Házikert
Házikert

A nyár második felében ültethető zöldségek és fűszernövények

A nyár második felében ültethető zöldségek és fűszernövények

Agrofórum Online

A nyár vége ideális időszak a második vetésre.

A nyár vége a zöldségeskert egyik legszebb és legtermékenyebb időszaka. A nyári növények addigra remélhetőleg elárasztanak minket a bőséges termésükkel és az előző hónapokban elvetett növények is szépen fejlődnek. De még mindig rengeteg lehetőség van az nyár végi vetésre.

Ha már minden erre alkalmas területet beültetett a kertjében, akkor most van itt az ideje, hogy kiürítse az első szezonban elszáradt növények maradványait, hogy helyet csináljon a második vetésnek. Ha elkészült, ne feledje, hogy az új növényeknek új tápanyagokra van szüksége, ezért amennyiben szükséges, adjon a földhöz talajjavító anyagokat. Előfordulhat, hogy a korai vetésű növények között akad olyan, amely mostanra kifogyott a kulcsfontosságú tápanyagokból – ezeket most, a második vetés előtt pótolni kell.

Az augusztusi hőséggel dacolva kiskert-helyet alakíthat ki a kertben a késő nyári ültetésekhez. Jövő tavasszal biztosan értékelni fogja ezt az extra területet.

Sok kertész „konténerbarát” zöldségeket választ a nyár végi ültetésekhez. A konténerek megkönnyítik a növények áthelyezését, így könnyebben tudnak igazodni az ősz előrehaladtával megváltozó fényviszonyokhoz.

Az alábbi listán szereplő növények augusztusban elvethetők a kertben.

1. Rukkola

A rukkola egy különleges, borsos, megosztó ízű fűszernövény, amit az emberek vagy szeretnek, vagy nem. Különféle friss salátákba keverve nagyon finom, de főtt ételek széles skálájához is adható. Ha rukkolát ültet, akkor akár 8 fajta közül választhatja ki a saját ízlésének leginkább megfelelőt. A rukkola augusztus végéig (akár cserepekbe is) vethető.

2. Bazsalikom

A kert egyik legnépszerűbb fűszernövénye, a bazsalikom különösen kedvelt az olasz gasztronómiában. Mind a levelei, mind a virágai ehetők, ebből készítik olívaolajjal és dióval a különféle zamatos pesto-féléket. A bazsalikom könnyen megterem kültéren és (hideg időben) beltéren egyaránt. Érdemes időt szánni a termesztésére, mivel a szárított bazsalikom meg sem közelíti a friss levelek aromáját és ízét. A fűszernövényeit cserepekbe is vetheti, így azok könnyen védett helyre helyezhetők, ha hűvösebbre fordulnak a napok.

3. Cékla

A cékla egy olyan gyorsan növő gyökérzöldség, amely szinte bárhol megterem. Gondosan készítse elő az ágyásait, majd vesse el a (rövid tenyészidejű) céklamagokat. A hazai klímában ez a zöldség még a fagyok előtt termést hoz, ami jól eláll a téli hónapokban. Meglepő módon mind a növény élénkpiros gyökere, mind a levelei ehetők. Bár a cékla egyszerű külleme miatt unalmasnak tűnhet, számos ízletes recept készülhet belőle, így például a céklaleves, a céklafasírt vagy a céklasaláta, de kipréselve is remek üdítő ital, ami még egészséges is.

4. Brokkoli (palánták)

Augusztusi ültetésre tökéletesen alkalmasak a brokkolifélék, pláne, ha esetleg kihagyta tavasszal. A brokkolit egy szezonban akár kétszer is betakaríthatja, mert a növény gyorsan nő. Mivel a brokkoli virágát takarítjuk be, fontos, hogy korán szedje le, hogy elkerülje annak la ehetőségét, hogy a virágok kinyíljanak és fogyasztásra alkalmatlanná váljanak. A zöldség krémlevesként, köretként, salátaként és csőben sütve, tésztába keverve, vagy akár pizzafeltétként is nagyon finom.

5. Kelbimbó (átültetve)

A kelbimbó hosszú tenyészidőt igényel, de sok régióban sikeresen termeszthető. Ez a tápláló zöldség, amely korábban nem sok népszerűségnek örvendett, jelenleg egyfajta kulináris reneszánszot él meg. Készítse el a friss kelbimbót csőbe sütve, levesként, párolt zöldségként, köretként, vagy keverje ropogós, friss salátákba (enyhén megpárolva).

6. Káposzta (palánták)

A káposzta palántákat a szezon elején indítsa el, majd egész nyáron át folytassa a palántázást, hogy folyamatos legyen a termés. A káposztafélék általában jól fejlődnek a kiskertekben, a káposztasaláta pedig a legízletesebb saláták alapját képezi.

7. Sárgarépa

Ha azt hiszi, hogy mindent tud a sárgarépáról, nagyot téved. A boltokban kapható sárgarépa ugyanis csak a jéghegy csúcsa. Termeszthet piros, lila vagy sárga színű sárgarépát is, amelyek gömbölydedek vagy épp extra vékonyak. A különböző sárgarépafajták más-más talajban érzik magukat jól, ezért célszerű utánanézni az igényeiknek, még mielőtt kiválasztja a kertjébe leginkább való sárgarépát. Az átteleltetésre szánt sárgarépát augusztus elején vesse el, ősszel hagyja a talajban szalmával letakarva, majd tavasszal szedje fel. A sárgarépát nem csak nyersen vagy párolva fogyaszthatja: remek savanyúság, leves, pite, fasírt, rakott zöldség vagy torta készülhet belőle, de kipréselve, grillezve és kenyérbe sütve is nagyon finom.

8. Karfiol (átültetve)

Úgy tűnik, a karfiol az új „mindenre jó” zöldség, amely napjainkban már ügyesen helyettesíti a lisztet (például pizza alapként) vagy (lereszelve) rizsként, így egyre jobban átveszi a keményítőtartalmú gabonák helyét, az ügyesen megfűszerezett, grillezett karfiol „steakek” pedig a húsos ételek helyét veszik át. Nem könnyű termeszteni, és egy egész szezonba is beletelhet, mire beérik, de aztán a termést sokféleképpen felhasználhatja, függetlenül attól, hogy a karfiol fehér vagy lila, ezért érdemes időt és energiát szánni rá. Az augusztus elején kiültetett növények még az első fagyok előtt termést hoznak.

9. Kínai kel

A kínai kel egy édeskés ízű, finom zöldségféle, amelyet a legtöbb ember jobban kedvel a nehezebben emészthető „hagyományos” káposztánál. Felhasználható a lényegesen drágább és nehezebben beszerezhető bok choy helyett, vagy lereszelve káposztasaláta-alapként. A növény jól érzi magát hűvösebb időben, ezért sokan a szezon későbbi szakaszában ültetik el.

10. Koriander

Ha koriandert ültet, mind a leveleket, mind a magokat betakaríthatja. A koriander egy egyedi ízű fűszernövény, amely különleges aromát ad az ázsiai és mexikói ételeknek. A koriander, mint fűszer, házilag is elkészíthető: a koriandermagokat ki kell szárítani, majd porrá kell őrölni és kisebb, szórófejes üvegedényben tárolni. A koriandert a nyár folyamán többször kell vetni, mivel szinte azonnal magot hajt, amint betakaríthatóvá válik. Cserépbe is ültethető, mivel nagyon szemrevaló fűszernövény, amit később, a hideg idő érkezésével egyidejűleg, áttehet a konyhaablakába.

11. Salátafélék

6 héttel az ültetés után a fejes saláta szedhető, ám ha van rá lehetősége, a magokat fólia alá vesse. A tépősaláta és a madársaláta szintén gyorsan fejlődő zöldségféle, amely jól megterem védett magaságyásokban is, és az őszi fagyok beállta előtt szépen terem. Fejes salátából léteznek áttelelő fajták is, érdemes ilyet választania, ha nincs fóliasátra vagy üvegháza. A saláta hálás zöldségféle, ám mivel a levelek a hő hatására, párolás közben összeesnek, érdemes nyersen vagy préselve fogyasztani őket.

12. Uborka

Az uborka csak meleg időben terem, de gyorsan nő. Ha a konzervuborka fajtát választja, folyamatos tápoldatozás és öntözés mellett jó termésre számíthat.

13. Kapor

A kapor egy olyan friss, finom illatú fűszernövény, amely jól illik salátákba, húsételekhez, kenyérfélékbe, szószokba és sokféle levesbe. Gyorsan nő, és bármikor betakarítható (levelei fagyasztva és szárítva sokáig elállnak). Amint azonban virágzásnak indul, a betakarításnak vége. Sok kertész folyamatosan veti a kaprot, hogy a friss fűszernövényt a vegetációs időszak során folyamatosan szedni lehessen. Remekül illik hal-ételekhez, mártásokhoz, jól ízesíthetők vele a levesek, főzelékek.

14. Kelkáposzta

A kelkáposzta csak úgy dúskál az értékes vitaminokban és tápanyagokban, ezért egyre népszerűbb zöldség az egészséges életmód-rajongók körében. A smoothie-kban, salátákban, levesekben, savanyúságokban és rakott ételekben használt kelkáposzta hidegtűrő növény, amelynek növekedése akár két hónapig is eltarthat. Sokféle kelkáposztafajta létezik, érdemes kísérletezni velük.

15. Póréhagyma

Az augusztus legelején elültetett hagyma e fagytűrő rokona akár a téli hónapokig is képes növekedni. Ez szerencsés, mivel a vegetációs időszak nagy részét igénybe veheti a termés beérése. A póréhagymát jellemzően levesekhez és salátákhoz használják; szárának íze nagyon hasonlít az enyhébb, édesebb hagymáéhoz.

16. Borsmustár

A mustár a déliek kedvenc étele; gyakran társítják szalonnával, sonkával vagy sózott sertéshússal. Főzés előtt többszöri öblítéssel győződjön meg arról, hogy a mustár-zöldje szemcséktől mentes. A legtöbb déli szakács megpárolja a mustárzöldséget zsírszalonnával vagy sonkával, mielőtt puhára főzné.

17. Borsó

Létezik héjas borsó, hóborsó, csicseriborsó és levesborsó. Mindegyik finom (különösen frissen), és mindegyik viszonylag könnyen termeszthető. A jó borsótermés kulcsa, hogy kerüljük a nyár legmelegebb időszakát, mivel a növény nem hoz termést, ha túl meleg az idő. Az újra vetett zöldborsó a hűvösebb napok ideje alatt majdnem olyan zsenge és ízletes termést hoz, mint tavasszal. A borsó kiváló leves-alapanyag, de nagyon finom főzelék, saláta és köret is készíthető belőle. Magas rosttartalma miatt laktató, vitaminokban és tápanyagokban dúskáló, egészséges zöldség.

18. Burgonya

A burgonya számos méretben és színben létezik, a különböző fajták azonban különböző termesztési körülményeket igényelnek. Kezdje azzal, hogy hagyja kicsírázni a vetőburgonyát, majd válassza ki a termesztési módot: termesztheti a burgonyát árkokban, gödrökben vagy konténerekben. A tenyészidőszak során bármikor kiáshatja az új burgonyát, vagy megvárhatja míg a burgonya a végleges méretére érik.

19. Retek

A retek lehet piros és kerekded vagy fehér és hosszúkás alakú, valamint lehet enyhe, édes vagy kesernyés ízű. Egyesek, mint például a nagyméretű japán Daikon retek, hideg időben is megteremnek, míg mások tavasszal vagy nyáron érzik magukat a legjobban. Ha biztosra akar menni, vessen téli fekete retek magot! Nagyon vitális és jól eltartható zöldségféle a retek a téli időszakban. Bár a legtöbb ember salátaként fogyasztja, a retek párolható, főzhető, de főtt ételekhez vagy akár szusihoz is adható. Vetés előtt vegye figyelembe az érési időt, hogy a különböző retekfajtákat egész szezonban élvezhesse.

20. Spenót

A spenót meglehetősen nehezen termeszthető zöldség, mivel a hideg és a meleg időjárást egyaránt nem kedveli, és jó vízelvezetésű talajra van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön. Tele van azonban értékes vitaminokkal és tápanyagokkal, és számos kultúra alap-receptjének fontos összetevője. Nagyon finom nyersen, párolva, főzve, de készíthet belőle fasírtot, kenyérbe, pitébe, tésztába is keverheti. A spenót ősszel is jól fejlődik, feltéve, hogy nincs fagy.

21. Sütőtök

A sütőtök magról is termeszthető, gyorsan növő, napfénykedvelő növény. Ügyeljen arra, hogy a tökje sok vizet és műtrágyát kapjon, és bőséges termésben lesz része. A sütőtök rostdús és roppant egészséges. Elkészíthető tepsiben sütve, pitébe keverve, édességként, grillezett ételként, de akár párolva, köretként is.

22. Mángold

Ha még sosem termesztett mángoldot, akkor nagy élményben lesz része ezzel a zöldséggel. Bár időbe telik (kb. 60 nap), mire beérik, a fényes, ízletes levelek megérik a várakozást. A mángoldot ősszel is sok helyen termesztheti. A felhasználása egyszerű: vágja fel a mángoldot, és párolja meg olívaolajjal és fokhagymával, vagy használja olyan ételekhez, amelyekhez egyébként spenótot használna.

23. Paradicsom (kiültetve)

Mindenki szereti a paradicsomot, legyen az nagy és húsos, vagy apró és édes. A paradicsomot százféleképpen fel lehet használni: nyersen, párolva, főzve, aszalva, savanyítva egyaránt finom. A legtöbb területen a paradicsom viszonylag gyorsan nő, és jóval ősz előtt betakarítják, de a délnyugati régiókban őszi paradicsomot is termeszthet. Léteznek rövidebb tenyészidejű fajták. Célszerű ezeket választani, így kitolhatja az ültetés időpontját augusztus elejére.

24. Fehérrépa

A céklához hasonlóan a fehérrépa gyökere és levele is ehető. A fehérrépa gyökérzöldség, amely körülbelül 60 nap alatt érik be, így egy nyáron akár két termést is betakaríthat. A fehérrépa levesek és pörköltek klasszikus kiegészítője; de vajjal pürésítve vagy salátába reszelve is nagyon finom. Ügyeljen arra, hogy a fehérrépát akkor szedje ki, amikor még fiatal és zsenge, mivel az idősebb fehérrépa kemény lehet.

25. Zöldbab

Célszerű sárga- vagy zöldhüvelyű babvetőmagot vetni, mert később, még a fagyok beállta  előtt friss hüvelyeket szedhetünk róla, amelyekből nagyon finom leveseket, főzelékeket, rakott ételeket és salátákat készíthetünk.

A cikket fordította: Ordódy Eszter

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alakítson ki sokszínű, virágokban gazdag beporzóbarát kertet!

2024. június 27. 11:40

A beporzók hozzájárulnak a növények szaporodásához, a nagyobb terméshez, érdemes tehát rájuk is gondolni, amikor a kertet beültetjük növényekkel.

Nem bonyolult az orchidea gondozása

2024. június 26. 11:40

Az orchideáknak igen rossz hírük van abból a szempontból, hogy kényesek a körülményekre. Pedig meglehetősen egyszerűen tarthatók.

Növényi levek egyenesen a kertből!

2024. június 26. 05:40

Sok évnyi megfigyelésünk már, hogy az egészséges növényeket a kártevők és kórokozók is nehezebben támadják meg. Ezt akár növényi levekkel is el lehet érni, ha például immunerősítőként tekintünk rájuk.

Kerttervezési trendek 2024-re

2024. június 25. 16:10

A fenntarthatóságon, a víztakarékosságon, a biológiai sokféleségen van a hangsúly az idei kertépítési trendek között.

Hogyan termesszünk dáliát?

2022. augusztus 29. 08:30

A következő cikkünkben minden dáliával kapcsolatos kérdésére választ kaphat!

Hogyan termesszünk gyöngyhagymát?

2023. március 16. 08:41

Ha bőséges kerti termésre vágyik az ember, akkor ritkán gondolkodik el azon a mondáson, miszerint „minél kisebb, annál jobb”. Pedig ez attól függ, hogy mit takarítunk be.

Tavasszal virágzó növények a kertben

2023. március 11. 08:34

A tavasszal virágzó növények az év első olyan növényei, amelyek a sivár téli hónapok után némi színpompával örvendeztetnek meg bennünket.

Amit a havasi gyopár neveléséről tudni érdemes

2022. december 25. 14:24

A havasi gyopár (Leontopodium alpinum) lándzsa alakú, gyapjas leveléről és fehér, csillag alakú csővirágairól híres.