleges feladat a betegség kialakulásának megelőzése, ezért a fán maradt gyümölcsök eltávolítását a szüret végeztével, vagy a metszés alkalmával minden esetben el kell végezni. A földre hullott termések összegyűjtésével és megsemmisítésével, vagy talajba forgatásával is sokat tehetünk a gyümölcsrothadás megelőzése érdekében.

A fertőzési forrásokból légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek. A termések korán, már a kötődést követően megfertőződhetnek és a fertőzés egészen a szüretig veszélyezteti gyümölcseinket. A betegség helyét kezdetben apró, kerek barna folt jelzi. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. A sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés pl. fagy vagy jégeső hatására is. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozó terjedéséhez. A fertőzött termések idővel teljesen elrothadnak és fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

Vegetációs időszakban a kártevők, vagyis a rovarok elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés alapja. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következő hatóanyagot tartalmazó készítmények: penkonazol, makoceb, kaptán. Ezek a növényvédő szerek pl. jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

2018. március 19. 07:47

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

A szója gyomirtása

2018. december 28. 03:36

A hosszú tenyészidő miatt szükség van a preemergens kezelés után állománykezelés alkalmazására is, különösen akkor indokolt, ha a preemergens kezelések „gyengeségeit”, ki kell egészíteni.

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29. 05:36

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Olajtökvetéseink gyomnövényei

2019. március 20. 07:35

Az országos szántóföldi gyomfelvételezések az olajtökkultúrára nem terjednek ki, ugyanakkor a gyomszabályozási stratégiák hatékonyságának növelése céljából fontos lenne a magyarországi olajtökvetések gyomviszonyainak naprakész ismerete. E tanulmány célja, hogy egyfajta hiánypótlásként bemutassa a hazai olajtökvetések legfontosabb gyomnövényeit.