Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

Agrofórum Online

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gyümölcsök rothadásáért elsősorban a monilinia fajok (M. laxa, M. fructigena, M. fructicola) tehetők felelőssé. A fertőzött termések egy része lehull, másik része pedig mumifikálódva az ágakon marad. A lehullott és fán maradt beteg termések fontos szerepet játszanak a következő évi fertőzés elindulásában. A védekezés szempontjából elsődleges feladat a betegség kialakulásának megelőzése, ezért a fán maradt gyümölcsök eltávolítását a szüret végeztével, vagy a metszés alkalmával minden esetben el kell végezni. A földre hullott termések összegyűjtésével és megsemmisítésével, vagy talajba forgatásával is sokat tehetünk a gyümölcsrothadás megelőzése érdekében.

A fertőzési forrásokból légmozgással, vagy a víz segítségével a gomba fertőző képletei a gyümölcsre kerülnek. A termések korán, már a kötődést követően megfertőződhetnek és a fertőzés egészen a szüretig veszélyezteti gyümölcseinket. A betegség helyét kezdetben apró, kerek barna folt jelzi. Ezek a foltok párás, csapadékos időjárás hatására a termések teljes felszínét beboríthatják. A kórokozók általában sebzésen keresztül jutnak be a gyümölcsökbe. A sebzések leggyakrabban rovarok által keletkeznek, de kialakulhatnak mechanikai sérülés pl. fagy vagy jégeső hatására is. A gyümölcsfákon egymás mellett növekvő, összeérő termések esetén nincs szükség sebzésre sem a kórokozó terjedéséhez. A fertőzött termések idővel teljesen elrothadnak és fokozatosan elveszítik nedvességtartalmukat. A gyümölcsök később szürkésfekete múmiává aszalódnak össze.

Vegetációs időszakban a kártevők, vagyis a rovarok elleni védekezés a gyümölcsökön megjelenő monília elleni védekezés alapja. Eredményesen alkalmazható gombaölő szerek a következő hatóanyagot tartalmazó készítmények: penkonazol, makoceb, kaptán. Ezek a növényvédő szerek pl. jégverés után kipermetezve azonnal megvédik a sérült gyümölcsöt a moníliás fertőzéstől.

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban?

2022. május 15. 04:37

Milyen növényvédelmi feladataink vannak a meggyfákon a virágzást követő időszakban, a termések szüretéig?

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erősen rajzik az amerikai kukoricabogár

2022. július 6. 09:06

A szalma betakarítása után nagy erőkkel zajlik a tarlóhántás, hátha egyszer megérkezik az áhított eső.

A mákról és termesztéséről

2018. október 13. 02:34

Célszerűen gabonák után vetik. Mérsékelt tápanyagigényű növény. A talaj iránt – állítólag – igényes, a jó búzatalajokon díszlik legjobban és terem a legtöbbet.

A korszerű almaültetvényeké a jövő

2018. január 30. 13:07

Visszatérő probléma a tősarjak folyamatos képződése, amelyek eltávolítása a vértetvek miatt különösen indokolt.