Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Uborka termesztése kezdőknek

Uborka termesztése kezdőknek

Agrofórum Online

Az uborka trópusi eredetének megfelelően melegben és bőséges vízellátás mellett érzi jól magát. A növények annyira fagyérzékenyek, hogy csak akkor szabad a magokat elvetni, ha a talajhőmérséklet napközben eléri a 12 Celsius-fokot 10 cm mélyen. Az uborka palántáról is ültethető, de csak lebomló tőzegcserépben, mert a gyökere átültetéskor könnyen megsérül.

Érdemes olyan fajtát keresni, amely támrendszerre felfuttatásra alkalmas. Ezeknek a kiskertben is elférnek. Az uborkatövek a vegetációs időszak alatt többször hoznak termést, de a terméshozamot tovább növelheti, ha többször vet magot egymás után, 2 hét különbséggel, körülbelül május közepétől június közepéig-végéig.

Gyors útmutató az uborka termesztéséhez

  • Az uborkát akkor ültesse, amikor a hőmérséklet eléri a 21 fokot.
  • Az uborkát 80-150 cm távolságra ültesse egymástól (30 cm távolságra egymástól a támrendszerre felfuttatott növények esetében).
  • Válasszon napos helyet, jó vízelvezetésű, 6,0-6,8 pH-értékű talajt, vagy próbálja ki a magaságyást.
  • Javítsa a talajt néhány centiméternyi komposzt vagy más szerves anyag bekeverésével.
  • Ültessen mellé pillangós fajokat (bab, borsó), hagymát, káposztafélét, fűszernövényeket, de a kabakosokat kerülje.
  • Az uborka kevés gondozással is gyorsan nő. Ügyeljen arra, hogy a vízellátás bőséges és rendszeres legyen.
  • Rendszeresen adjon műtrágyát a növényeknek.
  • Amikor a talaj már elég meleg, tegyen rá egy réteg szalmamulcsot, hogy a gyomoktól, bogaraktól, csigáktól tisztán tartsa a területet.
  • Az uborkát akkor szedje le, amikor már elég nagy ahhoz, hogy meg lehessen enni; de akkor késlekedés nélkül.

Talaj, ültetés és gondozás

Az uborkának meleg, termékeny talajra van szüksége, amelynek pH-értéke 6,0-6,8 között van, bár a 7,6-os pH-értékig a kissé lúgosabb talajt is elviseli. A talaj javítása és a nagy terméshez szükséges gyökérkörnyezet kialakítása érdekében a kerti talaj felső néhány centiméterébe dolgozzon be komposztot, szerves trágyát. A növények 80-150 cm-re, támra felfuttatva 30 cm-re lehetnek egymástól.

Ha a tavasz hosszú és hűvös, 3-4 fokkal is melegebbé teheti a talajt, ha fekete műanyaggal fedi le. Ha a talaj már eléggé átmelegedett, a fenyőmulcs, szalma, fűnyesedék is hasznos lehet. A mulcsozás ugyanis gyom- és kártevőmentesen tartja az uborkatöveket.

Érdemes az uborkát támrendszerre felfuttatni. Ennek a műveletnek rengeteg előnye van: helyet spórol, könnyebb lesz az indák kezelése, a légmozgás pedig segít megelőzni a kórokozók betelepülését. A támrendszer karókból, csirkehálóból vagy drótból is elkészíthető.

A támrendszerre felfuttatott uborka kezelése egyszerűbb, és nehezebben találják meg a károsítók
A támrendszerre felfuttatott uborka kezelése egyszerűbb, és nehezebben találják meg a károsítók

Az uborka gyorsan fejlődik, és nem igényel sok gondozást. Csak tartsa folyamatosan nedvesen a talajt akár naponta többszöri öntözéssel. Ugyanis ha kevés a csapadék vagy ki-kimarad az öntözés, akkor deformálódott vagy rossz ízű termést hoz a tő. Ha lehetséges, öntözze az uborkát slaggal vagy csepegtető öntözéssel, hogy a lombozatot szárazon tartsa. Ez segít megelőzni a levélbetegségeket, amelyek tönkretehetik a növényt.

A bőséges termés elérése érdekében a kiváló minőségű növénytáp éppoly fontos, mint a minőségi talajba történő ültetés. Erre a célra használható többször folyékony trágya vagy hosszú hatású műtrágya a talajba keverve, a gyártó utasításainak megfelelően.

Ha valami félremegy

Ha az uborka virágzik, de nem hoz termést, valószínűleg valami zavarja a beporzás folyamatát. Először is győződjön meg róla, hogy mind a porzós, mind a termős virágokat látja. A porzós virágok általában előbb jelennek meg, majd lehullanak, ezért ne ijedjen meg, ha ez történik. Egy-két héten belül megjelennek a nőivarú virágok is. Mindegyiknek van egy kis uborka alakú duzzanat a tövénél, amelyből uborka lesz. Ha ezek mégsem fordulnak termőre, akkor lehet, hogy kézzel kell a beporzást elvégezni.

Az uborka nőivarú virága a terméskezdeménnyel
Az uborka nőivarú virága a terméskezdeménnyel

Az uborkát számos kártevő támadja. Egyes bogarak lerághatják a palántákat. A csigák szeretik az érő termést. A levéltetvek megtelepedhetnek a leveleken és a rügyeken. A szalmamulcs segít távol tartani a csigákat, akárcsak a hajtások támrendszerre futtatása, hogy a termés ne a földön feküdjön. Az uborkabogarak lyukakat rágnak a leveleken és a virágokon, megsebzik a szárakat és a termést, és betegséget terjesztenek, ami a növények hervadását és pusztulását okozza. Ha gombabetegség támadja meg a növényeket, használjon gombaölő szert.

Betakarítás és tárolás

Az uborka akkor szedhető, amikor elérte a megfelelő méretet. Naponta ellenőrizze a hajtásokat, amint a termések megjelennek, mert gyorsan megnőnek. A tövek annál több termést hoznak, minél rendszeresebben szedi őket. Az uborka szedéséhez használjon kést vagy metszőollót, és vágja le a szárat a gyümölcs felett, mert ha csak letépi, azzal károsíthatja a növényt. A túlérett uborka keserűvé válik, és nem fog többet termelni. Az uborka alján megjelenő sárgulás a túlérettséget jelzi; az ilyet azonnal szedje le.

A betakarított uborkát 7-10 napig tárolhatja a hűtőszekrényben, de lehetőleg a szedés után minél hamarabb használja fel. Ha az uborkát nem egyszerre fogyasztja el, a fel nem használt részt fedje le műanyag fóliával, hogy a hűtőben ne száradjon ki. Sőt, érdemes az egész uborkát fóliába csomagolni, vagy zárható zacskóban tárolni a hűtőben, hogy ropogós maradjon.

Fotók: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

2024. július 13. 16:10

A MATE egynapos tanfolyamain szakemberek adnak gyakorlati tudást adnak a termőegyensúly fenntartását szolgáló nyári zöldmetszésről.

Mennyibe kerül a világ legdrágább dinnyéje?

2024. július 12. 08:40

Létezik egy különleges dinnyefajta, amelynek ára 250 dollártól egészen 23 ezer dollárig (8,3 millió Ft) terjedhet.

Minden eddiginél édesebb-ropogósabb salátát dobnak piacra

2024. július 9. 17:10

Crunchy, azaz roppanós az új salátafajta neve, amelyhez nagy reményeket fűznek a termesztők és kereskedők.

Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez az egyetemi projektben

2024. július 7. 16:10

A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

Honnan tudhatom, hogy peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

2023. július 17. 04:36

Kérem szépen segítségüket: honnan tudhatom biztosan, hogy a peronoszpóra támadta meg az uborkámat?

Több lehet a hajtatott paradicsom és az uborka idén

2019. június 1. 10:33

A mennyiségi növekedés hatására a termelői árak és a fogyasztói árak is apadnak, jelentős árcsökkenésre azonban a "lecsószezonig" még várni kell, az június végén, július elején várható.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

Hajtatott zöldségnövények talajhőmérséklet-igénye

2021. október 20. 04:36

A meleg igényes zöldségfajok esetében (uborka, sárgadinnye, paprika, tojásgyümölcs, paradicsom) a közeg hőmérsékletének 10 °C-al való növelése - de csak bizonyos határok között (!), az úgynevezett biológiai küszöbértéktől a hőoptimumig - megkétszerezi a vízfelvételt.